Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii

- popularnonaukowa
- Historia i Teoria Kultury
- 2014-12-01
- 2014-12-01
„Malarstwo umarło!” – miał podobno zakrzyknąć w dniu oficjalnego powstania fotografii Paul Delaroche, francuski malarz. Możemy się z nim nie zgodzić, ale nie zmieni to faktu, że w dzisiejszych czasach przynajmniej miliard ludzi ma aparat fotograficzny, podczas gdy pędzle sprzedają się dużo gorzej. By odpowiedzieć na pytanie „jak do tego doszło?”, nie można ograniczać się jedynie do przedstawienia dziejów fotografii – trzeba zrozumieć jak fotografia funkcjonowała i funkcjonuje w kulturze ludzkiej.
Aparaty i obrazy… to opowieść trzyczęściowa. W pierwszej autor omawia kulturową historię fotografii – od jej powstania, aż do najnowszych trendów „łomograficznych”. W drugiej przedstawia historię aparatów – szczególnie skupiając się na kwestii wolności i zniewolenia fotografów przez ich narzędzia. W trzeciej prezentuje swoją interpretację dwóch wielkich tematów fotografii – erotyki oraz walki z przemijaniem.
Kup Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii w ulubionej księgarni
Oceny książki Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii
36 użytkowników ma tytuł Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii na półkach głównych- Chcę przeczytać 22
- Fotografia 1
- 2015 1
- Na półce 1
- Kulturo 1
- E-book 1
- Historia sztuki 1
- 2016 1
Tagi i tematy do książki Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii
Cytaty z książki Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii
Dodaj cytat z książki Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aparaty i obrazy. W stronę kulturowej historii fotografii