Turniej w Gorlanie

Okładka książki Turniej w Gorlanie autora John Flanagan, 9788376864075
Okładka książki Turniej w Gorlanie
John Flanagan Wydawnictwo: Jaguar Cykl: Zwiadowcy: Wczesne lata (tom 1) fantasy, science fiction
Zwiadowcy: Wczesne lata (tom 1)
The Tournament at Gorlan

3001 użytkowników ma tytuł Turniej w Gorlanie na półkach głównych
830 użytkowników ma tytuł Turniej w Gorlanie na półkach dodatkowych

John Flanagan
John Flanagan
John Flanagan (ur. 22 maja 1944 w Sydney, zm. 7 lutego 2026) był australijskim pisarzem fantasy i scenarzystą, znanym przede wszystkim jako autor bestsellerowego cyklu „Zwiadowcy” („Ranger’s Apprentice”) oraz powiązanej z nim serii „Drużyna” („Brotherband”). Jego twórczość, łącząca przygodę, humor i średniowieczne realia fantasy, zdobyła ogromną popularność wśród młodszych i starszych czytelników na całym świecie. Zanim poświęcił się literaturze, przez wiele lat pracował w branży reklamowej, a następnie współtworzył australijski sitcom „Hey Dad..!”. Pomysł na serię „Zwiadowcy” narodził się w latach 90. jako zbiór opowieści pisanych dla jego syna Michaela, którego chciał zachęcić do czytania. Flanagan pragnął także pokazać, że bohater nie musi być silny i potężny fizycznie – może zwyciężać dzięki inteligencji, sprytowi i odwadze. Pierwszy tom serii, „Ruiny Gorlanu” („The Ruins of Gorlan”),ukazał się w 2004 roku i zapoczątkował jeden z najpopularniejszych współczesnych cykli fantasy dla młodzieży. W kolejnych latach autor rozwijał uniwersum, tworząc także serie „Zwiadowcy. Wczesne lata” („The Early Years”) oraz „Zwiadowcy. Królewski zwiadowca” („The Royal Ranger”). Dużą popularność zdobyła również jego morsko-przygodowa seria „Drużyna”, inspirowana fascynacją autora żeglugą i morzem. Twórczość Johna Flanagana była wielokrotnie doceniana – jego książki trafiały na listy bestsellerów, a w 2008 roku otrzymał nagrodę Australian Publishers Association Book of the Year w kategorii literatury dla starszych dzieci za powieść „Okup za Eraka” („Erak’s Ransom”). Seria „Zwiadowcy” doczekała się także zainteresowania branży filmowej. John Flanagan pozostawił po sobie bogaty dorobek literacki i grono oddanych czytelników. Jego książki do dziś są cenione za dynamiczną akcję, wyrazistych bohaterów i uniwersalne przesłanie o odwadze, lojalności i dojrzewaniu.

Cytaty z książki Turniej w Gorlanie