Wieże Bois-Maury: Khaled

Wojciech Birek

Kup Wieże Bois-Maury: Khaled w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wieże Bois-Maury: Khaled

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieże Bois-Maury: Khaled

Pozycja dobra z jednej strony tylko dobra, ale patrząc na ogólny poziom serii to i tak jeden z lepszych albumów. Bardzo przyjemna kolorystyka, z rysunkami tradycyjnie średnio.

(...) pewnie wszyscy, którzy mieli okazję czytać poprzednie tomy, pamiętają główny bohater podróżuje drogą lądową do Ziemi Świętej. W omawianym albumie nasz rycerz przebywa na ziemiach Outremeru, spotykamy go, jadącego konno, po wąskich uliczkach Nazaretu, który był podówczas stolicą Księstwa Galilei. Jedzie spokojnie, rozmawiając ze swoim giermkiem, gdy nagle odziani na biało asasyni rzucają się na procesję, rozpoczyna się regularna potyczka, która szybko przeradza się w rzeź arabskich mieszkańców miasta. Aymar, mający swoje szlachetne zasady, ratuje z rąk chrześcijańskich mścicieli matkę z dzieckiem, przez co naraża się na gniew rozjuszonej tłuszczy. Z opresji wybawia go postać, którą mięliśmy okazję poznać w albumie czwartym – Reinhardt von Kirstein

Historia, którą w bieżącym albumie opowiada nam Hermann, jest sprawnie zbudowaną intrygą. Rozpisana została na kilka zupełnie nowych postaci. Zwykle belgijski autor wprowadzał do opowieści jakieś dwie, trzy nowe, wokół których osnuta była akcja, tym razem spotykamy cały zastęp premierowych bohaterów. To miłe zaskoczenie.

(...)
Wieże Bois-Maury #9: Khaled

07/12/2014 § Dodaj komentarz

Oblężenie zamku w Księstwie Galilei

hermannAlbum noszący tytuł Khaled, który ukazał się z początkiem grudnia, to dziewiąty (już!) tom serii Wieże Bois-Maury. Wydawnictwo Komiksowe dba o czytelników, dostarczając kolejne albumy regularnie i za to edytor powinien otrzymać najlepsze słowa uznania od wiernych fanów, lubujących się w przygodach Aymar de Bois-Maury.

Jak pewnie wszyscy, którzy mieli okazję czytać poprzednie tomy, pamiętają główny bohater podróżuje drogą lądową do Ziemi Świętej. W omawianym albumie nasz rycerz przebywa na ziemiach Outremeru, spotykamy go, jadącego konno, po wąskich uliczkach Nazaretu, który był podówczas stolicą Księstwa Galilei. Jedzie spokojnie, rozmawiając ze swoim giermkiem, gdy nagle odziani na biało asasyni rzucają się na procesję, rozpoczyna się regularna potyczka, która szybko przeradza się w rzeź arabskich mieszkańców miasta. Aymar, mający swoje szlachetne zasady, ratuje z rąk chrześcijańskich mścicieli matkę z dzieckiem, przez co naraża się na gniew rozjuszonej tłuszczy. khaledZ opresji wybawia go postać, którą mięliśmy okazję poznać w albumie czwartym – Reinhardt von Kirstein (dla przypomnienia o albumie: klik! klik!).

Główną osią akcji jest oblężenie zamku niejakiego Bernarda De Mance, który leży dwa dni drogi od Nazaretu. Możnowładcy chrześcijańscy nie spieszą się z pomocą. W niecnych machlojkach uczestniczą: Yazid-al-Salah (watażka oblegający zamek) oraz Fayrnal (wespół z grupą chrześcijańskich najemników, do której należy tytułowy Khaled). karawanaW sukurs obleganym przychodzi grupa rycerzy pod wodzą rycerza Gillesa, w skład której wchodzą: Reinhardt, Hendrik, William oraz, oczywiście, Aymar i jego giermek.

Nie będę zdradzał szczegółów fabuły, bo warto samemu się przekonać, co tym razem zmyślił Hermann. Mam niejakie zastrzeżenia, co do ostatecznego rozwiązania przedstawionej przygody. Moje wątpliwości wzbudza sytuacja związana z bardzo krótkim pobytem głównego bohatera na Ziemi Świętej. Przez wiele miesięcy trudził się, aby tu dotrzeć, a scenarzysta nie prowadzi go nawet do Jerozolimy…

Nie wiem, czy to za sprawą drukarni, czy też Hermann się mocniej przyłożył, ale mam wrażenie, że w recenzowanym albumie kreska artysty jest bardziej dopracowana. Z jednej strony lekka i subtelna, a z drugiej precyzyjna i trafna. Postacie narysowano z wielką dbałością o szczegóły anatomiczne, mimiki i gestykulacji. Sceny nocnej walki pod zamkiem Bernarda De Mance są niezwykle dynamiczne, słychać tętent szarżujących koni i wojownicze okrzyki obu stron. Kotłowanie się, Artysta prawie nie zmienia kompozycji kadrów, stosując ujęcie na wprost patrzącego, co robi duże wrażenie w wypadku szarżującego konia z pierwszego kadru ze strony 31 lub szóstego panelu ze strony 35 (polecam sprawdzić). Te niespełna osiem plansz, to najlepsze przedstawienie średniowiecznej potyczki rycerskiej, jakie mi było dane dotychczas oglądać....

- - -
Cały tekst można przeczytać tu:

56 użytkowników ma tytuł Wieże Bois-Maury: Khaled na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Wieże Bois-Maury: Khaled na półkach dodatkowych

Okładka książki Brigantus 2. Pikt Hermann Huppen, Yves Huppen
Brigantus 2. Pikt Hermann Huppen, Yves Huppen
Okładka książki Comanche - wydanie zbiorcze, tom 2 Michel Greg, Hermann Huppen
Comanche - wydanie zbiorcze, tom 2 Michel Greg, Hermann Huppen
Okładka książki RELAX nr 47 Michał Gałek, Artur Grzenda, Hermann Huppen, Sławomir Kiełbus, Maciej Kisiel, Maciej Kur, Andrzej Łaski, Jaro Leone, Andrzej Pilipiuk, Dariusz Stańczyk, Karol Weber
Hermann Huppen
Hermann Huppen
Hermann (właśc. Hermann Huppen) urodził się 17 lipca 1938 roku w Ardenach na pograniczu belgijsko-niemieckim. Po trudnym wojennym dzieciństwie szybko podjął decyzję o usamodzielnieniu i zatrudnił się w zakładzie meblarskim. W wieku 17 lat wraz z rodziną wyjechał do Kanady, skąd jednak po czterech latach wrócił i osiedlił się w Brukseli, gdzie skończył studia rysunku na Akademii Sztuk Pięknych. Jednak komiksem zajął się trochę za sprawą przypadku. W 1964 roku Hermann poślubił Adeline Vandooren, której brat Philippe (przyszły dyrektor wydawniczy Dupuis) kierował redakcją czasopisma skautowskiego. To dla tej gazetki Hermann narysował swój pierwszy komiks. Jego kariera nabrała impetu, gdy został asystentem, a potem współpracownikiem Grega. To do jego scenariuszy młody rysownik zaczął w 1966 roku tworzyć serię przygodową "Bernard Prince". Po niej przyszedł historyczny "Jugurtha" i western "Comanche". W każdym z tych seriali Hermann dowodził swej nieprzeciętnej biegłości w rysunku realistycznym i umiejętności opowiadania obrazem, która zapewniła mu pozycję klasyka komiksu. W latach 70. artysta rozpoczął pierwszy w pełni autorski serial "Jeremiah". W następnej dekadzie pojawił się kolejny mistrzowski serial - osadzone w realiach średniowiecza "Wieże Bois-Maury". Lata 90. przyniosły zmianę techniki rysunku - wyraziste czernie zastąpił subtelny rysunek ołówkiem. Hermann, oprócz serii komiksowych, rysuje wiele "one-shotów", między innymi do scenariuszy swojego syna - Yvesa.

Okładka książki Undertaker - 1 - Pożeracz złota Xavier Dorison, Ralph Meyer
Undertaker - 1 - Pożeracz złota Xavier Dorison, Ralph Meyer
Okładka książki Ekhö. Lustrzany świat #1 - Nowy Jork Christophe Arleston, Alessandro Barbucci
Ekhö. Lustrzany świat #1 - Nowy Jork Christophe Arleston, Alessandro Barbucci
Okładka książki Staruszek Anderson Hermann Huppen, Yves Huppen
Staruszek Anderson Hermann Huppen, Yves Huppen
Okładka książki Historia bez bohatera / Dwadzieścia lat później Daniel Henrotin, Jean Van Hamme
Historia bez bohatera / Dwadzieścia lat później Daniel Henrotin, Jean Van Hamme
Okładka książki Krzyk ludu Jacques Tardi, Jean Vautrin
Krzyk ludu Jacques Tardi, Jean Vautrin
Okładka książki Ekho. Lustrzany świat #2 - Cesarstwo Paryskie Christophe Arleston, Alessandro Barbucci

Cytaty z książki Wieże Bois-Maury: Khaled

Dodaj cytat z książki Wieże Bois-Maury: Khaled