Piętno skandalu

Breath of scandal
1997-01-01
1997-01-01
Anna Zielińska

Kup Piętno skandalu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Piętno skandalu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piętno skandalu

Ciekawa i emocjonująca książka. Są tragiczne opisy jak dla mnie. Nie lubię motywu gwałtu. Ale zemsta idealna. Satysfakcjonujące zakończenie.

📖🐲
Książka się zdecydowanie zestarzała i dosłownie każdy bohater męski to toksyczna męskość w pełnej krasie, a już szczególnie trigerujące jest obrażanie się pana samca na ofiarę gwałtu, że nie ma ochoty na igraszki. WTF? Nawet w latach 90-tych XX w. to jednak moim zdaniem spora przesada. Absurdalna końcówka dopełnia całości taniej psychologii. Już nie mówiąc o racjonalizowaniu, że niektóre "nie" są tylko na pokaz, a nie naprawdę. Większość rozwiązań fabularnych jest ponadto bardzo schematyczna, ale na przykład opis zdarzeń w szpitalu i na komisariacie jest naprawdę niezły i podejrzewam, że jeszcze ciągle w niektórych okolicznościach to ofiara gwałtu jest poddawana osądowi, a jej słowa podaje się w wątpliwość. I tylko za to daję ostatecznie trójkę, bo tak w ogóle to moim zdaniem czas tego typu dzieł już przeminął.

📖🐲

9/52