Wnętrze

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Intérieur
- 1901-01-01
- 1901-01-01
- 37 min.
- Zygmunt Sarnecki
W prowincjonalnej miejscowości młoda dziewczyna popełnia samobójstwo, czego pierwszymi świadkami są starzec i nieznajomy przybysz. Podczas gdy ciałem nieszczęśnicy zajmują się zebrani mieszkańcy, ci dwaj razem postanawiają powiadomić o tragedii jej rodzinę.
Zdarzenia przedstawione w sztuce Maurice'a Maeterlincka to jedynie tło, pretekst do przedstawienia rozterki pełnych niemocy i niezdecydowania bohaterów. Litość i empatia mieszają się w nich z lękiem przed koniecznością przyniesienia złych wieści najbliższym zmarłej. Maeterlinck czyni z pustych deliberacji główną siłę ukierunkowującą przebieg całej sztuki. Jest to powszechny motyw w dziełach belgijskiego symbolisty.
Wnętrze, wraz z Alladine i Palomidesem oraz Śmiercią Tintagilles'a wchodzi w skład tryptyku zatytułowanego Trzy małe dramaty dla teatru lalek.
Kup Wnętrze w ulubionej księgarni
- Młoda Polska 2
- Dramat 2
- Studia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wnętrze
Bardzo ciężko jest opisać to dzieło, jest niezwykle krótkie, jednak przepełnione miejscem na refleksję o życiu i śmierci, o tym jak na nas wpływa i to, że wiedza zmienia nasze życie, a to co najważniejsze, często jest bolesne i niezwykle trudne do powiedzenia.
tak naprawdę jedyne co wiemy o ludziach znajdujących się we wnętrzu to ich zachowanie, nie wiemy jacy są, jakie mają charaktery, wiemy jedynie to co jesteśmy w stanie zobaczyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo totak naprawdę jedyne co wiemy o ludziach znajdujących się we wnętrzu to ich zachowanie, nie wiemy jacy są, jakie...
!!!!!!!
!!!!!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię go, bo nie rymował. I mówił dokładnie tyle, ile trzeba.
Lubię go, bo nie rymował. I mówił dokładnie tyle, ile trzeba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Wnętrze" jest utworem, który porusza tematykę śmierci. Autor przedstawia moment obserwacji rodziny, która nieświadoma odejścia jednej z najbliższych, pozostaje beztroska w swoim domu. Bohaterowie znajdujący się wewnątrz domostwa nie spodziewają się tego, co dzieje się na zewnątrz i że będą musieli zmierzyć się z nieszczęściem, jakie już nastąpiło. Między bohaterami znajdującymi się na zewnątrz (którzy muszą przekazać informację) wytwarza się refleksja na temat życia i śmierci, w której dochodzą do wniosku, iż nie chcą burzyć tej chwili beztroski wśród rodziny. Obcy, Marta, Maria, Chłop i Tłum są obserwatorami pewnej sceny – wewnętrznej walki Starca, dotyczącej tego czy powiedzieć domownikom o ich stracie już teraz, czy odwlec to w czasie, aby przekazać nowinę za dnia, a wtedy ich ból stanie się mniejszy. Starzec waha się, nie chce mówić sam, gdyż „nieszczęście, które nie sam jeden człowiek przynosi, wydaje się lżejszym do zniesienia”. Marta, Obcy oraz Tłum obserwują przez okno jak Starzec wreszcie decyduje się przekazać nieszczęśliwą informację. Autor uchwycił moment przed zachwianiem się świata mieszkańców domostwa.
"Wnętrze" jest utworem, który porusza tematykę śmierci. Autor przedstawia moment obserwacji rodziny, która nieświadoma odejścia jednej z najbliższych, pozostaje beztroska w swoim domu. Bohaterowie znajdujący się wewnątrz domostwa nie spodziewają się tego, co dzieje się na zewnątrz i że będą musieli zmierzyć się z nieszczęściem, jakie już nastąpiło. Między bohaterami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle krótki, ale przejmujący dramat, w którym skromnymi, choć wysublimowanymi środkami autor przedstawia rozgrywającą się tragedię. Niezwykle ciekawy wydaje się być fakt, że udaje mu się uchwycić moment przed burzą, te kilka chwil nieświadomości, poprzedzających nieszczęśliwe nowiny. Wszystko prowokuje refleksję na temat życia i śmierci, do której prosty i oszczędny język wydaje się bardzo pasować.
Niezwykle krótki, ale przejmujący dramat, w którym skromnymi, choć wysublimowanymi środkami autor przedstawia rozgrywającą się tragedię. Niezwykle ciekawy wydaje się być fakt, że udaje mu się uchwycić moment przed burzą, te kilka chwil nieświadomości, poprzedzających nieszczęśliwe nowiny. Wszystko prowokuje refleksję na temat życia i śmierci, do której prosty i oszczędny...