Chałwa

24 min.

Kup Chałwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chałwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chałwa

Najlepszy ze zbiorów komiksów Dema jaki do tej pory się ukazał. Zbiór zdecydowanie najciekawszych oraz najbardziej rozpoznawalnych pasków z lat 2013-2014. Dem w szczytowej formie zebrany w wygodnej książeczce. Z czystym sumieniem mogę polecić kurz z cukrem.

83 użytkowników ma tytuł Chałwa na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Chałwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chałwa

Jakub K. Dębski
Jakub K. Dębski
Jakub „Dem” Dębski, rocznik 88, z wykształcenia aktor, z zawodu twórca komiksów z Demlandu, prowadzący wydawnictwo, youtuber i krytyk filmowy bez papierka. Nie potrafi rysować, co nie przeszkadza mu tworzyć. Zamieszcza prace w necie od 2004. Współtwórca magazynu „Kolektyw”, fan gier video.

Fabryka Nicolas Presl
Fabryka
Nicolas Presl
Najbardziej znanym metaforycznym komiksem o Holokauście jest „Mausa” Arta Spiegelmana. Również Nicolas Presl postanowił poruszyć w swoim niemym komiksie ten temat w sposób lekko zawoalony. Jak mu to wyszło? Akcja rozgrywa się w bliżej nieokreślonym miasteczku. Rządzi tam dyktatura, która każe wyłapywać wszystkich ludzi o sześciu palcach u dłoni. Pewnemu chłopcu udaje się uciec z łapanki i ukryć w fabryce. Tam opiekuje się nim pewien robotnik. Fabuła jest stosunkowo prosta, a komiks skupia się na emocjach bohaterów i relacjach między nimi. Ukrywający się chłopiec nie do końca rozumie sytuację, a fabryka w której przebywa fascynuje go i przeraża. Co jakiś czas pokazywane są jego reakcje na książki przynoszone mu przez robotnika. Nie jest wyjaśnione dlaczego robotnik pomaga chłopcu, ale pomimo braku słów można zauważyć rodzącą się między nimi więź. Dosyć rozczarował mnie prosty, ale dramatyczny finał – nie miałem uczucia katharsis. Kreska początkowo zniechęciła mnie – postacie wydawały mi się brzydkie i przypominały żółwie bez skorupy. Jednakże wraz z lekturą zacząłem doceniać szczegółowość w pokazywaniu fabryki. Podobały mi się też bardzo graficzne reakcje chłopca na czytane lektury i otoczenie w jakim się znajdował. Nie jest to może specjalnie odkrywcza historia na temat Holocaustu, ale doceniam pomysłową formę. Od razu uprzedzam, że początek komiksu może zniechęcić.
Grzegorz_S - awatar Grzegorz_S
Bal Nuno Duarte
Bal
Nuno Duarte Joana Afonso
W latach 1933-1974 Portugalia funkcjonowała jako tzw. „Nowe Państwo”. Przez większość czasu dyktatorską władzę sprawował Antonie de Oliveira Salazar. W 1967 r. Portugalię miał odwiedzić papież Paweł VI, więc władze za wszelką cenę usiłowały uciszyć jakiekolwiek pogańskie praktyki. Głównym bohaterem jest Inspektor Międzynarodowej Policji Ochrony Państwa PIDE. Zostaje wysłany do małej rybackiej wioski, gdzie rzekomo dochodzi do tajemniczych zjawisk. Mieszkańcy już wybrali sobie winowajcę. Jako horror nie jest to zbyt skomplikowana i pomysłowa opowieść. Czytelnik może dosyć szybko się domyślić kto za wszystkim stoi, nawet jeśli scenariusz usiłuje wprowadzić błąd. Również samo zagrożenie jest bardzo oklepane. Trochę szkoda, że większy nacisk nie został tutaj położony na wątki polityczne. Co jakiś czas przewijają się tutaj problemy psychicznego głównego bohatera związanego z jego kontrowersyjną pracą, ale jest to zdecydowanie za mało. Dzięki temu jednakże jego zmiana zachowania jest wiarygodna. Podobało mi się jak przedstawiono tutaj ludzką mentalność. Ludzie z małej miejscowości nie chcą się przeprowadzić pomimo świadomości zagrożenia, ponieważ nie znają innego świata, a w tym miejscu żyli od zawsze. Trochę szkoda, że nie udało się uniknąć bardzo wyświechtanego motywu samotnej kobiety oskarżanej przez społeczność o czary. Za rysunki odpowiada tutaj Joana Afonso. Postacie w jej wykonaniu są bardzo karykaturalne, co dobrze kontrastuje w paru krwawych scenach. Dobrze udaje się tutaj oddać pewne bardzo dynamiczne i emocjonujące sceny. Album ten zawiera też dodatki opowiadające o kulisach pracy nad komiksem. Jest to bardzo dobry pomysł, ponieważ pozwala spojrzeć na samą historię z innej strony. W 2013 r. album ten otrzymał kilka nagród komiksowych. Rzeczywiście pod względem graficznym jest jak najbardziej godny nagrodzenia, ale fabularnie moim zdaniem nie jest to nic specjalnego.
Grzegorz_S - awatar Grzegorz_S
Dowcipy PRL-u. Antologia Anna Januszkiewicz
Dowcipy PRL-u. Antologia
Anna Januszkiewicz Ewa Rychlewska
Kto pamięta czasy szarego, przygnębiającego PRL-u, puste półki w sklepach, na których królowały butelki z octem zastępujące brakujące towary spożywcze, ten wie, że Polakom nigdy nie brakowało humoru, nawet jeśli był to czarny humor. Książka zawiera całkiem pokaźny zbiór dowcipów z PRL-u, które jak Polska długa i szeroka, krążyły po kraju w latach 1944-1989, a nawet trochę dłużej. Teksty są różnorodne zarówno pod względem formy jak i tematyki. Nie brakuje tu krótkich kawałów politycznych mających formę zagadek. Bawiły one zaskakująco celną puentą zawartą w odpowiedzi, np. „Co to jest? Krótkie, wesołe i do odsiedzenia? (odp. kawał polityczny) albo „Człowiek w liczbie mnogiej to......?" (odp. kolejka) lub „Jaki jest szczyt bezpłodności?" (odp. 30 lat stosunków z ZSRR). W zbiorze znaleźć można także kawały o milicjantach złośliwie tłumaczące np. dlaczego oni zawsze chodzą na patrole dwójkami lub opisujące jak milicjant robi zakupy w księgarni. Są również bardzo popularne w tamtych czasach kawały, które opowiadały sobie nawet dzieci o Polaku, Rusku i Niemcu. Śmiech zawsze był najlepszą bronią i lekarstwem. Pomagał na nudę, absurdy, na złą władzę i smutki, pozwalał wyartykułować frustracje. W antologii przeważają oczywiście dowcipy ośmieszające głównych bohaterów sceny politycznej – przywódców PZPR – towarzyszy Bieruta, Gomułkę, Cyrankiewicza, gen. Jaruzelskiego oraz przywódców KPZR – Stalina, Berię, Chruszczowa, Breżniewa. Ale obok nich nie brakuje też satyry na zwykłych rodaków spolegliwych wobec władzy. A na deser czytelnik dostaje żarty związane z najsłynniejszą miejscowością w czasach PRL -u (nie zdradzę jej nazwy) oraz dowcipy o radzieckim Jamesie Bondzie, czyli Otto von Stirlitzu i słynnym radiu Erewań. Autorki antologii opatrzyły prezentowane teksty obszernymi komentarzami i wyjaśnieniami, które mogą być pomocne dla młodszych czytelników nie pamiętających tamtych czasów. Dla osób znających kontekst i klimat tamtych lat, wspomniane objaśnienia mogą okazać się nużące.
Iwona ISD - awatar Iwona ISD

Cytaty z książki Chałwa