Łowca Burz

Okładka książki Łowca Burz autora Chris Riddell, Paul Stewart, 8324113231
Okładka książki Łowca Burz
Paul StewartChris Riddell Wydawnictwo: Amber Cykl: Kroniki Kresu (tom 2) fantasy, science fiction
Kroniki Kresu (tom 2)
Stormchaser
2003-01-01
2003-01-01

Kup Łowca Burz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Łowca Burz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łowca Burz

Na półkach: , , , ,

Ależ Strużek się zmienił na przestrzeni tego tomu. Wydoroślał i w końcu zdobył pewność siebie.

Niby dużo się działo, ale trochę się dłużyło. Za to trup ścielił się gęsto, czego się nie spodziewałam po książce dla młodzieży. Jednak piracki świat rządzi się swoimi prawami.

Nie mogę uwierzyć, że Strużek jest już szesnastolatkiem, przecież niedawno był dzieckiem...

I znowu nieprzyzwoicie wysoka ocena wynikająca po części z nostalgii (może nawet większej niż w przypadku "Za Kresoborem", bo "Łowca Burz" był pierwszą częścią Kronik Kresu, jaką przeczytałam). Ale nawet jeśli ściągnę te różowe okulary subiektywizmu, książka jest moim zdaniem świetna, osadzona w fascynującym świecie pełnym pomysłów genialnych w swej prostocie, a zarazem eklektyzmie (lotne kamienie! Błyskawica w stanie stałym! Rycerze Akademicy!). Strużek wciąż jest świetnym bohaterem młodzieżowym, który boryka się z trudnymi relacjami z ojcem (nawiasem mówiąc, Chmurnego Wilka uważam za mocno średniego rodzica, ale to już temat na inną okazję) i dorasta do roli kapitana pirackiego statku. Inne postaci też są świeże i barwne (Pilot Kamienia! Zgrzytak Palcozbierak!),a dawka mrocznej brutalności, która była takim wstrząsem dla mnie w dziecinnych latach, broni się jeszcze dzisiaj. Do tego niezła polityczna intryga i intrygująco przedstawione społeczeństwo Podmiasta, nękane przez niedobór wody pitnej. Do tej pory wracam do "Łowcy Burz" z przyjemnością i żałuję, że nigdy później Stewart i Riddell nie osiągnęli już tego poziomu.

I drugi,tom przygód Strużka,bardzo dobry,bardzo.Mi się,podobała akcja w tej puszczy.Rysunki i szukanie burzywa.

386 użytkowników ma tytuł Łowca Burz na półkach głównych
107 użytkowników ma tytuł Łowca Burz na półkach dodatkowych