Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 1997-01-01
- 1992-01-01
Prezentowany w niniejszym tomie pamiętnik Karola Chojeckiego herbu Lubicz, Antoni Kuczyński i Zbigniew J. Wójcik oprali na pierwodruku z 1789 roku (rękopis nie zachował się). Jako pierwsi ustalili wiele szczegółów z życia zesłańca. Przede wszystkim dokonali oni krytycznego przeglądu treści pamiętników. Stwierdzili, że jest to ważne źródło do dziejów wojskowości w XVIII wieku, ale także dokument naukowy. Chojecki został wcielony do Korpusu Syberyjskiego jako zwykły żołnierz. Z korpusem tym uczestniczył w pogoni za uciekającymi z Rosji Kałmukami, docierając przez Stepy Kirgiskie do granicy Chin na obszary leżące między jeziorami: Bałchasz i Zajsan. W czasie wypraw tej fascynował się kulturą materialną i duchową zamieszkujących tam ludów. Choćby z tego względu jego wspomnienia stanowią trwały element dziejów nauki polskiej na obczyźnie.
Kup Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków w ulubionej księgarni
Oceny książki Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków
7 użytkowników ma tytuł Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków na półkach głównych- Przeczytane 5
- Literatura polska 1
- Podróże/Reportaż 1
- 2018 i wcześniej 1
- XVIII wiek 1
- Źródła XVI-XVIII 1
- Pamiętniki/Wspomnienia 1
- Historia 1
Tagi i tematy do książki Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków
Cytaty z książki Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków
Dodaj cytat z książki Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pamięć dzieł polskich. Podróż i niepomyślny sukces Polaków
Zupełnie unikatowa książka. Autor w sposób bardzo zwięzły, ale też ciekawy opowiada o swoim zesłaniu w głąb Rosji, po tym jak został uwięziony za udział w konfederacji barskiej. Jego droga trwała z przerwami kilka lat. Jednak ciągle parli na wschód, przechodząc przez takie miasta jak Kijów, Kazań, Tiumeń, Omsk. Efektem było wcielenie do wojsk carskich i walka na stepach Azji i Europy. Warto dodać, że po drodze Chojecki spotyka innych zesłańców, między innymi słynnego Maurycego Beniowskiego, którego sława już wtedy sięgała niektórych uszu.
Losy konfederatów barskich nie są dobrze znane w świadomości powszechnej. Wspomniany Beniowski to wyjątek, ale warto zapoznać się także z losami Karola Lubicz Chojeckiego, który także uciekł z niewoli. Jego życiorys też mógłby być podstawą niezłej książki.