Nowe życie

2008-01-01
2008-01-01
2002-11-04
Anna Polat
Przeczytałem tę książkę pewnego dnia i całe moje życie zmieniło się.

Obsesja na punkcie przeczytanej książki sprawia, że dwoje studentów stambulskiej politechniki, Osman i piękna Canan udaje się w niebezpieczną podróż po tureckiej prowincji. Szukając najgłębiej skrywanych tajemnic książki, a przy okazji także zaginionego ukochanego Canan, bohaterowie wpadną w wir sensacyjnych przygód. Staną w obliczu morderstwa, tajemnych stowarzyszeń i katastrofalnych wypadków autobusowych, zetkną się także z antytureckimi spiskowcami i tajnymi agentami. Po tej wyprawie życie Osmana nie będzie już takie samo.

"Nowe życie" łączy konwencję powieści drogi ze sprawnie napisanym thrillerem, pełnym suspensów i zagadek. Jest jedną z najlepiej sprzedających się książek Orhana Pamuka. Kiedy "Nowe życie" pojawiło się w tureckich księgarniach, zaintrygowani czytelnicy zaczęli dzwonić do wydawcy, pytając o tytuł cudownej książki, która miała odmienić ich życie. Powieść sprzedała się w nakładzie dwustu tysięcy egzemplarzy, rekordowym jak na kraj, w którym nie wykształciła się tradycja czytania. To najszybciej sprzedająca się książka w historii tureckiego księgarstwa. Bestseller wszech czasów.

Kup Nowe życie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Nowe życie

3217 1046

Oceny książki Nowe życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowe życie

Piekielnie męcząca, aczytelna. Niczym bajdurzenia grupki znajomych w trakcie narkotycznych wizji. Przeplata się tu wszystko ze wszystkim. Trudno czegokolwiek się złapać i za tym podążyć (przynajmniej mi było trudno).
To chyba jedyna książka, której nie skończyłem. Pamuk wymęczył mnie niemiłosiernie. I nie wiem, czy to tak zawsze u niego jest, że rozwadnia temat i leje wodę, którą już kilka stron wcześniej wylewał. Czy to tylko jakiś wypadek przy pracy.

Intrygujący, pierwszy i dawny już kontakt z tą przypomnianą sobie dzisiaj powieścią Pamuka. Czuło się od pierwszych stron, że to niepospolity talent, język i wyobraźnia. Skupienie na jednostce i jej wnętrzu a w tle przemiany Turcji z kraju z własną duszą w kraj przynajmniej w obyczajowości i handlu, zamerykanizowaną. Nie pamiętam już szczegółów, dość, że byłem zadowolony z tej lektury, choć nie aż tak jak "Nazywam się Czerwień".

Książka z rodzaju tych, które nagradzają za cierpliwość. Zaczęła się niemrawo i już myślałam, że zaniecham czytania uznając za nudne powieścidło... Jednak ku mojemu zaskoczeniu z każdym rozdziałem fabuła stawała się coraz bardziej frapującą, a narracja jak gdyby dojrzewała wraz z samym bohaterem. Lektura ostatnich fragmentów to było już całkiem satysfakcjonujące rozplątywanie węzłów, o które czytelnik potykał się wczesniej po drodze, nie bez cienia irytacji. Po przeczytaniu z przyjemnością sięgnęłam do lodówki, żeby napić się Ayrana.

1351 użytkowników ma tytuł Nowe życie na półkach głównych
308 użytkowników ma tytuł Nowe życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowe życie

Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Turecki pisarz, laureat Nagrody Nobla z dziedziny literatury w 2006. Wychował się w bogatej rodzinie. W młodości kształcił się na malarza. Ukończył American Robert College w Stambule, a następnie studiował architekturę na tamtejszej politechnice, jednak po trzech latach porzucił ją, jak i ambicje zostania artystą lub architektem. Później studiował również dziennikarstwo na Uniwersytecie w Stambule, lecz nigdy nie pracował jako dziennikarz. Od 23. roku życia zajmuje się wyłącznie pisarstwem. W jego kraju określa się go mianem komentatora społecznego, mimo iż sam uważa się za twórcę fikcji literackiej, bez skłonności politycznych. Należy do grona „oświeconych” intelektualistów tureckich, o nieortodoksyjnych poglądach religijnych, otwartych na integrację Turcji z Unią Europejską. Był pierwszym pisarzem świata muzułmańskiego, który publicznie potępił fatwę skazującą na śmierć Salmana Rushdiego. W swoich książkach opisuje często kontakt kultur Wschodu i Zachodu. Jego twórczość przetłumaczono na ponad 40 języków. Zasiadał w jury konkursu głównego na 60. MFF w Cannes (2007).

Hakawati mistrz opowieści Rabih Alameddine
Hakawati mistrz opowieści
Rabih Alameddine
Hakawati w kulturze Wschodu to nie byle kto. Jest opowiadaczem ciekawych historii, czarodziejem, mistrzem słowa. Żyje z tego, że potrafi swą opowieścią uwieść i zatrzymać przy sobie słuchaczy przez wiele godzin, dni albo tygodni, kiedy to zainteresowani codziennie wracają na dalszy ciąg opowieści bądź są przy nim stale do ukończenia historii, słuchają, robiąc przerwy na posiłek i sen. Uwodziciel i hipnotyzer w jednym. U Alameddine wspomina się historię rodziny nawiązując do dalekiej przeszłości, stosując przy tym przeskoki między pokoleniowe. I tak raz opowieść dotyczy ojca rodu zaraz potem pradziada i znów wraca do ojca, potem kolej na dziadka i pradziadka - dowolne konfiguracje, a opowieść trwa dalej. To nieco miesza odbiorcy wątki, musi być czujny. Jest to tym bardziej wymagające uważności, że pomiędzy te realne historie wplatane są epizody baśniowe, w których toczą się inne opowieści opowiadane przez różne postaci. Wygląda to tak, że w danej opowieści ktoś opowiada historie o kimś, kto opowiada jakąś historię. Taki ciąg zdarzeń kojarzy mi się z matrioszką, gdzie z jednej wyciągamy następną, potem kolejną i kolejną... W Hakawatim historia kolejnych pokoleń jest taką lalką jedną z wielu tworzącą spójną całość. Dlatego momentami opowieść jest hipnotyzująca, naprawdę trudno się od niej oderwać, a po jakimś czasie może nużyć i przychodzi zastanowienie czy warto kontynuować? Ostatecznie i tak wracamy, bo chcemy poznać losy rodziny Osamy. On wrócił do Bejrutu, by pożegnać umierającego ojca, a my chcemy kontynuować opowieść zarówno tę z przeszłości Libańczyka, jak błyskotliwej, elokwentnej egipskiej niewolnicy Fatimy. Zakończenie jakieś płynne, brakowało mi konkretnego, mocnego finału. Takiego magicznego stempla: tak to tu kończy się cała opowieść! Zdecydowanie "Hakawati" odnosi się do tradycji. Można powiedzieć, że jest typową powieścią ze Wschodu. Dzięki niej przeżyjemy wielowymiarową podróż po egzotycznej tradycji i kulturze, w której realia trwają nierozerwalnie z mitem, magią, wiarą w niewyobrażalne. Czytając zderzymy Zachodni umysł ze Wschodnim postrzeganiem świata i niekoniecznie będzie to dla nas łatwa ścieżka.
Aksamitt - awatar Aksamitt
Spokój doskonały Amos Oz
Spokój doskonały
Amos Oz
Spokój doskonały - Amos Oz - akcja powieści toczy się w 1965 roku w izraelskim kibucu i okolicy. Autor przedstawia nam życie w kibucu z jego wszystkimi problemami. Bohaterowie tej książki mają dużo filozoficznych przemyśleń dotyczących ich życia zarówno rodzinnego, jak i życia w ,, kibucowej" wspólnocie, a także okresie wojny z Syrią. Mamy doczynienia z doświadczonym przez holokaust pokoleniem, które chce stworzyć idealistyczną wspólnotę żyjącą w kibucu, jak i młode pokolenie, które marzy o nowoczesnym życiu. Czy jest to wszystko możliwe w tym tyglu Żydów urodzonych nie tylko w Izraelu, ale także innych krajach, a kultura i życie w tych krajach miała też wpływ na ich życie, chociaż starali się zachować swoje tradycje ściśle połączone z religią. Obok miają Arabów wyznających inną religię i inne tradycje. Książka warta przeczytania, żeby lepiej zrozumieć sytuację Żydów w Izraelu, a także geneze i przyczyny wiecznych walk na tych terenach. Amos Oz wprowadza tu też pewną dozę humoru, ironii. Już sam tytuł książki jest przewrotny, o co chodzi z tym Spokojem Doskonałym, czy bohaterowie powieści go w końcu odnajdują. Proszę przeczytać, bo tylko tak można rozwiązać zagadkę tytułu. Autor przedstawia nam doskonale portrety psychologiczne bohaterów tej książki. Na mieszkańców tego obszaru niebagatelny wpływ ma surowa przyroda. Polecam tę książkę, która pozwoli nam spotkać dość osobliwie myślących bohaterów.
Barbara Stanio - awatar Barbara Stanio
Pchli pałac Elif Shafak
Pchli pałac
Elif Shafak
„Pchli pałac” Elif Shafak to powieść, która od początku zdradza ogromne ambicje: chce być panoramicznym portretem Stambułu, metaforą tureckiego społeczeństwa i opowieścią o wspólnocie skazanej na współistnienie mimo różnic, uprzedzeń i osobistych katastrof. Miejscem akcji jest podupadająca kamienica, Bonbon Palas, zamieszkana przez galerię ekscentrycznych, często nieszczęśliwych postaci. Ich losy przeplatają się luźno, tworząc mozaikę historii o samotności, pamięci, wykluczeniu i rozpadzie więzi. Najmocniejszą stroną powieści jest jej obserwacyjna czujność. Shafak potrafi uchwycić drobne rytuały miejskiego życia, społeczne napięcia i cichą melancholię miejsca, które pamięta lepsze czasy. Stambuł jawi się tu jako organizm chory, ale wciąż pulsujący i pełen kontrastów, zapachów, śmieci, wspomnień i niewypowiedzianych pretensji. Autorka sprawnie operuje groteską i ironią, a poszczególne mikroopowieści bywają literacko efektowne, czasem wręcz błyskotliwe. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy próbujemy potraktować Pchli pałac jako powieść w pełnym sensie. Wielogłosowość nie prowadzi do żadnej wyraźnej syntezy, a nagromadzenie postaci i wątków sprawia wrażenie arbitralnego. Bohaterowie istnieją głównie jako typy czyli nośniki problemów społecznych, symboli czy ekscentrycznych cech; rzadko jako postaci, z którymi można wejść w głębszą relację emocjonalną. Narracja rozprasza się, zamiast narastać, a czytelnik częściej podziwia pojedyncze fragmenty niż doświadcza spójnej historii. To właśnie ta konstrukcyjna słabość nabiera dodatkowego znaczenia w kontekście głośnych oskarżeń o plagiat, które przez lata towarzyszyły tej książce i w końcu znalazły swój finał w tureckim sądzie. „Pchli pałac” został uznany za dzieło, które w istotnym stopniu korzysta z rozwiązań zastosowanych wcześniej w powieści Sinek Sarayı (Pałac much) Mine G. Kırıkkanat. Chodziło nie tylko o zaskakująco podobny tytuł, lecz także o samą koncepcję: stara kamienica jako metafora społeczeństwa, zestaw podobnych typów postaci, analogiczne sytuacje i motywy. Choć zakres zapożyczeń oceniono jako stosunkowo niewielki procentowo, sprawa wywołała burzliwą debatę o granicy między inspiracją a zawłaszczeniem. I właśnie tutaj „Pchli pałac” zaczyna bronić się najsłabiej. Kiedy przyjrzeć się książce uważnie, trudno nie odnieść wrażenia, że jej świat jest bardziej kompilacją znanych chwytów niż autorską koniecznością. Kamienica jako mikrokosmos, galeria dziwactw, miasto jako moralny rozkład; wszystko to funkcjonuje poprawnie, ale rzadko zaskakuje. Powieść sprawia momentami wrażenie literackiej konstrukcji złożonej z gotowych elementów, zbyt gładkiej, by naprawdę ryzykować coś własnego. Nie oznacza to, że „Pchli pałac” jest książką złą. To raczej powieść nierówna, miejscami bardzo sprawna, miejscami pusta w środku. Afera plagiatowa ją kompromituje i uwypukla jej zasadniczy problem: brak wyraźnego autorskiego ciężaru, który pozwoliłby czytelnikowi powiedzieć, że to opowieść konieczna, nie do pomylenia z żadną inną. Gdyby była literacko bardziej bezkompromisowa, być może podobieństwa dałoby się uznać za dialog z tradycją. W obecnej formie pozostaje pytanie, czy „Pchli pałac” to jeszcze inspiracja czy już zbyt wygodne korzystanie z cudzego pomysłu. Nie przepadam za autorkami, które korzystają z pracy innych.
Anna Stefańska - awatar Anna Stefańska
oceniła na62 miesiące temu
Brzemię rzeczy utraconych Kiran Desai
Brzemię rzeczy utraconych
Kiran Desai
Czytam tę książkę po raz kolejny i ponownie jestem pod wrażeniem talentu autorki, z jakim opisuje ona skomplikowaną sytuację Nepalczyków w latach 80-tych, ale też wraca do wcześniejszych wydarzeń z życia bohaterów. Tak że mamy przed oczami pewien okres w historii Indii, który ma kluczowe znaczenie dla stabilizowania się państwa po odzyskaniu niepodległości. Nie jest to jednak reportaż, jak można sądzić z mojego opisu, a wręcz powieść jako się zowie przez duże P. Poznajemy tu kilku bohaterów, których życiowe perypetie, pozornie bez znaczenia, dają nam obraz społeczeństwa i warunków, w jakich się kształtuje nowe państwo. Z wydarzeń na plan pierwszy wysuwa się powstanie Nepalczyków dążących do niezależności i suwerenności. Sprawa jest jednak bardziej skomplikowana, a to z powodu tego, że tę piękną ideę realizują ludzie tacy, jakimi ich Pan Bóg stworzył i... system (niewolniczy),który ich ukształtował. Jednych wykreował, czasem dziwnym zrządzeniem losu, na panów, a innych na... kucharzy. Jeden się na manifestację nie wybiera, a drugi z nakazu musi pójść. Nie tylko oni zresztą są tu obnażeni i pozbawiają czytelnika złudzeń. Podobnie się dzieje z innymi bohaterami. Każdy z nich dźwiga brzemię: rodziny, systemu, emigracji, a nawet miłości. Książka wnikliwa, przejmująca, napisana świetnym stylem. Nie daje poczucia komfortu. Na każdym z nas ciąży odpowiedzialność za rzeczy, które się dzieją i musimy czuć się odpowiedzialni. Tak zdaje się mówić do nas Kiran Desai i nie pozwala spokojnie zasnąć.
Marzena - awatar Marzena
oceniła na102 lata temu

Cytaty z książki Nowe życie

Miłość to nagła potrzeba wtulenia się w kogoś i bycia obok niego. To pragnienie, by trzymając tego kogoś w ramionach, zostawić cały świat na zewnątrz. To tęsknota za bezpiecznym schronieniem dla duszy".

Orhan Pamuk Nowe życie Zobacz więcej

Przeczytałem kiedyś pewną książkę i całe moje życie się zmieniło. Już od pierwszej strony tak silnie na mnie podziałała, że miałem wrażenie, jakbym odrywał się od krzesła, na którym siedziałem i od stołu, na którym leżała książka. Chociaż byłem przekonany, że moje ciało oddala się ode mnie, to tkwiłem na krześle i przy stole całym sobą, całym swoim jestestwem, a książka działała nie tylko na mą duszę, lecz na wszystko, co sprawiało, że jestem sobą. Był to wpływ tak ogromny, że wydawało mi się, iż spomiędzy jej kartek bije światło, które uderza w moją twarz; światło, które mąci mój umysł i jednocześnie go rozjaśnia. Pomyślałem, że dzięki niemu będę mógł stworzyć siebie na nowo i że z nim nie zboczę z drogi; wyczułem w nim zapowiedź życia, do którego wkrótce miałem się zbliżyć i które miałem poznać. Siedziałem przy stole i przewracałem kolejne strony, z pełną świadomością czytając zapisane na nich słowa, a moje życie właśnie się zmieniało.

Orhan Pamuk Nowe życie Zobacz więcej

Czym jest miłość? Miłość to poświęcenie. Miłość to przyczyna sama w sobie. Miłość to zrozumienie. Miłość to muzyka. Miłość i szlachetne serce to jedno. Miłość to poezja smutku. Miłość to spoglądanie w lustro kruchej duszy. Miłość mija. Miłość to niemówienie nigdy, że się żałuje. Miłość to stawianie się kryształem. Miłość to dawanie. Miłość to dzielenie się gumą do żucia. Z miłością nigdy nic nie wiadomo. Miłość to puste słowo. Miłość to połączenie z Bogiem. Miłość to cierpienie. Miłość to spotkanie twarzą w twarz z aniołem. Miłość to łzy. Miłość to czekanie na telefon. Miłość to cały świat. Miłość to trzymanie się w kinie za ręce. Miłość to upojenie. Miłość to potwór. Miłość to ślepota. Miłość to słuchanie głosu serca. Miłość to święta cisza. O miłości śpiewa się piosenki. Miłość dobrze robi na cerę.

Video

Video