Niemiecka sztuka wojenna w czasach Mieszka I

- historia
- 2018-01-01
- 2018-01-01
- Grzegorz Smółka
Niewątpliwie obecnie w Polsce z coraz większym zainteresowaniem spotyka się historia wojskowości. Niegdyś ograniczona właściwie do kręgów wojskowych, niosła ze sobą pewien wymiar czysto praktyczny – stanowiła element wykształcenia zawodowych żołnierzy. Obecnie w coraz większym stopniu staje się obiektem zainteresowania także ze strony zwykłych osób, po prostu zaciekawionych dziejami, stąd może też coraz większa ilość monografii naukowych, prac przyczynkarskich, wreszcie książek popularnonaukowych.
Szczególnym zainteresowaniem tak czytelników, jak i badaczy, cieszy się w Polsce wczesne średniowiecze, szczególnie X w., okres kształtowania się naszej państwowości. Jednym z wiodących kierunków studiów nad początkami Polski są badania sił zbrojnych pierwszych Piastów, zarówno w aspekcie podejmowanych działań wojennych, jak również uzbrojenia, sposobów walki, wreszcie organizacji. Niestety pewne aspekty wojskowości polskiej tamtej epoki będą znane słabiej – po prostu istnieje niesłychanie szczupła, a na dodatek swoista baza źródeł pisanych. Na szczęście wobec zdawkowych informacji o działaniach wojennych, taktyce i strategii, organizacji sił zbrojnych, coraz więcej danych uzyskujemy dzięki badaniom archeologicznym, które naświetlają problematykę sieci grodowej, fortyfikacji, uzbrojenia, a czasem nawet pozwalają snuć przypuszczenia odnośnie składu etnicznego sił zbrojnych i statusu społecznego drużynników.
Nasz kraj jednak nie ukształtował się w pustce. Stąd wielkie znaczenie badań porównawczych, dzięki którym polski czytelnik będzie mógł przekonać się po pierwsze, jak prowadzili działania wojenne przeciwnicy państwa Piastów, ale również, do jakich wzorców mogli nawiązywać nasi pierwsi władcy, organizując swoje siły zbrojne. Jak do tej pory na polskim rynku dostępne są prace, których autorzy przekazują pewne informacje tego typu, jakkolwiek do tej pory nie mieliśmy do czynienia z jakiś szczegółowym studium wojskowości Królestwa Wschodniofrankijskiego – Niemiec. Monarchia ta z jednej strony była postrzegana w polskiej historiografii jako zagrożenie, a z drugiej strony jeden z głównych czynników kształtowania się państw słowiańskich w Europie Środkowo-Wschodniej, przyjęcia chrześcijaństwa, wreszcie wyznacznik władców piastowskich wzorów do naśladowania.
Próbą uzupełnienia tej luki w dostępnej w języku polskim literaturze jest cenna inicjatywa Wydawnictwa Napoleon V wydania przekładu wydanej 2 lata temu książki Warfare in Tenth-Century Germany pióra Davida S. Bachracha. Autor jest wykładowcą – Associate Professor – na Wydziale Historii Uniwersytetu New Hampshire. Historyk – mediewista, jego zainteresowania skupiają się na dziejach średniowiecznych Niemiec i Anglii, w szczególności na wojskowości, religii i administracji. Opublikował kilka książek, zarówno własnych monografii, jak też komentowanych przekładów kronik średniowiecznych oraz wiele artykułów, publikowanych w ważniejszych międzynarodowych czasopismach naukowych z dziedziny mediewistyki lub historii wojskowości.
Kup Niemiecka sztuka wojenna w czasach Mieszka I w ulubionej księgarni
Oceny książki Niemiecka sztuka wojenna w czasach Mieszka I
22 użytkowników ma tytuł Niemiecka sztuka wojenna w czasach Mieszka I na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Wojskowość 2
- Średniowiecze 2
- Ebooki-Legimi 1
- Cesarstwo, Niemcy 1
- Historia/Popularnonaukowe 1
- Szafa 3a 1
- NA PÓŁKACH 1
Cytaty z książki Niemiecka sztuka wojenna w czasach Mieszka I
Richer opisuje system wielokrążkowy napędzany przez woły opracowany w celu podciągnięcia wieży do muru. Wbito cztery duże słupy w ziemię w pobliżu murów twierdzy. Następnie wbito w słupy metalowe szpikulce w taki sposób, że można było przeciągnąć przez nie liny. Następnie przeciągnięto te same liny przez krążki przymocowane do wieży i pociągnięto za wieżę do zaprzęgu wołów, któ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niemiecka sztuka wojenna w czasach Mieszka I
Zaskakująco dobra książka,szczerze powiem nie spodziewałem się że będzie taka dobra.Autor bardzo rzetelnie podchodzi do tematu,nie pomija niczego i przedstawia sztukę wojenną Ludolfingów od A do Z.Zwracając uwagę na szkolenie indywidualne dowódców,czy też zwykłych wojowników.Kwestie dotyczące sposobów zdobywania miast,zaopatrzenia w żywność,transportu,na podnoszeniu morale wojska i spraw duchowych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre opracowanie zagadnienia wojskowości pod rządami Henryka I i Ottona I, zarówno z punktu widzenia przygotowania administracyjnego (budowa i utrzymanie armii na podstawie struktur świeckich i Kościelnych),szkoleniowego (zarówno dot. "oficerów" jak i "szeregowców"),kampanijnego (omówienie logistyki i taktyki) oraz indywidualnego (w tym omówienie wyposażenia). Do tego analiza najważniejszych starć, także tych ze Słowianami. Autor nie kryje się z pozytywną oceną ww. władców, ale nie wydaje się, żeby opinia ta znacząco wpływała na obiektywny dobór przykładów i źródeł.
Dobre opracowanie zagadnienia wojskowości pod rządami Henryka I i Ottona I, zarówno z punktu widzenia przygotowania administracyjnego (budowa i utrzymanie armii na podstawie struktur świeckich i Kościelnych),szkoleniowego (zarówno dot. "oficerów" jak i "szeregowców"),kampanijnego (omówienie logistyki i taktyki) oraz indywidualnego (w tym omówienie wyposażenia). Do tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mi się podobała. Tak się złożyło, iż o Wiekach Średnich zbyt wiele wcześniej nie czytałem, więc moja zdolność do wyłapania błędów była zerowa.
Druga skupia się na sztuce wojennej i jej antycznych źródłach, szkoleniu wojsk, wykorzystywanym przez nie uzbrojeniu i stosowanej w boju taktyce. Jest też trochę o metodach pozyskiwania funduszy i znaczeniu twierdz.
Trzecia to już trochę dokładniejsze opisy wybranych kampanii. Czytamy o uwarunkowaniach politycznych i wpływających na nie czynnikach wynikających z więzów krwii. Otrzymujemy dokładniejsze opisy bitew i oblężeń.
Autor korzysta z zapisków ówczesnych kronikarzy, więc całościowy poziom szczegółowości jest dosyć ograniczony. Zazwyczaj dowiadujemy się, że armia ruszyła z punktu A do punktu B i przygotowała się do bitwy.
Przedstawienie starć ograniczają się zazwyczaj do opisu sytuacji i decydującego, wpływającego na rozstrzygnięcie manewru. Mało, ale mi wystarczyło.
Książka dobra do uzupełnienia wiedzy w temacie początków wojskowości niemieckiej. Temat jest na zachodzie dosyć mocno eksploatowany, a omawiana tu pozycja bardzo dobrze nada się jako wprowadzenie do dalszego zapoznania się z tematem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dzieli się na trzy sekcje. Pierwsza to historia Henryka I i Ottona w ujęciu wojskowym. Opisy kolejnych wojen toczonych przez ojca i syna. (zarówno na własnym, jak i obcym "podwórku" )
Druga skupia się na sztuce...