Lektor z pociągu 6:27

Okładka książki Lektor z pociągu 6:27 autora Jean-Paul Didierlaurent, 9788328015043
Okładka książki Lektor z pociągu 6:27
Jean-Paul Didierlaurent Wydawnictwo: W.A.B. Seria: Don Kichot i Sancho Pansa literatura piękna
Don Kichot i Sancho Pansa
Le Liseur du 6h27
2015-05-06
2015-05-06
Beata Geppert

Kup Lektor z pociągu 6:27 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lektor z pociągu 6:27

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lektor z pociągu 6:27

*po książkę sięgnęłam z polecenia księgarza z mojej ulubionej (i jedynej w okolicy) księgarni. Znudzona przez rozwleczony w nieskończoność 'Wielki Świat' Lemaitre'a poprosiłam o coś 'lekkiego, łatwego i przyjemnego' na odtrutkę. I dostałam to, I nie żałuję*

Ta zwięzła, idealna na jeden wieczór książeczka, to:
*mistrzostwo* - wielcy pisarze, piszą o wielkich rzeczach, tak? G~+ prawda! Spłucz to przekonanie w klozecie i zdezynfekuj domestosem! Prawdziwy talent potrafi nalać z pustego i znaleźć inspiracje nawet w kafelkach w publicznej toalecie, czy w maszynie niszczącej książki.
*kilka w jednym* - teksty z uratowanych kartek, czy zapiski babci klozetowej (chyba wolę francuskie określenie tej profesji - 'madame pipi') stają się odskocznią od głównego wątku
*antidotum na czasy naznaczone Netflixową 'Emily w Paryżu' - nasz bohater jest poniżej przeciętnej nie tylko jeśli chodzi o jego masę ciała, ale też życiowe dokonania. Jest tego brutalnie świadomy i w sumie pogodzony z losem, choć się go wstydzący (okłamuje matkę, co do tego, czym się zajmuje)
*zagadka* - czy bohater odnajdzie autorkę tekstów ze znalezionego pendrive'a?
*humorystyczne określenia, czy tautologie ciotki - zgrabne i zabawne, oszczędne w słowach.
*feel good factor* - zakończenie, czyli to co bohater napisał do madame pipi, to majstersztyk komedii romantycznej.

Polecam (ale raczej fanom Amelie, niż Emily ;))

Ta zwięzła, idealna na jeden wieczór książeczka, to:
*mistrzostwo* - wielcy pisarze, piszą o wielkich rzeczach, tak?...

Ta książka to jakiś żart. Nie polecam…

Ta książka to jakiś żart. Nie polecam…

Jean-Paul Didierlaurent był francuskim pisarzem, laureatem licznych konkursów na opowiadania. “Lektor z pociągu 6:27” była jego pierwszą powieścią.
“Lektor z pociągu 6:27” to historia Guylaina Vignollesa, pracującego w zakładzie recyklingu książek, której nienawidzi. Swoją niechęć okazuje poprzez wykradanie stamtąd pojedynczych stron książek, które nie zostały zniszczone i czytaniu ich na głos w pociągu, którym dojeżdża do pracy. Jego codzienność jest dość monotonna dopóki nie zostaje zaproszony do domu starców jako lektor oraz nie znajduje tajemniczego pendrive’a z zapiskami młodej kobiety.
Historia opisana w tej krótkiej powieści jest niezwykła w swojej zwykłości. Akcja jest spokojna, nie dzieje się tu nic nadzwyczajnego czy wzniosłego, a bohaterowie są zwyczajnymi ludźmi. Każda z postaci żyje swoim życiem i robi wszystko, by było ono bardziej znośne i robi to z uwzględnieniem swojej wyjątkowej wrażliwości. W opisywanej codzienności nuda, frustracje i lęki mieszają się z nadzieją, humorem, drobnymi przyjemnościami i miłymi zbiegami okoliczności. Dla bohaterów bardzo ważnymi chwilami jest obcowanie z literaturą, która pozwala im na ucieczkę do bezpiecznej i kojącej przestrzeni, a także pozwala na nawiązywanie zaskakujących, ale bardzo radosnych i może nawet romantycznych znajomości. Niemal czułam ból, wstręt i pogardę Guylaina do maszyny, która niszczyła książki i miałam myśl, że gdyby podobny pomysł na fabułę miałby Stephen King to ta historia potoczyłaby się zupełnie inaczej…
-----

504 użytkowników ma tytuł Lektor z pociągu 6:27 na półkach głównych