Oyasumi Punpun 3

Okładka książki Oyasumi Punpun 3 autora Inio Asano, 9784091513335
Okładka książki Oyasumi Punpun 3
Inio Asano Wydawnictwo: Shogakukan Cykl: Dobranoc, Punpunie (tom 2) komiksy
komiksy
Dobranoc, Punpunie (tom 2)
2008-06-01
2008-06-01
japoński

Kup Oyasumi Punpun 3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oyasumi Punpun 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oyasumi Punpun 3

Pierwszy tom "Dobranoc, Punpunie" przedstawił poruszającą wizję dzieciństwa głównego bohatera. Drugi tom przenosi się akcję o dwa lata później. Czy Punpun zmienił się w jakiś sposób?

Punpun jest już uczniem gimnazjum, ale dalej podkochuje się w Aiko. Ta jednak chodzi z kapitanem w klubie badmintona. W tym samym czasie Yuichi, wujek Punpuna, rozpoczyna relację z kelnerką z kawiarni.

Punpun w dalszym ciągu jest bardzo zagubioną i bierną postacią. Uczucia wobec Aiko go przerastają i nie ma się komu z tego zwierzyć. Nie ma odwagi działać zgodnie ze swoim sumieniem, a kiedy ma możliwość spełnienia swojego marzenia odrzuca to bez jakiegokolwiek uzasadnienia.

Więcej miejsca poświęca się tu Yuichiemu. W retrospekcji przedstawione jest czym kiedyś zajmował się zawodowo, a także jego dawne życie uczuciowe. W przeszłości działał pod wpływem uczuć zamiast rozsądku, przez co obecnie jest niechętny do nawiązania nowej relacji. Jego dawne zachowanie może budzić oburzenie u czytelnika, ale jest też do pewnego stopnia zrozumiałe.

W tym tomie uderzyło mnie jak przedstawiane są postacie żeńskie. Aiko w tomie pierwszym była sympatyczną koleżanką, w której Punpun mógł się łatwo zakochać. Tutaj jednak to postacie żeńskie pełnią role inicjatorek relacji, a także do pewnego stopniu manipulują mężczyznami. Przy czym takie zachowanie wynika z konieczności danej sytuacji w myśl zasady, że cel uświęca środki.

Graficznie w dalszym ciągu pokazany jest kontrast pomiędzy realistycznym światem, a rodziną Punpuna przypominającą ptaszki rysowane ręką dziecka. Tym razem jednak zauważyłem, że ten ptasi wygląd to najprawdopodobniej jedynie wizja głównego bohatera, bo na paru kadrach widać ich ludzkie sylwetki.

W dalszym ciągu jest to bardzo smutna historia pełna nieszczęśliwych ludzi. Dobrze napisane postacie sprawiają, że bardzo empatyzowałem z bohaterami. Końcówka tomu stosuje ponowny przeskok czasowy i zapowiada pewne dramatyczne wydarzenia.

Chyba jeszcze bardziej mnie zmiotło z planszy niż pierwszy tom... Nie sądziłam, że kiedykolwiek jakiś komiks mnie aż tak wciągnie. Wspaniała, wielowymiarowa historia, piękne rysunki, ból, płacz, groteska, dziwność... Mogłabym wymieniać, wymieniać i wymieniać, lecz wolałabym zamiast tego przytulić z całego serduszka Punpuna, wesprzeć go i się nim choć troszkę zaopiekować. Polecam, idealne na dobicie się emocjonalne.

Super treść i super rysunki. Dużo emocji i przemyśleń. Nadal trzyma poziom.

Super treść i super rysunki. Dużo emocji i przemyśleń. Nadal trzyma poziom.

311 użytkowników ma tytuł Oyasumi Punpun 3 na półkach głównych
131 użytkowników ma tytuł Oyasumi Punpun 3 na półkach dodatkowych

Inio Asano
Inio Asano
Karierę komiksową rozpoczął w 1997 roku, a w 2001 zdobył nagrodę GX dla nowych talentów. Cechą charakterystyczną jego twórczości są szczegółowo zagospodarowane tła, na drugim planie można odnaleźć żarty czy ukryte przesłania. Asano w nienachalny sposób wplata w rysunki komiksowe elementy fotografii. Jeden ze stworzonych przez niego bohaterów, surrealistyczny ptaszek Punpun, już stał się swoistą ikoną popkultury – w Japonii sprzedawane są gadżety z jego podobizną.

Cytaty z książki Oyasumi Punpun 3

Inio Asano Dobranoc, Punpunie #2 Zobacz więcej