Naprzód wspaniali

Okładka książki Naprzód wspaniali autora Edmund Niziurski, 8320301580
Okładka książki Naprzód wspaniali
Edmund Niziurski Wydawnictwo: Młodzieżowa Agencja Wydawnicza Cykl: Trylogia Odrzywolska (tom 1) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Trylogia Odrzywolska (tom 1)
1979-01-01
1979-01-01
8320301580

Kup Naprzód wspaniali w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naprzód wspaniali

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naprzód wspaniali

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Sentymentalna podóż do młodości.

Sentymentalna podóż do młodości.

1933
1933

Czy znajdziesz obecnie taką książkę dla młodzieży ???
Napisaną ślicznym, przystępnym językiem, bez teraz wszechobecnych bluzgów, pełną humoru, zapadającą w pomięć na całe życie ?
Temat, ponadczasowy !!!
Moim zdaniem, to kultowa i obowiązkowa pozycja dla młodzieży, na pewno nigdy nie zostanie zapomniana !!!
Och... tutaj mogę się mylić.
Dużo wskazuje na to, że w przyszłości młodzieży mogą wystarczyć tylko obrazki !!!

Skoro nie jesteśmy jeszcze tak daleko, to ...
POLECAM !!!

Czy znajdziesz obecnie taką książkę dla młodzieży ???
Temat, ponadczasowy !!!
Och... tutaj mogę się mylić.
Dużo wskazuje na to, że w przyszłości...

750 użytkowników ma tytuł Naprzód wspaniali na półkach głównych
158 użytkowników ma tytuł Naprzód wspaniali na półkach dodatkowych

Edmund Niziurski
Edmund Niziurski
Edmund Niziurski (ur. 10 lipca 1925 w Kielcach, zm. 9 października 2013 w Warszawie) – polski prozaik, publicysta, scenarzysta i dramaturg, a także socjolog i prawnik. Twórca popularnych książek dla dorosłych i młodzieży, cechujących się charakterystycznym, nieco absurdalnym humorem słownym. Najbardziej znane to: „Księga urwisów" (1954 – szkolna lektura w 1978 wpisana na Listę Honorową IBBY),„Sposób na Alcybiadesa" (1964 – szkolna lektura w 1978 wpisana na Listę Honorową IBBY),„Niewiarygodne przygody Marka Piegusa" (nagroda „Orle Pióro" przyznana przez czytelników „Płomyka" w 1970 roku),„Klub włóczykijów", „Naprzód, Wspaniali!", „Adelo, zrozum mnie!", „Żaba, pozbieraj się!", „Awantura w Niekłaju", „Siódme wtajemniczenie". Debiutował w 1944 w wydawanym przez Armię Krajową „Biuletynie Informacyjnym”, w którym opublikował wiersz. Po wojnie współpracował z czasopismami „Płomyk”, „Świat Młodych”, „Wieś” oraz z Polskim Radiem jako autor słuchowisk. Popularność i uznanie przyniosły mu utwory dla dzieci i młodzieży, pisane żywo i barwnie, lecz i skłaniające do refleksji. Dla czytelnika dorosłego Niziurski napisał takie powieści, jak Przystań Eskulapa (1958, powieść sensacyjna),Pięć manekinów (1959, powieść kryminalna),Salon wytrzeźwień (1964),Wyraj (1964),Eminencje i bałłabancje (1975). Jego utwory były przekładane na wiele języków, w tym mandaryński. Powieści Niziurskiego mają dynamiczną, często sensacyjną akcję i wyróżniają się indywidualnym stylem narracji oraz humorem słownym i sytuacyjnym. Rzeczywistość była ukazywana oczami ucznia, szkoła pokazywana jako miejsce opresyjne (choć z humorem). Elementy dydaktyczne i moralne są wprowadzane w sposób nienachalny. Niziurski był silnie związany z Kielecczyzną, dziś zwaną regionem świętokrzyskim. Akcja kilku powieści rozgrywa się w fikcyjnych miejscowościach: Wilczków w Księdze urwisów, Niekłaj, Odrzywoły, które można umiejscowić w tym regionie. Niektóre opowiadania (Dzwonnik od świętego Floriana) rozgrywają się w tym regionie w okresie międzywojennym i upamiętniają wielkie strajki chłopskie w okresie sanacji. W późniejszych utworach Niziurski często osiągał wysokie efekty pod względem formy, posługując się realizmem magicznym (Siódme wtajemniczenie, 1969) czy groteską (Awantury kosmiczne). Tonacja kolejnych utworów jest pod wieloma względami coraz bardziej pesymistyczna, charakterystycznymi postaciami stają się outsiderzy nie mogący dopasować się do szkolnego otoczenia, w którym niebezpieczni są nie tylko nauczyciele, ale także inni uczniowie.

Cytaty z książki Naprzód wspaniali

Dodaj cytat z książki Naprzód wspaniali