De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka

Okładka książki De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka autora Paweł Toboła-Pertkiewicz, 9788361344452
Okładka książki De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka
Paweł Toboła-Pertkiewicz Wydawnictwo: Prohibita biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2015-01-01
2015-01-01

Kup De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka w ulubionej księgarnii

Oceny książki De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka

OPINIE i DYSKUSJE o książce De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka

Książka zdruzgotała mnie manipulacją informacjami podpieranymi niekiedy przypisami prowadzącymi do... tekstów autora z "Gościa Niedzielnego". De Valera, od którego błędów dowódczych zaczął się początek końca Powstania Wielkanocnego został przedstawiony jako nieustraszony lew bijący się do końca (warto sięgnąć po "1916" T.P. Coogana, albo chociaż "Dublin 1916" G. Swobody). Jego wsparcie dla reżimu Franco zastało zaprezentowane jako miła Bogu krucjata przeciwko komunizmowi, choć dziwnym trafem Irlandzka Brygada Międzynarodowa składała się z byłych bojowników IRA, którym niekoniecznie bliska była czerwona gwiazda, bo część z nich walczyła wcześniej za De Valerę w wojnie domowej z M. Collinsem (dobrze pokazał to T.P. Coogan w "The IRA") - dla odmiany, faworyzowany przez niego oddział S. O'Duffy'ego, który wyruszył do Hiszpanii wspierać Franco miał mu potem sprawić wiele kłopotu, bo "niebieskim koszulom" marzył się faszyzm w wydaniu włoskim, co zaowocowało "małą wojną domową" w latach trzydziestych, ale o tym cicho sza... (polecam lekturę "Pragmatyków i idealistów" W. Konarskiego). Wyrolowanie M. Collinsa, którego popularności De Valera się obawiał to dla autora dowód walki o ideały, a nie próba pozbycia się ikony ruchu niepodległościowego (o strategii politycznej De Valery polegającej na wysłaniu na niemożliwe do pełnego wygrania negocjacje kogoś innego, najlepiej człowieka cieszącego się największym poparciem, żeby swoim nazwiskiem nie firmować kompromisu można przeczytać u T.P. Coogana w niedawno wydanej przez PIW biografii Michaela Collinsa). Podobne przykłady można mnożyć: dla autora De Valera jest ikoną, ostatnim krzyżowcem, idealistą i nie ma nic z przyziemnego cynizmu i akcentowanego nawet przez jego współpracowników narcyzmu - dziwnym trafem Irlandczycy z hukiem obalili zmontowany przez niego system w serii referendów, co stanowi najlepsze podsumowanie jego działalności. Być może autor poczuje się dotknięty takim stwierdzeniem, ale nie jest to książka historyczna, lecz niewyszukana propagandówka mająca uczynić z bardzo kontrowersyjnego polityka świeckiego świętego. Byłem bardzo rozczarowany, i to wcale nie dlatego, że De Valera nie pasuje mi ideologicznie itp. bzdury, bo tak najłatwiej zamieść pod dywan negatywną opinię - po prostu autor skupił się na apologetyce, nie zaś rzetelnym przekazywaniu wiedzy, a to zawsze będzie raziło krytycznego czytelnika.

Choć w swej książce Pertkiewicz daje wyraz żalom nad tym, że obecna Irlandia nie jest taka jak kiedyś, czyli ultrakonserwatywna, to jednak przekazuje interesujące informacje o tym polityku. Jest to pierwsza w Polsce książka o tym polityku.

Irlandczycy cieszą się w Polsce sporą dozą sympatii, co jest poniekąd związane z dość dużymi uproszczeniami względem zagadnienia podobieństw historii naszych krajów. Nie zmienia to oczywiście faktu, iż historia Irlandii jest niezwykle ciekawa, a biografia De Valery de facto przedstawia większą część najnowszych dziejów politycznych kraju. Jedyne o co można mieć pretensje to mocno zideologizowane podejście do tematu poglądów gospodarczych bohatera książki, ponieważ jej autor jako właściciel wolnorynkowego wydawnictwa stara się tuszować ekonomiczny etatyzm będący ważną częścią poglądów postaci, którą twórca książki jak widać mocno się fascynuje.

58 użytkowników ma tytuł De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka

Cytaty z książki De Valera. Gigant polityki irlandzkiej i jego epoka