Dzieje kultury chińskiej

- historia
- Dzieje Kultur
- 2008-01-01
- 1994-01-01
Książka prezentuje historię kultury chińskiej we wszystkich aspektach od czasów najdawniejszych po dzień dzisiejszy. Autor ukazuje zjawiska i tendencje, które charakteryzują rozwój cywilizacji chińskiej. Szeroko omawia kulturę poszczególnych dynastii w ujęciu chronologicznym, a następnie archeologię, piśmiennictwo, sztukę zdobniczą, język, literaturę, filozofię, osiągnięcia naukowe i wkład Chin w zdobycze nauki i techniki światowej oraz religie panujące w Państwie Środka. Wykład uzupełnia słownik pojęć typowych dla kultury chińskiej, uwzględniający fakty i zjawiska fundamentalne dla rozwoju chińskiej cywilizacji, a obce kulturze Europejczyków.
Kup Dzieje kultury chińskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzieje kultury chińskiej
178 użytkowników ma tytuł Dzieje kultury chińskiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 138
- Chiny 10
- Daleki Wschód 3
- Historia 3
- Azja 3
- historia 2
- Do kupienia 2
- Orient 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieje kultury chińskiej
Uwaga, będą przymiotniki, mega ważna i mega wybitna książki, trochę już klasyk, jeśli interesujesz się Chinami i Azją Wschodnią, takie must read.
Autor z olbrzymim znastwem zagadnienia ale i naturalną lekkością, pokazuje dlaczego Chiny dziś są jakie są. Potrafi być krytyczny gdy trzeba, ale i pokazać swoisty warsztat pracy badacza tej wielkiej kultury. Dla badaczy Chiny nie są bowiem tajemnicą - są raczej ogromem, ogromem źródeł, spisywanych dziejów dynastii, encyklopedii i w tym wszystkim naprawdę trudno się odnaleźć, problemem nie są braki ale gigantyczna ilość szczegółów które trudno wręcz objąć.
Jest to też swoista opowieść problemowo-linearna. Tj Autor posuwa się klasycznie przez kolejne dynastie, ale często spina je w większe całości i kolejnym elementom daje jakiś motyw przewodni, jak by wybiera swoisty "duch" danej epoki który wywierał wpływ na Państwo środka. Mi ta narracja bardzo odpowiadała, mimo że ewidentnie nie jest to praca historyczna, tylko właśnie kulturoznawcza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor z olbrzymim znastwem zagadnienia ale i naturalną lekkością, pokazuje dlaczego Chiny dziś są jakie są. Potrafi być krytyczny gdy trzeba, ale i pokazać swoisty warsztat pracy badacza tej wielkiej kultury. Dla badaczy Chiny nie...
Książka ta w sposób wieloaspektowy przedstawia kulturę Chin. Treści w niej zawarte są ułożone w sposób chronologiczny, w każdym rozdziale mamy więc do czynienia z krótkim zarysem najważniejszych elementów chińskiej kultury danej epoki. Moim zdaniem pozycja ta stanowi bardzo dobre wprowadzenie do świata sinologii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dzieje kultury chińskiej" to wielowątkowa podróż przez kulturę Chin od początków istnienia cywilizacji chińskiej do czasów nam współczesnych. Jest to swoisty przegląd najważniejszych wydarzeń, które miały wpływ na kształtowanie się cywilizacji chińskiej oraz takich elementów kultury jak piśmiennictwo, architektura, malarstwo czy literatura. Autor pokazuje specyficzne dla Chińczyków postrzeganie świata, które znajduje swe odzwierciedlenie w całej gamie wytworów artystycznych. Interesujący jest też słowniczek pojęć, znajdujący się na końcu publikacji, zawierający definicje najważniejszych bądź wyraźnie różnych od zachodnich wzorców terminów.
Na kilkuset stronach nie ma oczywiście możliwości zawarcia całościowego opisu wszystkich aspektów kultury, która kształtowała się na przestrzeni wielu wieków, autor (znany sinolog) stworzył jednak pozycję bardzo ciekawą, poruszającą wiele istotnych wątków i stanowiącą bogate źródło informacji o Chinach. Zdecydowanie warto przeczytać.
"Dzieje kultury chińskiej" to wielowątkowa podróż przez kulturę Chin od początków istnienia cywilizacji chińskiej do czasów nam współczesnych. Jest to swoisty przegląd najważniejszych wydarzeń, które miały wpływ na kształtowanie się cywilizacji chińskiej oraz takich elementów kultury jak piśmiennictwo, architektura, malarstwo czy literatura. Autor pokazuje specyficzne dla...