Redlum

- fantasy, science fiction
- 2016-06-20
- 2016-06-20
Najbardziej epickie przygody zawsze rozpoczynają się w karczmie. Dlaczego jednak nie pozostać w niej do samego końca? Zaintrygowani?!
Witajcie w Redlum, mieście potworów, gdzie rzeczywistość przeplata się z magią, a reguły wolnego rynku z brutalnymi prawami natury. Wjeżdżacie na własną odpowiedzialność! W naszym pięknym mieście możecie wiele zyskać, ale również w okamgnieniu wszystko stracić.
Karczma Słodkiego jest jedynym miejscem, gdzie cichną spory i waśnie, a wszyscy − zarówno mieszkańcy, jak i przyjezdni − mogą zaznać chwili spokoju. Nie dajcie się jednak zwieść pozorom. Słodki nie jest człowiekiem, a jego klienci również nie wydają się szczególnie normalni. Szczerze mówiąc, to przeważnie potwory. Ale najgorsze bestie czają się gdzieś tam… na zewnątrz.
Czy Redlum przetrwa? Wydaje się, że nawet tego nie chce!
Czytałam tę książkę dwa razy i za drugim podobała mi się jeszcze bardziej niż za pierwszym. Jest w „Redlum” humor, który w idealnych proporcjach łączy się ze scenami chwytającymi za serce, jest sympatyczny główny bohater, są tajemnice oraz oryginalny pomysł na miejsce akcji. I wreszcie jest efektowne zakończenie, które zgrabnie spina w całość rozrzucone wcześniej tropy. Polecam.
Anna Kańtoch
Katarzyna Rupiewicz pokazuje, że nadal można znaleźć świeże ujęcie zdawałoby się znanego już toposu potworów. „Redlum” to nie tylko błyskotliwie napisana wciągająca opowieść, ale też próba zmierzenia się – w pozornie lekkiej, sardonicznej narracji – z pytaniami, jakie rodzą się przy podobnych rozważaniach. Czy jej odpowiedzi są poprawne – nie da się stwierdzić, w takich sprawach każdy ma swój pogląd. Na pewno są warte poznania.
Michał Cholewa
Kup Redlum w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Redlum
Redlum - stan umysłu
Powieść „Redlum” to zaproszenie do niezwykłej karczmy, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Nie ważne czy jesteś trollem, appesortem, sukkubem, wampirem, ghulem, morlokiem, strzygą, inkubem czy ewentualnie człowiekiem. Chociaż z ludźmi sprawa i w powieści i w karczmie ma się różnie. Jak już się pojawiają, to na krótko i zawsze są z nimi problemy.
Katarzyna Rupiewicz wszelkiej maści istoty magiczne powrzucała do jednego kotła i pozwoliła im ze sobą żyć - koegzystować, a nawet się nie zjadać na wzajem. Poznajemy dzięki temu zwyczaje poszczególnych gatunków, ich cechy i charaktery. Sprawia to, że powieść nabiera smaku, staje się pełna humoru, ale i też gorzkich momentów, które dowartościowują całą książkę.
Całość narracji obserwujemy z poziomu Słodkiego - sympatycznego i empatycznego tytana, który nieoczekiwanie staje się właścicielem karczmy. A dlaczego tak się stało i gdzie się podział Szef troll, o tym już musicie przeczytać sami.
Rupiewicz przedstawia swoistą postapokalipsę, informacje o niej przetaczają się delikatnie przez karty Redlum. W Karczmie mówi się o niegdysiejszej potędze człowieka i zapomnianych technologiach i wiedzy, która kryje się już tylko w fundamentach starych miast. Ludzkość zaczęła się od początku i podzieliła się światem z potworami.
Okazuje się, że postacie magiczne wcale nie mają tak łatwo, zostały zamknięte i otoczone murami, od ludzi dzieli je wyraźna granica. Rupiewicz stara się pokazać dobrego potwora, któremu może nawet należy współczuć... podobnie, jak w świecie ludzi, i tu są dobre i złe stwory i tu są knowania i intrygi, jednak nie każdy jest zły no bo gwałty i morderstwa owszem często, ale kradzieże nigdy.
W Redlum czasy się zmieniają, karczma rośnie w siłę, przybywają nowi osiedleńcy zza muru, pojawia się więcej ludzi, przybywa tajemnicza Nana i coś niepokojącego zaczyna wisie w powietrzu, krąży bowiem przepowiednia, że karczma spłonie, a z nią i całe miasto, a jak będzie na prawdę?
Zapraszam do Redlum do miasta, karczmy i stanu umysłu...
Grzegorz Śmiałek
- Ebook 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Redlum
Miło się czyta. Przytulne fantasy. Polecam
Miło się czyta. Przytulne fantasy. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajne fantasy, wciągające, z ciekawym pomysłem na fabułę. Warte polecenia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałem żadnych oczekiwań, a bardzo przyjemnie się zaskoczyłem. Świetnie sią ją czytało i była miłą odskocznią od dłuższych książek
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująco dobrze bawiłam się w trakcie czytania tej książki. Historia jest fajna, lekka, zabawna i płynna. Bohaterowie całkiem udani, wyjątkowo mnie nie drażnili, a wykreowany świat to świetny pomysł z dużym potencjałem. Niestety w połowie trochę zawiało nudą, zupełnie jakby autorka się pogubiła, a samo zakończenie jest dla mnie naprawdę kiepskie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem dobry kawał literatury fantasy. Ciekawa historia, bardzo zgrabnie wciągająca czytelnika od pierwszych stron książki, dość dużo traci pod koniec. Moim zdaniem to bardzo dobra baza z potencjałem choć brakuje jej spektakularnego zakończenia. Gdyby dopracować koniec to idealna baza do ekranizacji na Netflixie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to10/10 za postać Słodkiego
10/10 za postać Słodkiego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawiodła mnie ta książka, nie polubiłem żadnej postaci i nie zrozumiałem chyba żadnej relacji między nimi. Nie było mi szkoda kiedy ktoś zginął, choć wydaje mi się, że książka właśnie jest tak napisana, że śmierć jakiegoś tam trolla czy telepaty to błaha sprawa.
Główny bohater jest trochę jak NPC w grze wideo. Niby w większości opowiadań pełni główną rolę, ale niespecjalnie coś robi (poza komentarzami - czasami irytującymi),a gdy przychodzi do kulminacji całą robotę wykonuje Nana. To kolejna postać, która według mnie została słabo zbudowana tzn. gdy pierwszy raz pojawiła się, byłem pewny, że odegra ważną rolę. Nie dowiedziałem się tego jednak dzięki fabule, która dałaby mi chociaż przebłyski jej potencjału w kolejnych rozdziałach - szczerze powiedziawszy, świeżo po odsłuchaniu, nie pamiętam co ona robiła przez cały czas w tej karczmie. Pojawiła się w takim momencie historii, że po prostu wiedziałem, że tak musi się stać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny bohater jest trochę jak NPC w grze wideo. Niby w większości opowiadań pełni główną rolę, ale niespecjalnie...
Bardzo dobra książka, wciągająca, dobrze napisana. Polecam
Bardzo dobra książka, wciągająca, dobrze napisana. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie naprawdę bardzo dobra. Fabuła wciąga od samego początku. Jest zabawnie, fantastycznie, momentami trzyma w napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo miłe zaskoczenie. Z chęcią sięgnę po k kolejne części jeśli się powstaną.