Sokół maltański

Okładka książki Sokół maltański autora Dashiell Hammett, 9788367515436
Okładka książki Sokół maltański
Dashiell Hammett Wydawnictwo: ArtRage Ekranizacje: Sokół maltański (1941) Seria: Cymelia kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Cymelia
The Maltese Falcon
2023-10-13
1963-01-01
Tomasz S. Gałązka
Ekranizacje:
Sokół maltański (1941)

Kup Sokół maltański w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sokół maltański

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sokół maltański

Lata 20-te. USA. San Francisco. Do biura dwóch prywatnych detektywów wchodzi tajemnicza femme fatale ze zleceniem...

Po zapoznaniu się z całą serią przygód Marlowe'a Chandlera od jakiegoś czasu czułem potrzebę przeczytania jakiegoś kryminału noir. Takiego - wiecie - klasycznego z twardymi gośćmi z byczymi karkami, szerokimi szczękami z cygarem między zębami i rewolwerem w kieszeni obszernej marynarki rzucających ironicznymi dowcipasami gdy ktoś do nich mierzy ze spluwy. No i akurat na Legimi w abonamencie jest nowy przekład "Sokoła maltańskiego" gdzie bohaterem jest Sam Spade.

Dostałem to czego chciałem - to jest książka, która mogłaby posłużyć jako wzorzec noir jak metr z Sevres. Wszystkie klisze i motywy są tutaj. Mamy wartką akcję, fabułę klejoną na ślinę, brak rozbudowanych opisów psychologii postaci - wszyscy próbują wykiwać resztę frajerów w pogoni za bogactwem a bohater musi udowodnić, że nie da sobie dmuchać w kaszę. Rozmach jest niewielki - wręcz mam wrażenie jakby to był scenariusz dla teatru telewizji - akcja dzieję się praktycznie tylko we wnętrzach budynków - ale to nie przeszkadza. Miód jest w dialogach i innych interakcjach postaci. Także polecam jeśli ktoś czuje chęć na takie klimaty.

P.S. Tłumaczenie momentami jest zabawne - zamiast pasztetowej mamy leberkę, a gdy jeden z policjantów odpowiada w złości na wywody bohaterów "Horsefeathers!" co oznacza bzdury/nonsens jest to przetłumaczone jako "Bujajcie słonia!" xD Aż ściągnąłem na komórkę e-booka po angielsku z projektu Gutenberg żeby porównywać co bardziej zastanawiające zwroty.

Przyznam szczerze, że pogubiłem się w tej zawiłej, szarpanej i chaotycznej intrydze kryminalnej. Bez ironii napiszę, że może jestem na nią za głupi.

Nie ujmuję za to oceny, bo taka epoka, styl (książka powstała w latach 30-tych XX -wieku),ale ostrzegam, że główny bohater jest mocno szorstki w stosunku do kobiet. Tak w stylu starych, macho’wskich Bondów. Generalnie nie patyczkuje się z nikim.

Liczyłem, że książka wykorzysta potencjał San Francisco. I tu się zawiodłem. Fabuła rozgrywa się prawie tylko w pomieszczeniach (gabinet detektywa, adwokata, hotel, mieszkanie). Lektura jest pod tym względem hermetyczna. Nie ma psychologizacji. Są opisy pomieszczeń, postaci i dialogi, gdzie prym wiodą cynizm i czarni bohaterowie. Znalazłem info, że autor był też scenarzystą, co, ze względu na powyższe, mnie nie dziwi. Książka jest gotowym scenariuszem na film.

Plusem jest taki vintage noir klimacik z czarno-białych filmów. Można przeczytać jako ciekawostkę i porównać z ekranizacją z Bogartem w głównej roli.

Książka przesłuchana w ramach wyzwania LC na miesiąc marzec: przeczytać zekranizowaną książkę.

Na półkach: , , , , , ,

Odbiłam się od tej narracji, poddałam po 70 paru stronach. nie wiem czy to styl pisania, czy dialogi, ale wszystko takie papierowe, straszny chaos.. nie wiem gdzie ten geniusz... może to znów kwestia czasów w jakich to dzieło powstało... na tamten okres to było wielkie wow... ale teraz jest już niezjadliwe. ..dla mnie

2331 użytkowników ma tytuł Sokół maltański na półkach głównych
451 użytkowników ma tytuł Sokół maltański na półkach dodatkowych

Dashiell Hammett
Dashiell Hammett
Samuel Dashiell Hammett (ur. 27 maja 1894 w hrabstwie Saint Mary's (Maryland),zm. 10 stycznia 1961 w Nowym Jorku) - amerykański autor powieści kryminalnej i nowel detektywistycznych. Samuel Dashiell Hammett urodził w hrabstwie Saint Mary's, na południu stanu Maryland. Jego rodzicami byli Richard Thomas Hammett i Annie Bond Dashiell (forma Dashiell to zanglicyzowana postać francuskiego De Chiel). Dorastał w Filadelfii i Baltimore. "Sam," jak był nazywany zanim zaczął pisać, porzucił szkołę w wieku 13 lat i wykonywał różne prace zanim znalazł pracę w Narodowej Agencji Detektywistycznej Pinkertona. Pracował jako detektyw dla Agencji Pinkertona od 1915 do 1921 r., z przerwą na służbę wojskową podczas I wojny światowej. Podczas I wojny światowej Hammett wstąpił do Armii Stanów Zjednoczonych i służył w Zmotoryzowanym Korpusie Medycznym. Zachorował na "hiszpankę" a później zapadł na gruźlicę. Wojnę spędził jako pacjent w szpitalu w Ameryce. W 1921 r. ożenił się z pielęgniarką Josephine Dolan. Miał z nią dwie córki: Mary Jane (ur. w 1921 r.) i Josephine (ur. w 1926r.). Hammett zwrócił się ku pracy w reklamie, aż ostatecznie zaczął pisać. Inspirację dała mu praca prywatnego detektywa. W 1930 Dashiell zaangażował się uczuciowo w związek z Nell Martin, autorką krótkich opowiadań i wielu powieści. Zadedykował jej Szklany klucz, a w zamian ona zadedykowała mu powieść "Kochankowie powinni się pobierać" (Lovers Should Marry). W 1931 Hammett poznał dramatopisarkę Lillian Hellman i miał z nią trwający trzydzieści lat romans. Ostatnią powieść napisał w roku 1934. Resztę życia poświęcił działalności lewicowej. Stał się skrajnym antyfaszystą a w 1937 wstąpił do Komunistycznej Partii Stanów Zjednoczonych i w okresie współpracy niemiecko-radzieckiej działał w Keep America Out of War Committee przeciwko włączeniu się USA do wojny. W 1942, po Pearl Harbor, Hammett wstąpił do Armii Stanów Zjednoczonych. Pomimo iż był inwalidą wojennym z I wojny światowej - ofiarą gruźlicy - użył swoich wpływów, aby wrócić do służby. Większość wojny spędził jako sierżant na Aleutach, gdzie redagował wojskową gazetę. Skończył wojnę z rozedmą płuc. W 1951 przebywał w więzieniu przez 5 miesięcy za lekceważenie sądu (odmowę zeznań). W latach pięćdziesiątych był przesłuchiwany przez Kongres (maccartyzm). Pomimo, iż zeznawał o swojej działalności lewicowej, odmówił współpracy z komisją i został ocenzurowany. Hammett zmarł w Lenox Hill Hospital w Nowym Jorku na raka płuc, zdiagnozowanego dwa miesiące przed śmiercią.

Cytaty z książki Sokół maltański