Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu

Okładka książki Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu autora Jacek Stryczek, 9788308055267
Jacek Stryczek Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie poradniki
poradniki
2015-04-23
2015-04-23

Kup Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu

Interesująca książka. O pieniądzach, pomaganiu, o uważności i determinacji. O woli zmiany siebie i swojego położenia. Gdybym nie wiedział, że książkę napisał x. Jacek Stryczek mógłbym pomyśleć, że wyszła spod pióra jakieś coacha finansowego albo motywacyjnego. Zawiera sporo uniwersalnych prawd właściwych finansowego, karierze zawodowej i życiu jako takiemu. Przygląda się człowiekowi i jego motywacjom i zachęca do samodzielności w myśleniu i działaniu, by nie podążać utartymi schematami tylko szukać nowych dróg, a nawet gdy wybiera się ścieżkę już uczęszczaną należy iść inaczej niż wszyscy dotąd. Sporo jest odkrywczych rzeczy o pomocy i pomaganiu, sama pomoc nie zmienia człowieka, może jedynie pomóc, ważne by wydobyć z niego motywację i siłę do nowego. W końcu przygląda się x. Stryczek ludzkim stosunkom do pieniędzy, pisząc, że w Bogu są moralnie neutralne, znaczenie ma to co robią z człowiekiem i jak na niego wpływają. Na koniec jedna z jego kapitalnych intuicji: nie śpiesz się, bo jak się spieszysz to nie odczuwasz tego co jest, chcesz tego czego nie masz, a nie korzystasz z tego co masz blisko siebie.

Jak połączyć chrześcijaństwo z pieniędzmi i napisać (mimo to) dobrą książkę do poczytania. Bardzo polecam, choć nowinek tu wielu nie ma, a raczej powiązanie właściwych wersów Biblii z kwestiami finansowymi.

Autor ciągle powtarza, że lubi ludzi, ale z treści książki wcale to nie wynika. Podkreśla, że trzeba poznawać i zaprzyjaźniać się z ludźmi - a jednocześnie rzuca schematyczne, surowe osądy. Wg. Księdza - jeśli sobie nie radzisz w życiu to jesteś leniem. Brak empatii i brak czegoś co by budowało i dawało nadzieję. Mimo obszernych fragmentów z Ewangelii książka zupełnie pozbawiona jej ducha.

591 użytkowników ma tytuł Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu na półkach głównych
106 użytkowników ma tytuł Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu

Jacek Stryczek
Jacek Stryczek
Ksiądz Jacek WIOSNA Stryczek - duszpasterz akademicki, duszpasterz ludzi biznesu. Pomysłodawca, współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia WIOSNA. Znany z nowatorskich pomysłów ewangelizacyjnych, PR-owiec, promotor CSR. Ks. Jacek Stryczek od lat wychowuje i uczy mądrze pomagać innym kolejne pokolenia młodych duchem ludzi. Przez wiele lat był duszpasterzem akademickim w kolegiacie św. Anny w Krakowie. Następnie prowadził duszpasterstwo dla studentów medycyny z Collegium Medicum. Od 2007 roku - Duszpasterz Ludzi Biznesu. Obecnie jego wychowankowie kształtują swoją duchowość i rozwijają się pod jego opieką we Wspólnocie Indywidualności Otwartych.

Skup się. Prosta droga do sukcesu Leo Babauta
Skup się. Prosta droga do sukcesu
Leo Babauta
Leo Babauta to chyba najlepszy autor poradników służących organizowaniu i upraszczaniu wyzwań rzucanych przez życie. Jego książeczki są krótkie (minimalistyczne),maksymalnie konkretne , pisane prostym, przejrzystym językiem. Warto poznać je wszystkie, mimo że spora część porad, przemyśleń i mądrości się w nich powtarza. Zdecydowanie najważniejsze dzieło Babauty to "Zen To Done" - kapitalna, "upraszczająca" adaptacja znanego "Getting Things Done" do zwykłych ludzkich możliwości, bez wywracania codziennego życia na drugą stronę (ci, którzy spróbowali, wiedza, jak wielkim wyzwaniem jest nagłe przestawienie się na GTD). Druga pod względem ważności będzie "Książeczka Minimalisty" (inaczej "Minimalizm") - zdecydowanie najlepszy poradnik minimalistyczny, jaki można znaleźć po polsku - nakierowany na prawdziwą istotę tej postawy życiowej (zbyt często minimalizm traktowany jest jak specyficzny, ultradrogi design wnętrzarski). "Skup Się" to trzecia pozycja - tym razem Babauta koncentruje się na metodzie osiągania najlepszych rezultatów w działaniu. A polega ona, jak tytuł wskazuje, na właściwej koncentracji. Całą książeczkę wypełnia zatem powtarzane jak mantra "wyłącz wszystko, co cię rozprasza" (ze szczególnym uwzględnieniem internetów, fejsbuków, maili i temu podobnych) i "skoncentruj się na jednym zadaniu". Reszta cennych i interesujących uwag i przemyśleń orbituje wokół tych dwu głównych założeń. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, skądinąd. Czytanie poradników Babauty gorąco polecam - jeżeli coś jest w stanie poprawić, usprawnić nasze zatłoczone życie, to najprędzej jego rzeczowe, zwarte książeczki. Ale konkretne "Skup Się" może być poznawane jako ostatnie - to tylko uzupełnienie systemu opisanego w pozostałych tytułach.
Galfryd - awatar Galfryd
Siła woli. Wykorzystaj samokontrolę i osiągaj więcej! Kelly McGonigal
Siła woli. Wykorzystaj samokontrolę i osiągaj więcej!
Kelly McGonigal
"Siła woli" Kelly McGonigal to błyskotliwe połączenie nauki i praktyki, które rzuca nowe światło na jeden z najbardziej fascynujących aspektów ludzkiej psychologii. Autorka, wykładowczyni Uniwersytetu Stanford, z niezwykłą przystępnością prezentuje najnowsze odkrycia neurobiologii, psychologii i ekonomii behawioralnej dotyczące samokontroli, jednocześnie przekładając je na konkretne strategie wzmacniania tej kluczowej umiejętności. McGonigal zręcznie demistyfikuje siłę woli, przedstawiając ją nie jako wrodzoną cechę charakteru, ale jako zdolność, którą można systematycznie rozwijać poprzez zrozumienie jej mechanizmów. Szczególną wartość książki stanowi perspektywa integrująca trzy wymiary samokontroli: "Nie będę" (opieranie się pokusom),"Będę" (robienie tego, czego unikamy) oraz "Chcę" (pamiętanie o długoterminowych celach). Autorka z empatią i bez moralizowania analizuje powszechne pułapki samokontroli, od prokrastynacji, przez zachowania impulsywne, po mechanizmy samosabotażu, oferując praktyczne, poparte badaniami techniki ich przezwyciężania. Przedstawione ćwiczenia, od treningu uważności i kontroli oddechu, po precyzyjne strategie formułowania celów, są na tyle uniwersalne, że każdy czytelnik znajdzie w nich coś dla siebie, niezależnie od obszaru życia, w którym chce wzmocnić swoją samokontrolę. Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
Mateusz - awatar Mateusz

Cytaty z książki Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu

Jacek Stryczek Pieniądze. W świetle Ewangelii. Nowa opowieść o biedzie i zarabianiu Zobacz więcej

Video

Video