Do wolności, do śmierci, do życia

Okładka książki Do wolności, do śmierci, do życia autora Zofia Posmysz, 8390428636
Okładka książki Do wolności, do śmierci, do życia
Zofia Posmysz Wydawnictwo: Von Borowiecky biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
1996-01-01
1996-01-01

Kup Do wolności, do śmierci, do życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Do wolności, do śmierci, do życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Do wolności, do śmierci, do życia

Czytając książkę miałam przed oczami relację z marszu śmierci i te opisy powrotu do domów były jakby kontynuacją... Wszystko prawdziwe, aż do bólu.Realia znam z opowieści Rodziców i Babci. Gorąco polecam.

Niesamowicie smutna historia o drodze do nie takiej wolności jak być powinna. Łzy zalewają twarz podczas czytania

Musiałam odsapnąć, przetrawić, żeby cokolwiek napisać. Dla mnie ta opowieść jest tysiąc razy smutniejsza i bardziej przerażająca niż Pasażerka czy Wakacje nad Adriatykiem. Obraz "wyzwolonej" Polski i powojenne losy niektórych więźniarek są wstrząsające

90 użytkowników ma tytuł Do wolności, do śmierci, do życia na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Do wolności, do śmierci, do życia na półkach dodatkowych

Okładka książki Królestwo za mgłą Zofia Posmysz, Michał Wójcik
Królestwo za mgłą Zofia Posmysz, Michał Wójcik
Okładka książki Wspomnienia więźniów obozu KL Auschwitz Jerzy Bielecki, Władysław Fejkiel, Gracjan Fijałkowski, Jan Maria Gisges, Stanisław Jasiński, Maria Jezierska, Wiesław Kielar, Wanda Koprowska, Ryszard Kordek, Shmuel Krakowski, Józef Kret, Henryk Mandelbaum, Mel Mermelstein, Tadeusz Nieśpiałowski, Czesław Ostańkowicz, Zofia Posmysz, Seweryna Szmaglewska
Zofia Posmysz
Zofia Posmysz
Pisarka i scenarzystka. W czasie II wojny światowej w roku 1942 została uwięziona w obozie koncentracyjnym Auschwitz, następnie w Ravensbrück. Po zakończeniu wojny przeniosła się do Warszawy. W 1945 zadebiutowała literacko wspomnieniami "Znam katów z Belsen...". W 1952 roku ukończyła polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pracowała m.in. w piśmie "Głos Ludu" jako korektorka, w Polskim Radiu współtworząc od 1960 roku powieść radiową "W Jezioranach". Rozgłos przyniosło jej słuchowisko radiowe "Pasażerka z kabiny 45", na motywach którego powstał film "Pasażerka" w reżyserii Andrzeja Munka, a następnie książka pod tym samym tytułem wydana w 1962 roku. Reżyser filmu zginął w trakcie jego kręcenia w roku 1961, film dokończyli jego współpracownicy, wszedł na ekrany w 1963 roku. Zofia Posmysz została uhonorowana m.in.: * 1964 - Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski * 1970 - Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski * 1976 - Nagrodę Komitetu ds. Radia i Telewizji za osiągnięcia autorskie w dziedzinie słuchowisk * 2007 - Nagrodę im. Witolda Hulewicza * 2008 - Nagrodę Ministra Kultury za wybitne osiągnięcia w krzewieniu polskiej kultury

Cytaty z książki Do wolności, do śmierci, do życia

Dodaj cytat z książki Do wolności, do śmierci, do życia