Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna

Okładka książki Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna autora Romulus Hillsborough, 9788311106574
Okładka książki Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna

Kup Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna

Bezpieka z katanami

Przez ostatnie wieki Europę nawiedzały rewolucje, reformacje i inne ruchy polityczne. W tym samym czasie w Japonii po zdobyciu przez ród Tokugawa szogunatu kraj zamknął się na świat. Wszystko zmieniło się wraz z przybyciem statu parowego z USA w połowie XIX wieku, wymusił ponowne otwarcie Japonii. Uznano to za taką hańbę, że postanowiono ją zmazać. Powstały różne ruchy samurajskie, które przysięgały wierność cesarzowi (czasami wbrew jego woli) ewentualnie szogunowi i opowiadały się za wygnaniem barbarzyńców.

W tym zamieszaniu potrzebna była siła, która zaprowadziła by porządek w stolicy Kioto. Zorganizowano wiele takich grup w tym Shinsengumi - którzy charakteryzowali się tym, że byli roninami a ich przywódcy chłopami. Za to perfekcyjnie posługiwali się mieczem, byli bezwzględni dla wrogów i posiadali ogromne pragnienie władzy. W czasie kiedy etos samurajski przez lata izolacji uległ stępieniu, niczym nieużywana katana, ci wojownicy byli symbolem odrodzenia się ducha bushido.

Tropili nocami samurajów zakłócających porządek publiczny, spiskujących przeciw szogunowi i bez litości się z nimi rozprawiali. Książka jest pełna pojedynków, grupowych walk w ciasnych pomieszczeniach czy nocnych napadów. Fascynujący obraz ostatnich lat feudalnej Japonii, twardej polityki i zanikania dawnych zwyczajów.

Bezpieka z katanami

Shinsengumi był to sławny oraz wzbudzający mnóstwo kontrowersji oddział policyjny, stacjonujący w Kioto końcówki Edo. Słynął z rygoru, okrucieństwa, oddania i wierności szogunatowi, przy którym rzeczywiście trwał aż do samego końca.
Ich historia nie jest specjalnie popularna w Europie - a szkoda, bo członkowie tej organizacji stanowili prawdziwą paletę osobliwości, wszyscy ubrani w błękitno-białe stroje, niosący sztandar z napisem 'szczerość' nad głowami. Najbardziej charakterystycznymi postaciami na pewno są Isami Kondou oraz Toshizou Hijikata, którego śmierć jest uznawana za oficjalny rozpad oddziału.
Dwoje chłopów zapisało się w pamięci Japończyków, jako samurajscy bohaterowie i mężczyźni, ceniący honor bardziej niż własne i cudze życie. Ale byli też inni, wielu innych. Na przykład:
- Heisuke Toudou, nieślubne dziecko, które od ojca dostało jedynie nazwisko, a jednocześnie najmłodszy członek organizacji.
- Sanosuke Harada, walczący chętniej włócznią, a nie mieczem i noszący na brzuchu bliznę, która stanowiła pamiątkę po nieudanym seppuku.
- Souji Okita, "cudowne dziecko", mistrz walki mieczem, drugi po Toudou najmłodszy członek organizacji. Ku ironii nie zginął od miecza, ale powoli zabijającej go gruźlicy.
Naprawdę żałuję, że autor nie opisał bardziej tych właśnie kapitanów oddziałów, bo to postaci niezwykle interesujące i warte zapamiętania. Wszyscy, których wymieniłam powyżej odeszli z tego świata młodo. Kondou i Hijikata mieli ok. 30 lat, a Okita i Toudou 20.
Historia Okity jest mi wyjątkowo bliska - wiem jak okrutna jest leczona gruźlica... A powolne umieranie na nią musi być tragiczne.

Losy samurajów, a w tle zmieniające się realia tamtych czasów. Jeśli kogoś interesuje historia oraz kultura tego regionu, a także historie wojowników tego okresu, jest to pozycja dla niego.

165 użytkowników ma tytuł Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna

Romulus Hillsborough Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna Zobacz więcej