Papierowy człowiek

Okładka książki Papierowy człowiek autora Dashiell Hammett,
Okładka książki Papierowy człowiek
Dashiell Hammett Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry Ekranizacje: W pogoni za cieniem (1934) Seria: Klub Srebrnego Klucza kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Klub Srebrnego Klucza
The Thin Man
1965-01-01
1965-01-01
Krzysztof Zarzecki
Ekranizacje:
W pogoni za cieniem (1934)

Kup Papierowy człowiek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Papierowy człowiek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Papierowy człowiek

... klasyczny klasyk..

... klasyczny klasyk..

Już od pierwszych stron wciągnęła mnie bardziej niż słynny i przereklamowany Sokół Maltański, który jest średni szczerze mówiąc. Tutaj intryga i jej rozwiązanie są o wiele ciekawsze. Mamy tu sporo barwnych postaci; wciągające wątki porąbanej rodzinki. Również były detektyw i jego żona budzą większą sympatię niż Sam Spade. Tylko tytuł słabo dobrany; ów papierowy człowiek (w sensie chudzielec - The thin man) jest tylko wspomniany pod koniec. O ile Sokół mnie trochę znudził, o tyle tutaj nie mam dość i chętnie poczytałbym o dalszych losach Nicka i Nory Charles. Co prawda jest to ostatnia książka Hammetta, ale po jej zekranizowaniu nakręcono kilka kontynuacji i serial.

Oceniam po latach. Ale pamiętam specyficzny czarny humor i przyjemnego, głównego bohatera-detektywa, który działa ale jakby od niechcenia. Polecam też film The Thin Man z 1934 roku - cudownie zagrany przez Myrne Loy i Williama Powella.

423 użytkowników ma tytuł Papierowy człowiek na półkach głównych
96 użytkowników ma tytuł Papierowy człowiek na półkach dodatkowych

Dashiell Hammett
Dashiell Hammett
Samuel Dashiell Hammett (ur. 27 maja 1894 w hrabstwie Saint Mary's (Maryland),zm. 10 stycznia 1961 w Nowym Jorku) - amerykański autor powieści kryminalnej i nowel detektywistycznych. Samuel Dashiell Hammett urodził w hrabstwie Saint Mary's, na południu stanu Maryland. Jego rodzicami byli Richard Thomas Hammett i Annie Bond Dashiell (forma Dashiell to zanglicyzowana postać francuskiego De Chiel). Dorastał w Filadelfii i Baltimore. "Sam," jak był nazywany zanim zaczął pisać, porzucił szkołę w wieku 13 lat i wykonywał różne prace zanim znalazł pracę w Narodowej Agencji Detektywistycznej Pinkertona. Pracował jako detektyw dla Agencji Pinkertona od 1915 do 1921 r., z przerwą na służbę wojskową podczas I wojny światowej. Podczas I wojny światowej Hammett wstąpił do Armii Stanów Zjednoczonych i służył w Zmotoryzowanym Korpusie Medycznym. Zachorował na "hiszpankę" a później zapadł na gruźlicę. Wojnę spędził jako pacjent w szpitalu w Ameryce. W 1921 r. ożenił się z pielęgniarką Josephine Dolan. Miał z nią dwie córki: Mary Jane (ur. w 1921 r.) i Josephine (ur. w 1926r.). Hammett zwrócił się ku pracy w reklamie, aż ostatecznie zaczął pisać. Inspirację dała mu praca prywatnego detektywa. W 1930 Dashiell zaangażował się uczuciowo w związek z Nell Martin, autorką krótkich opowiadań i wielu powieści. Zadedykował jej Szklany klucz, a w zamian ona zadedykowała mu powieść "Kochankowie powinni się pobierać" (Lovers Should Marry). W 1931 Hammett poznał dramatopisarkę Lillian Hellman i miał z nią trwający trzydzieści lat romans. Ostatnią powieść napisał w roku 1934. Resztę życia poświęcił działalności lewicowej. Stał się skrajnym antyfaszystą a w 1937 wstąpił do Komunistycznej Partii Stanów Zjednoczonych i w okresie współpracy niemiecko-radzieckiej działał w Keep America Out of War Committee przeciwko włączeniu się USA do wojny. W 1942, po Pearl Harbor, Hammett wstąpił do Armii Stanów Zjednoczonych. Pomimo iż był inwalidą wojennym z I wojny światowej - ofiarą gruźlicy - użył swoich wpływów, aby wrócić do służby. Większość wojny spędził jako sierżant na Aleutach, gdzie redagował wojskową gazetę. Skończył wojnę z rozedmą płuc. W 1951 przebywał w więzieniu przez 5 miesięcy za lekceważenie sądu (odmowę zeznań). W latach pięćdziesiątych był przesłuchiwany przez Kongres (maccartyzm). Pomimo, iż zeznawał o swojej działalności lewicowej, odmówił współpracy z komisją i został ocenzurowany. Hammett zmarł w Lenox Hill Hospital w Nowym Jorku na raka płuc, zdiagnozowanego dwa miesiące przed śmiercią.

Cytaty z książki Papierowy człowiek

Dashiell Hammett Papierowy człowiek Zobacz więcej