The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797

Okładka książki The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797 autora Winston Graham, 9780330463348
Okładka książki The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797
Winston Graham Wydawnictwo: Pan Macmillan Cykl: Dziedzictwo rodu Poldarków (tom 6) literatura piękna
Dziedzictwo rodu Poldarków (tom 6)
2008-06-06
2008-06-06
angielski

Kup The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797 w ulubionej księgarnii

The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797

Oceny książki The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797

Wspaniała powieść. Uczta dla duszy. Uwielbiam całą serię.

Wspaniała powieść. Uczta dla duszy. Uwielbiam całą serię.

Kolejna burzliwa część sagi. Tym razem powieść skupia się głównie na miłości. Bohaterki przeżywają intrygi, romanse i różne miłosne rozterki. Jest dużo tajemnic i skandali.

George Warleggan ma podejrzenia, że syn nie jest jego, robi z tego powodu dochodzenie. Między Warlegganami a Poldarkami trwa nadal wojna. Demelza ma romans z młodym porucznikiem, a siostra Morwenny z jej mężem wielebnym. Morwenna cierpi w małżeństwie i rodzi syna, za to Caroline cieszy się z bycia żoną doktora Dwighta. Nawet bracia Demelzy przechodzą miłosne kryzysy.
Ta część sagi jest bardzo wciągająca. Oczywiście jak na tak dużą ilość stron ma nudne momenty, ale większość jest ciekawa.
Kolejna nie zawodzi, więc czytam dalej!

Losy czterech kobiet były bardzo interesujące. Choć tylko trzem z nim kibicuję, by wszystko się układało. Elizabeth i jej mąż są dalej okropni i nieznośni. Choć jak się okazuje, pastor jest chyba jeszcze gorszy od nich. Bardzo się dlatego ucieszyłam z tego, co zrobiła Morwena. Poproszę więcej. Choć fajnie się czyta o ich wszystkich spokojnych życiach, to takie zamieszania właśnie dodają tej książce smaczku.

1022 użytkowników ma tytuł The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797 na półkach głównych
262 użytkowników ma tytuł The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797 na półkach dodatkowych

Winston Graham
Winston Graham
Brytyjski pisarz, autor znany ze swoich powieści historycznych z serii Poldark. Napisał także wiele innych książek, w tym thrillerów, non-fiction, opowiadań, czy sztuk teatralnych. Laureat Orderu Imperium Brytyjskiego. Graham urodził się w Mancheterze. Jego ojciec, Albert Grime miał dobrze prosperujący biznes, jako importer herbaty, dopóki nie dostał udaru. Kiedy miał 17 lat Winston przeprowadził się do Kornwalii, gdzie mieszkał przez 34 lata. Zawsze chciał pragnął zostać pisarzem, a po śmierci ojca, matka umożliwiła mu spędzanie długich godzin na pisaniu i próbach wydania swoich dzieł. Pierwszą powieść, House with the Stained Glass Windows, opublikował w roku 1934. W roku 1945 wyszła pierwsza jego książka z serii Poldark. Bohater, Ross Poldark wraca po wojnach w Ameryce do Kornwalii, gdzie usiłuje ratować podupadły biznes ojca. W sumie autor napisał 12 tomów tej sagi. Łącznie napisał ponad 40 książek. W 1939 roku ożenił się z Jean Williamson, którą znał od wielu lat. Często pomagała Grahamowi przy jego książkach. Mieli dwoje dzieci, syna i córkę. Graham zmarł w 2003 roku, w wieku 95 lat.

Nadzieja na końcu świata Sarah Lark
Nadzieja na końcu świata
Sarah Lark
Lata wojenne, ciężki czas dla Polaków. Tu poznajemy po części historię dwóch sióstr Heleny i Lucyny Grabowskich. Podczas wojny jako dzieci z rodzicami zesłane ze Lwowa (wówczas Polska) na Syberię. Przeżyły i dostały amnestię do Persji tam przebywały w obozie dla uchodźców z Polski. Gdy matka dziewczyn umierała wywarła na Helenie obietnicę chronienia i dbania o młodszą córkę . Siostra Heleny chciała korzystać z życia i nie dbała o nic wokół. Liczyła się tylko ona i jej przyjemności, zawsze wszyscy ją kryli i wyręczali z tego co miała wykonać sama. Kiedy ogłoszono że Nowa Zelandia przyjmie 700 sierot z Teheranu. Pojawiła się nadzieja na lepsze życie dla sióstr. Niestety Helena już jako dziewiętnastolatka nie moga wyjechać, ale jej siostra Lucyna pasowała wiekiem idealnie. Po zawirowaniach i niedbaniu o wszystko wkoło Lucyna przegapiła wyjazd do lepszego świata. Jej miejsce niechcący zajęła Helena podając się za siostrę. Targana wyrzutami była gwałcona notorycznie przez nauczyciela, który był w personelu opiekunów. Koszmar Heleny-"Lucyny " trwał bardzo długo i zostawił po sobie ślad i traumę .... Gdy 1 listopada 1944 Generał Randall zawinął statkiem do Wellingtonu Helenie wydawało się, że będzie już tylko lepiej. Mimo tego, że ciągle miała Wyrzuty sumienia że zostawiła swoją młodszą siostrę na pastwę losu. To co będzie dalej niech zostanie jak zakryte karty, to wy musicie sami je odkryć. Dla mnie osobiście książka wywarła bardzo dobre wrażenie. Chociaż wiadomo o tych czasach nie czyta się lekko.
Ireena - awatar Ireena
oceniła na84 lata temu
Serce królowej Elizabeth Chadwick
Serce królowej
Elizabeth Chadwick
„ Pieniądze, wpływy i nakazy ludzkie zawsze przemawiały głośniej aniżeli Bóg i sumienie.” (str.10) Poznajemy dalsze losy Alienor koronowanej wraz z mężem Henrykiem II na królową i króla Anglii. Początkowo pod swoją nieobecność król pozwalał Alienor rządzić Anglią, lecz zawsze miał swoich ludzi wokół niej. Jednak z czasem uznał że jej głównym zajęciem powinno być rodzenie i wychowanie potomków. Z czasem traktował żonę jak klacz rozpłodową. W ciągu 9 lat siedem razy była w ciąży i rodziła , ale to nie był koniec. Dopiero kiedy podczas kolejnego porodu jest życie zawisło na włosku powiedziała dosyć. Alienor na każdym kroku musiała być czujna, bo mąż był człowiekiem porywczym, o nieobliczalnym zachowaniu i uwzględniał zdanie żony kiedy było mu wygodnie. Królowa była sprytną, mądrą osobą, posiadała dużą wiedzę i wiedziała jak podejść męża. Czasem zmieniał zdanie, lecz najczęściej stawiał na swoim, co nie zawsze było korzystne dla jego panowania. Jednym z przykładów może być mianowanie swojego kanclerza Tomasza Becketa na arcybiskupa Canterbery. Mimo, że żona przekonywał go żeby tego nie robił. A że Tomasz był człowiekiem chciwym, otaczającym się bogactwem i splendorem szybko pokazał na co go stać i między panami rozgorzała wojna i nigdy nie doszli do porozumienia. Z czasem między małżonkami zaczęło się dziać coraz gorzej, dlatego z ulgą przyjmowali rozłąkę. Henryk rzadko bywał w domu. Albo walczył podporządkowując sobie kolejne terytoria, albo zażywał rozrywki polując. Alienor zaś rodziła kolejne dzieci i wychowywała te które były już na świecie. Bardzo kochała swoje dzieci. Coraz częściej była odsuwana od władzy, lub decyzje podejmowano za jej plecami. Różnica wieku między małżonkami z czasem stawał się coraz bardziej widoczna. Henryk zaspokajał swoje potrzeby seksualne z licznymi kochankami i nawet się z tym nie krył. Od żony wymagał bezwzględnego posłuszeństwa i nie wtrącania się do spraw królestwa. Decydował o losie swoich poddanych nie bacząc na to jak ich unieszczęśliwia. Rzadko zmieniał swoje zdanie. Losy dzieci królewskich były przesądzone już w kołysce. Nastoletnie dziewczynki wychodziły za mąż czasem za dużo starszych od siebie. Liczyły się względy strategiczne, majątek i pozycja kandydata na męża. To samo tyczyło chłopców. Dzieci pary królewskiej powoli opuszczały dwór, wypełniając wolę ojca, który zaplanował im przyszłość. Mimo iż Alienor była królową Anglii, księżną Normandii i hrabiną Anjou. Te tytuły z czasem miały coraz bardziej pusty wydźwięk, bo król izolował ją od wszystkiego. Kiedy jej drogi z mężem prawie się rozeszły doradzała swoim dzieciom szczególnie synom, którym nie podobała się polityka uprawiana przez ojca i zaczęli się buntować. Król nieustannie kontrolował poczynania swoich synów i żony i ograniczał ich wpływy. Wszędzie miał swoich szpiegów. Alienor przebyła długą drogę pełną poświęceń i wyrzeczeń, cierpienia i bólu, a w zamian otrzymała tak niewiele. Król w końcu w zdradziecki sposób odebrał jej ukochaną Akwitanię, tę niewielką cząstkę władzy którą miała. Samotna, opuszczona przez bliskich, zdradzona przez męża, uwięziona czekała co przyniesie jej przyszłość. A że była silną osobowością na pewno sobie poradzi. O tym dowiem się z trzeciej części sagi. Zarówno pierwsza jak i druga część bardzo mi się podobała. Podziwiałam Alienor, która nie miała szczęśliwego życia. Dwa jej małżeństwa były nieudane. I mimo początkowej fascynacji i pożądaniu kończyły się nienawiścią obojga małżonków. Fakt faktem że zarówno Ludwik jak i Henryk bardzo się zmienili z czasem na niekorzyść.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na72 lata temu
Liliowe dziewczyny Martha Hall Kelly
Liliowe dziewczyny
Martha Hall Kelly
Powieście, gdzie akcja toczy się w czasach II wojny światowej w zdecydowanej większości mnie nie rozczarowują. Nie zawsze zachwycają, ale czasami są po prostu dobre lub średnie. Sądziłam, że „Liliowe dziewczyny” będą książką, której będę chciała po przeczytaniu się pozbyć, ale stwierdzam, że pióro Marthy Hall Kelly zdecydowanie przypadło mi do gustu. Ravensbrück. Dla nas brzmi jak nazwa miejscowości w Niemczech. Dla setek tysięcy kobiet to koszmar. Piekło na ziemi. Jedną z takich kobiet jest Kasia Kuśmierczyk, która trafia do Ravensbrück, gdy została złapana podczas wykonywania zadania dla podziemia. Razem z nią do obozu trafia siostra Zuzanna, mama Halina i młodsza siostra chłopaka, w którym Kasia się podkochiwała – Lusia. Tam cała czwórka spotyka Hertę Oberheuser, która została lekarką obozową i przeprowadzała na młodych, zdrowych kobietach eksperymenty. Eksperymenty, które zniszczyły ich życie i zdrowie. Losy Herty i Caroline Ferriday złączą się dzięki Kasi. Poznajcie powieść o dramacie Królików z Ravensbrück. Od razu mówię, że nim losy tych kobiet splotą się ze sobą przeczytacie prawie całą książkę. Czy to wada? Może trochę, bo czytelnik pragnie dowiedzieć się tego wcześniej. Książka podzielona jest na trzy części, a każdy rozdział pisany jest z perspektywy innej kobiety. Rozdziały, w których narratorką była Caroline – nowojorska filantropka i bliska współpracownica konsula Francji – nużyły mnie. Dużo większe zainteresowanie czułam podczas czytania losów Kasi i Herty. Wtedy byłam najbardziej zaangażowana w książkę. Cieszyłam się, że postać Kasi po wojnie nie wróciła od razu do siebie, że to wszystko odcisnęło na niej swoje głębokie piętno. To było prawdziwe i realne. Przecież obóz, eksperymenty, głód, widmo śmierci – to wszystko musiało się odbić na Kasi i jej psychice. Słyszałam o Ravensbrück, ale nigdy tak naprawdę się tym nie zainteresowałam. Dzięki książce „Liliowe dziewczyny” przede wszystkim poszerzyłam swoją wiedzę, a na dodatek znalazłam kolejny temat do zagłębienia. Chętnie sięgnę po „Rosyjskie róże”, które opowiadają o I wojnie światowej i obaleniu cara w Rosji. Jestem ogromnie ciekawa jak autorka podeszła do tego tematu. "Poczułam, jak zalewa mnie fala la douleur; to jedno z tych francuskich określeń, które nie dają się dobrze przetłumaczyć, a oznaczają "ból wywołany czymś, czego się bardzo pragnie, a czego nie może się mieć"." ~ Martha Hall Kelly, Liliowe dziewczyny, Warszawa 2016, s. 92.
Adrianna__ - awatar Adrianna__

Cytaty z książki The Four Swans: A Novel of Cornwall 1795-1797