Napoleon Wielki

Tagi:
Napoleon Francja epoka napoleońska biografia

Patronaty LC

Książki autora

Skończyłem czytać "Napoleon" Andrew Robertsa i jestem głęboko poruszony. Nawet nie wiem od czego zacząć, ponieważ książka ta pochłonęła mnie bez reszty. Od zawsze fascynowała mnie postać Napoleona Bonaparte - wielkiego wodza, geniusza wojskowego i reformatora. Można go kochać albo nienawidzić, ale nie można zaprzeczyć jego wpływowi na historię świata. Ja osobiście zaliczam się do tej pierwszej grupy, która podziwia jego osiągnięcia i charyzmę.

Jego postać fascynowała mnie od młodzieńczych lat. Kim był Napoleon? Dlaczego jego imię jest tak często przywoływane w literaturze, sztuce i historii? Dlaczego wszędzie się o nim pisze? Te pytania skłoniły mnie do sięgnięcia po pozycję Andrew Robertsa „Napoleon”. I nie zawiodłem się.

Książka jest fenomenalna. To nie tylko sucha biografia, ale prawdziwa opowieść o człowieku, który zmienił bieg historii. Ilość źródeł, z których korzystał autor, jest powalająca. Roberts dokładnie przeanalizował listy, dzienniki, wspomnienia i wiele innych materiałów, aby stworzyć jak najbardziej wiarygodny obraz Napoleona. Jego styl pisania to czysta poezja. Mimo że jest to książka biograficzna, czyta się ją jak najlepszą powieść. Wciąga, fascynuje i nie pozwala się oderwać.

Jednym z najbardziej zapadających w pamięć cytatów Napoleona, który również stał się moją ulubioną dewizą, jest: "Nie wolno prosić fortuny o więcej, niż może ona dać". To zdanie idealnie oddaje filozofię życia tego wielkiego człowieka.

Zakochałem się w tej książce i jestem pewien, że jeszcze nie raz będę do niej wracał. Serdecznie polecam każdemu, kto chce poznać prawdziwą historię Napoleona i zrozumieć, dlaczego stał się tak ważną postacią w historii świata.

więcej Pokaż mimo to

Genialnie napisana opowieść o inspirującym niezwykłym człowieku, która budzi wobec niego szacunek i podziw.

Było dobrze, momentami nawet bardzo, niemniej nie zabrakło pewnych "ale". Na plus przekrojowość i proporcje, naprawdę świetnie wyważone. Było o wszystkim, dość wyczerpująco i w odpowiedniej objętości. Po stronie plusów jeszcze rzecz która mnie w tym dziele najbardziej dziwiła czyli obiektywizm i często podziw dla głównej postaci autora, pomimo faktu jego narodowości. Na minus, powodujące momentami zakłopotanie, zbyt głębokie wchodzenie w sprawy intymne bohatera. Poza tym autor nie potrafił w klarowny sposób przekazać najważniejszego mianowicie na czym polegała największa siła Napoleona czyli jego geniusz strategiczny. Opisami praktycznie wszystkich bitew rządził chaos nie wyjaśniający w czym i kiedy objawił się geniusz bohatera. Powodem takiego stanu rzeczy była, moim skromnym, zazwyczaj zbytnia drobiazgowość i szczegółowość opisów w których często ginęło meritum czyli to co i gdzie spowodowało, że znowu zwyciężył. Ogólnie jednak ta cegła, która dała się we znaki moim rękom (czytam zazwyczaj w pozycji leżącej) warta jest uwagi. Warto, pomimo zastrzeżeń.

więcej Pokaż mimo to

Wydaje mi się, że to biografia idealna i to nie, że idealna biografia Napoleona, ale po prostu top w tym gatunku. Książka bardzo uniwersalna, bo na tyle obszerna i szczegółowa, że znawcy tematu na pewno docenią, a jak ktoś wie o Napoleonie niewiele, tak jak ja, to może nawet lepiej, bo zwroty akcji robią duże wrażenie. Książka wydaje się też być obiektywna, obok zachwytów nad Napoleonem jest też twarde przedstawianie jego błędów, wad, porażek.

Do kupienia potwornie ciężka, ale ebooka da się znaleźć bez problemu.

Najlepsza biografia naszego Cesarza.

Najlepsza biografia naszego Cesarza.

Nie wiem, czy można napisać lepszą biografię. Ja się z taką nie spotkałem.

Książka jest tak szczegółowa, że czyta ja się czasami jak powieść, a jednocześnie tak merytoryczna, że może być źródłem w pracy naukowej. A co najważniejsze: autor ani nie celebruje Napoleona, ani go nie hejtuje. Pokazuje jego wybitne strony (jak geniusz polityczny i wojskowy) jak i te żałosne (jego listy do Józefiny są na poziomie zakompleksionego nastolatka).

Jeżeli ktoś lubi jakiekolwiek książki historyczne, to absolutnie polecam.

Nie wiem, czy można napisać lepszą biografię. Ja się z taką nie spotkałem.

więcej Pokaż mimo to

Na samym początku Autor (Anglik, który nie waha się nazwać Napoleona Wielkim!) uznaje za stosowne wyjaśnić, dlaczego warto było napisać kolejną biografię Bonapartego. Jego uzasadnienie broni się, a dalsza treść pokaźnych rozmiarów książki tylko utwierdza czytelnika w przekonaniu, że zdecydowanie powinna była ona powstać. Wielu biografów może się uczyć od Robertsa, jak zachować właściwe proporcje między relacjonowaniem życia człowieka, opisywaniem jego dzieł oraz kreśleniem obrazu jego epoki. Z punktu widzenia czytelnika polskiego bardzo ciekawe jest zaś to, do jakiego stopnia istotnym z punktu widzenia obserwatora zewnętrznego jest w napoleońskiej epopei wątek polski.

więcej Pokaż mimo to

Biografia trochę przytłacza swoimi rozmiarami, a jeszcze bardziej bibliografią. Niewątpliwie autor wspiął się na wyżyny przygotowania merytorycznego. Życie Napoleona poznajemy od młodości na Korsyce aż do samej śmierci. Dużą część książki autor poświęcił opisowi bitew, lecz takiego podejścia nie dało się chyba uniknąć w przypadku jednego z największych wodzów nowożytności. Wady książki czasem są tożsame z zaletami, bo duża drobiazgowość potrafi przytłaczać. Również opisy bitew mogą być niejasne ze względu na to, że ilustrują je pojedyńcze szkice. Wielkim plusem jest obiektywizm autora nie wahającego się przed ukazaniem wad i błędów Napoleona. Cenne są również informacje o długofalowych skutkach i trwałych owocach okresu napoleńskiego.

więcej Pokaż mimo to

Genialna książka o jednym z najwybitniejszych ludzi w historii. Napisana z sympatią do bohatera biografii, autor widać, że mocno zagłębił się w studiowanie całego życia i epoki.
To co mi się podobało, to że mimo swoich rozmiarów (kilkaset stron),nie była nużąca. Często jest tak, że pierwsze lata opisywane są z detalami, łącznie z tym, że był trudny poród i trwa to np 200 stron, gdzie jest to skrajna nuda. Tutaj autor od razu wciągnął mnie w historię o ambitnym Napoleonie z Korsyki, który miał problemy finansowe, żył w bardzo interesujących czasach i postanowił stać sie główną postacią tychże czasów.
Ponieważ życie Napoleona to naprawdę esencja klątwy "obyś żył w ciekawych czasach", to trudno jest opisywać taką postać i nie przytłoczyć czytelnika wątkami pobocznymi. Zapewne autor miał taką pokusę, ale pozbył się wielu tematów dla czystości zagadnienia, licząc na oczytanie swoich odbiorców. Z tego względu na przykład o rewolucji francuskiej, Robespierre i powodach upadku Bourbonów niewiele się dowiemy. Tak samo generałów i marszałków Napoleona znamy tak naprawdę z nazwisk, stopniowo możemy rozróżniać Neya od Davouta czy Murata. O likwidacji HRE w 1806 jest tak naprawdę tylko kilka akapitów, a to była epokowa zmiana. Tyle, że gdyby autor chciał to wszystko opisywać, to książka byłaby o epoce napoleońskiej a nie o Napoleonie.
Świetnie wyliczone zasługi Napoleona, reformy, zmiany, planowanie, niespożyta energia oraz również wskazane jego słabości - momentami porywczy charakter, duma i narastający egocentryzm. Dobrze opowiedziane jakie błędy popełnił w trakcie rządów i co spowodowało jego upadek.
Czyta się jak pasjonujący thriller - po takich książkach naprawdę ciężko wraca się do fikcji literackiej, bo najciekawsze historie wydarzyły się naprawdę.
Wątki polskie pojawiały się, pokazały mi ile tak naprawdę liczyliśmy się dla Napoleona bez naszych mitologicznych naleciałości ze szkół.
Jedyny minus, dlatego 9 punktów a nie 10, to opisy bitew. Są bardzo dokładne i wciągające, a mapki które je wspomagają są po prostu biedne. Jest pokazane ustawienie wojsk na początku bitwy i tyle. Przydałoby sie pokazanie przebiegu bitwy na obrazkach / szkicach, dzięki temu moznaby bardziej docenić geniusz wojskowy Napoleona.
Który notabene stoczył 60 bitew, miał wynic 53/7 :). Autor chwali sie w przedmowie, że był prawie na każdym polu bitwy - to się nazywa oddanie sprawie :).
Polecam szczerze tę książkę, przyda się podstawowa wiedza ogólna o historii Europy w tym czasie, ale nie trzeba być zawodowcem aby wciągnąć tę pozycję bezproblemowo.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane