Okładka książki Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku autora Mieczysław Z. Rygor Słowikowski, 9788370194703
Mieczysław Z. Rygor Słowikowski Wydawnictwo: Michalineum powieść historyczna
powieść historyczna
2009-01-01
2009-01-01
9788370194703

Kup Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku

4 użytkowników ma tytuł Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku

Mieczysław Z. Rygor Słowikowski
Mieczysław Z. Rygor Słowikowski
Studiował handel w Warszawie. W okresie lipiec 1915 - październik 1917 w Polskiej Organizacji Wojskowej, październik 1917 - październik 1918 słuchacz Szkoły Podchorążych Polnische Wehrmacht. Po zakończeniu szkoły dowódca kompanii i organizator baonu Dąbrowa Górnicza. W grudniu 1918 przyjęty został do Wojska Polskiego i mianowany dowódcą plutonu w I Warszawskim Batalionie Garnizonowym, później przemianowanym na VI Warszawski Batalion Strzelców. W maju 1919 r. rozpoczął służbę w 36 Pułku Piechoty Legii Akademickiej. Dowodził w nim kompanią, a następnie batalionem. Porucznik piechoty z 1 czerwca 1919. Wrzesień 1923 - październik 1925 słuchacz WSWoj.. Po zakończeniu studiów do kwietnia 1926 Oddział IV Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, kwiecień 1926 - wrzesień 1928 w Referacie Mobilizacyjnym Dowództwa Okręgu Korpusu Nr I w Warszawie. Kapitan Sztabu generalnego z 1 stycznia 1928. Wrzesień 1928 - marzec 1930 w Referacie Organizacyjno Mobilizacyjnym M.S.Wojsk. oraz w Biurze Ścisłej Rady Wojennej. Marzec 1930 - luty 1933 II oficer do zleceń Generalnego Inspektora Sił Zbrojnych, luty 1933 - czerwiec 1934 staż w 20 Pułku Piechoty w Krakowie. W czerwcu 1934 r. przeniesiony został do Korpusu Ochrony Pogranicza i wyznaczony na stanowisko szefa sztabu Brygady KOP "Wilno". Major dyplomowany z 1 stycznia 1936. W kwietniu 1937 r. objął kierownictwo Sztabu Brygady KOP "Grodno". grudzień 1937 - październik 1939 kierownik placówki zagranicznej Oddziału II SG WP, październik - grudzień 1939 w Stacji Zbornej Oficerów w Paryżu. Grudzień 1939 - luty 1940 zastępca dowódcy 6 Pułku Strzelców Pieszych we Francji, luty - czerwiec 1940 w Oddziale II Sztabu Naczelnego Wodza w Paryżu. Po upadku Francji organizował ewakuację żołnierzy oraz organów wywiadu na południe Francji. Maj 1941 - wrzesień 1944 szef Ekspozytury Oddziału II w Afryce Północnej z siedzibą w Algierze, pseudonim "Rygor". Wrzesień - grudzień 1944 szef Oddziału II Inspektoratu Zarządu wojskowego w Londynie. Podpułkownik dyplomowany. Grudzień 1944 - październik 1946 w Centrum Wyszkolenia Piechoty w Szkocji. Zdemobilizowany w 1947- pułkownik dyplomowany z 15 sierpnia 1964 - osiadł w Londynie, gdzie zmarł. Pułkownik dyplomowany z 15 sierpnia 1964. Generał brygady z 1972.

Cytaty z książki Bój w obronie Warszawy i śmierć ks. I. Skorupki. Wspomnienie historyczne z wojny 1920 roku