Napoleon Wielki

- Napoleon the Great
- 2015-03-31
- 2015-03-31
- Jarosław Włodarczyk, Tomasz Fiedorek
Błyskotliwa, oparta na najnowszych źródłach wielka biografia Napoleona, uznana za najlepszą, jaka powstała w języku angielskim w ostatnich czterdziestu latach. Autor wykorzystał ogromną korespondencję Napoleona, 33 tysiące listów opracowywanych i publikowanych od 2004 roku przez Fundację Napoleońską w Paryżu. Zwiedził też wszystkie najważniejsze miejsca związane z Napoleonem, w tym 53 pola bitew m.in. w Rosji, na Białorusi, w Izraelu, Belgii, Włoszech, Czechach, Austrii, Niemczech i Francji, był również na Wyspie Świętej Heleny. Powstał bogaty w szczegóły, wielowymiarowy i barwny obraz życia jednej z najbardziej fascynujących postaci w historii. To także znakomita rozprawa o sztuce wojny i sztuce uprawiania polityki.
Kup Napoleon Wielki w ulubionej księgarni
Oceny książki Napoleon Wielki
1591 użytkowników ma tytuł Napoleon Wielki na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 174
- Historia 35
- Biografie 14
- Historyczne 11
- Biografia 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Napoleon Wielki
O dziwo Anglik napisał w miarę obiektywną biografie Cesarza Francuzów( i sporej liczby Polaków). Barwny, żywy język sprawia, że książkę, pomimo 1000 stron czyta się zaskakująco szybko. Autor stara się bez uprzedzeń zrozumieć motywy działania Cesarza oraz skonfrontować obiegowe opinie na temat kontrowersyjnych posunięć i działań Napoleona z faktami. Do tego szczegółowe opisy bitew na tle ówczesnej geopolityki. Znakomita książka, myślę że do "strawienia" nawet przez kompletnych laików w temacie Epoki Napoleońskiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest niczym wciągający serial, który trudno nam przerwać. Pomimo że dokładnie wiedziałem, jaki był los Napoleona, autor trzymał mnie w napięciu niemal do samego końca. Jestem pełen podziwu dla talentu pisarskiego Andrew Robertsa.
Na minus, trudno mi powiedzieć czy dla autora, czy dla wydawnictwa, jest niewątpliwie niewystarczająca liczba map przy opisach bitew. Dla osoby, która nie jest za pan brat z historią militarną, przydałyby się mapy/schematy z dokładnym podziałem na etapy bitew.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa minus, trudno mi powiedzieć czy dla autora, czy dla wydawnictwa, jest niewątpliwie niewystarczająca liczba map przy opisach bitew....
Wnikliwa, detaliczna opowieść. Fascynujące szczegóły z wielu obszarów: wojskowości, politologii, hitstorii. Książka, do której wraca się z przyjemnością każdego wieczora, żałując na koniec, że nie ma drugiej części. A wszystko to dzięki wybitnemu talentowi autora i wciąż intrygującej osobie stanowiącej przedmiot opisu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa Biografia to absolutne must have dla każdego fana Napoleona. Trochę dziwi mnie wydawca, który polskiemu czytelnikowi książkę tytuuje: "Napoleon", natomiast autor: "Napoleon Wielki", i co najważniejsze Andrew Roberts przystępuje do obrony tego przydomku w ostatnim roździale książki. Według mojego zdania Napoleon nie uzyskał przydomku "Wielki", ze względu na katastrofalną kampanię wojenną w Rosji. Doprowadził tym samym do swego upadku. No, ale wielkości mu nie brakowało! Przetłumaczenie 33tyś. listów Napoleona pozwoli wam na zdecydowane pozbycie się mitów na jego temat oraz gdybań w zakresie np. podejmowanych kluczowych decyzji operacyjnych. Dlaczego tak długo był w Moskwie? Ile dokładnie miał kochanek?... Tu znajdziesz odpowiedzi. Zapraszam na mój Podcast Wojenne Recenzje na YouTube!
Ta Biografia to absolutne must have dla każdego fana Napoleona. Trochę dziwi mnie wydawca, który polskiemu czytelnikowi książkę tytuuje: "Napoleon", natomiast autor: "Napoleon Wielki", i co najważniejsze Andrew Roberts przystępuje do obrony tego przydomku w ostatnim roździale książki. Według mojego zdania Napoleon nie uzyskał przydomku "Wielki", ze względu na katastrofalną...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzutem na taśmę ląduje na liście najlepszych książek przeczytanych w 2025 roku.
Potężna objętościowo biografia Cesarza Francuzów zachwyciła mnie pod każdym względem. Zwykle w przypadku biografii postaci historycznych problemem jest brak źródeł. W przypadku Napoleona Bonapartego problem polegał na kwerendzie niezliczonej ilości źródeł, w tym 33 tysięcy listów samego Korsykanina. Roberts z wielkim kunsztem, przystępnym językiem i nie bez sympatii - (ewenement u Anglika) opisuje wzlot i upadek człowieka, który był być może był największym Europejczykiem od czasu Karola Wielkiego, który w stopniu większym niż ktokolwiek przed nim i po nim osobiście wpływał na bieg historii. Na 1000 stronach poznajemy Napoleona z każdej właściwie strony jako człowieka o niespożytej energii, niezwykłej pamięci, talencie wojskowym i organizacyjnym, ale też niepoprawnego romantyka, notorycznego blagiera i zwyczajnego oportunisty. Roberts umiejętnie wyważa wielkie wydarzenia z drobnostkami i ciekawostkami pogłębiającymi rys psychologiczny postaci. Nie wiem czy intencją autora było zrodzenie sympatii u czytelnika do swojego bohatera, ale pod wieloma względami udała mu się ta sztuka.
Praca nie jest bynajmniej laurką dla bonapartyzmu, Roberts uczciwie piętnuje grzechy, błędy i ludzkie słabostki Napoleona, szczególnie pod koniec jego rządów, gdy Fortuna go opuściła.
Książka jest przy okazji świetnym spektrum całej epoki nazywanej od imienia tytułowego bohatera, gdy na bagnetach Wielkiej Armii rozprzestrzenił po Europie ideały rewolucji francuskiej. Autor umiejętnie odkrywa kulisy rządów Napoleona, udowadniając, że wbrew propagandzie nie był on totalitarnym despotą, a jego najtrwalszą spuścizną okazał się Kodeks Cywilny.
Absolutny top biografii i książek historycznych w ogóle.
Rzutem na taśmę ląduje na liście najlepszych książek przeczytanych w 2025 roku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotężna objętościowo biografia Cesarza Francuzów zachwyciła mnie pod każdym względem. Zwykle w przypadku biografii postaci historycznych problemem jest brak źródeł. W przypadku Napoleona Bonapartego problem polegał na kwerendzie niezliczonej ilości źródeł, w tym 33 tysięcy listów samego...
Anglik, który docenił Cesarza. Okresem napoleońskim zafascynowałem się dzięki książkom Waldemara Łysiaka, który jest wielkim ekspertem w tym temacie, ale przede wszystkim wielbicielem Cesarza. Mit Napoleona jest odmienny w różnych częściach naszego kontynentu - w Polsce i we Francji Napoleon jest wielbiony lub co najmniej wspominany z sentymentem. W innych krajach europejskich obraz Napoleona był kształtowany przez historiografię i propagandę zwycięskich mocarstw zwłaszcza przez Anglików, którzy odsądzali Napoleona od czci i wiary. Z tym większym zainteresowaniem sięgnąłem po obszerną biografię Napoleina pióra brytyjskiego autora. Muszę przyznać, że przez całą lekturę nie znalazłem żadnych powodów żeby wątpić w obiektywizm autora. Roberts racjonalnie i ze zdrowym rozsądkiem analizuje wypadki z życia Cesarza zapominając o uprzedzeniach narodowych - to pierwszy walor tej książki. Druga, niezaprzeczalna zaleta to oparcie rozważań nie tylko o źródła pochodzące od osób trzecich ale w dużej mierze na obszernej korespondencji prowadzonej przez Napoleona. Autor dostrzega również różną wiarygodność źródeł z epoki w zależności od motywacji ich autorów. Wszystko to tworzy bardzo przekonujący obraz epoki i jej najważniejszej postaci. Język książki jest żywy i przystępny dzięki temu książka nie nudzi, kolejne rozdziały czyta się jak powieść fabularną w czym nie przeszkadza znajomość nieuchronnego końca. Podsumowując - świetna książka. Autor sprawiedliwie ocenia wielką postać historyczną, której nie umniejszają jej wady i błędy. Polecam Vive l’Empereur!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonumentalna biografia, poświęcona człowiekowi - monumentowi !!!
Obojętnie co napiszę, nie wyczerpię tematu.
Dla miłośników Napoleona pozycja niezastąpiona !!!
To uczta czytelnicza !!!
Mam nadzieję, że zainteresuje osoby nie mające do tej pory okazji zapoznać się z okresem wojen napoleońskich.
Ta książka to dobry początek !!!
POLECAM !!!
Monumentalna biografia, poświęcona człowiekowi - monumentowi !!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObojętnie co napiszę, nie wyczerpię tematu.
Dla miłośników Napoleona pozycja niezastąpiona !!!
To uczta czytelnicza !!!
Ta książka to dobry początek !!!
POLECAM !!!
Choć nie jest to moja epoka, w przypływie chwili sięgnąłem po to opasłe tomiszczę, które pochłonęło mnie bez reszty. Nie spodziewałem się, że można napisać biografię o niewysokim Korsykaninie w tak interesujący sposób. Przeczytałem ją w tydzień i poczułem się zachęcony do zgłębienia tematu.
Chapeau bas sir Roberts.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChapeau bas sir Roberts.
Bardzo ciekawa i jak na razie a ni chwili nudy.
Bardzo ciekawa i jak na razie a ni chwili nudy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem jak ale Sir Andrew Roberts zrobił to fenomenalnie.
Nie da się napisać biografii lepiej niż on to zrobił, biorąc na siebie odpowiedzialność za obiektywną historię postaci kontrowersyjnej stajesz się zakładnikiem opinii, które zostaną na papieże jako solidny dowód Twojego spojrzenia na wydarzenia trudne, ciężkie do zrozumienia i łatwe do ponownego rozpatrzenia.
Autor nie ma kompleksów, ma zachowane listy. Autor nie musi opowiadać, historia jest napisana przez Bonaparte zaczytanego w bestsellerach swoich czasów. Banaparte zmieniającego mapę świata, poglądy, przekonania, otoczenia, ludzi oraz tak jak my: opinii ma temat swoich ulubionych książek.
Majstersztyk jeśli chodzi o przedstawienie faktów historycznych w sposób surowy na tyle by nie stracić ochoty na kolejne epizody życia jednej z największych postaci w historii świata, na tyle bezczelny żeby się niej nabijać, merytorycznym wystarczająco do niepodważalnej pewności o autentycznym przekazie, lekkim do potraktowania jak powieści o losach bohatera fikcyjnego. Nie mam pojęcia czy Napoleon był dobry dla tego czy tamtego biegu historii ale wiem, dzięki tej lekturze ze nie ma przypadku w życiorysie Cesarskiego geniusza z Korsyki. On się urodził wielki, dorastał wielki, umarł wielki. Dociekliwy, naiwny, bardzo wrażliwy jak bohaterowie powieści które namiętnie czytał ale najważniejsze wielki.
Nie wiem jak ale Sir Andrew Roberts zrobił to fenomenalnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie da się napisać biografii lepiej niż on to zrobił, biorąc na siebie odpowiedzialność za obiektywną historię postaci kontrowersyjnej stajesz się zakładnikiem opinii, które zostaną na papieże jako solidny dowód Twojego spojrzenia na wydarzenia trudne, ciężkie do zrozumienia i łatwe do ponownego...