Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów

- filozofia, etyka
- The History of Devil and the Idea of Evil from the Earliest Times to the Present Day
- 2014-01-01
- 2014-01-01
- Marek Skierkowski
"Historia diabła..." została pierwotnie opublikowana w roku 1900. Jej autor, Paul Carus, był niemieckim profesorem, którego religijne poglądy obraziły władze kościoła w Niemczech, co bardzo utrudniło mu możliwość publikacji w swoim kraju. Udał się więc do Stanów Zjednoczonych, gdzie wydał kilka książek na tematy religijne, historyczne i filozoficzne.
Książka ta jest religią porównawczą i historią diabła. Dowiadujemy się z niej o różnych religiach całego świata i ich podstawowych doktrynach, jak i istniejących w nich pojęciach zła. Carus wyraźnie też porusza wykorzystanie zła oraz szatana przez władze Kościelne do bezwzględnego i okrutnego prześladowania "czarownic" oraz "heretyków". Rozdziały te są niezwykle poruszające i przeznaczone raczej dla osób o dużej odporności...
Praca ta została napisana przed wielkimi nieszczęściami XX wieku, zatem pozostaje bez odpowiedzi, jak bardzo zło wyrządzone przez Stalina i Hitlera mogłoby zmienić analizę Carusa na wizję tego, co najgorsze...
Lektura WYŁĄCZNIE dla otwartych umysłów.
Kup Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów
162 użytkowników ma tytuł Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów na półkach głównych- Chcę przeczytać 112
- NP Magia 1
- Mrok 1
- 2020 1
- Historia 1
Tagi i tematy do książki Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów
Cytaty z książki Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów
Dodaj cytat z książki Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia diabła i koncepcji zła na przestrzeni dziejów
Ciekawy wstęp do zgłębiania nurtu religii świata jak i ogólnie pojętej filozofii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajważniejszym faktem, o którym nie można zapomnieć przy czytaniu tej pozycji, jest jej rok powstania/publikacji. Paul Carus w 1900 roku wydaje na świat dzieło, będące wnikliwym badaniem koncepcji zła od, można rzec, zarania dziejów. Otwiera oczy, obnaża słabości głównych religii i uświadamia, jak bardzo uniwersalne czasy nastały. W 2016 roku dochodzę do wniosku, że od ponad wieku nie zmieniło się niemalże nic.
Warto pozostać skupionym podczas tej lektury, ponieważ autor bombarduje ogromem informacji (nazwy własne, daty),które z pozoru wydają się być nieistotne, ale po kilkunastu/kilkudziesięciu stronach wychodzi na jaw, że wszystko stanowi całość zbudowaną z mikroskopijnych szczegółów.
To nie jest książka na chwilę; to nie jest książka na dwa zdania czy na jedno przeczytanie. Warto przy okazji sięgnąć po inne tego typu badania, by uzupełnić swoją wiedzę i by nie rzucać hasłami pokroju "bo mógł sobie wymyślić". I by nie pozostawać po ciemnej stronie tego Księżyca.
Najważniejszym faktem, o którym nie można zapomnieć przy czytaniu tej pozycji, jest jej rok powstania/publikacji. Paul Carus w 1900 roku wydaje na świat dzieło, będące wnikliwym badaniem koncepcji zła od, można rzec, zarania dziejów. Otwiera oczy, obnaża słabości głównych religii i uświadamia, jak bardzo uniwersalne czasy nastały. W 2016 roku dochodzę do wniosku, że od...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy tytuł, świetnie pokazujący zależności pomiędzy "tym złym" w różnych kultach i wierzeniach. Przy takim dystansie i geograficznym rozłożeniu łatwo samemu wyłapać pewne alegorie