Lirael

Okładka książki Lirael autora Garth Nix, 9788308054376
Okładka książki Lirael
Garth Nix Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Cykl: Stare Królestwo (tom 2) fantasy, science fiction
Stare Królestwo (tom 2)

Kup Lirael w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lirael

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lirael

Na półkach: , , , , , ,

Drugi tom różni się znaczenie od pierwszego. Widać, że autor okrzepł w świecie przedstawionym i po samodzielnej pierwszej części, postanowił stworzyć fabułę bardziej urozmaiconą, ale rozłożoną na więcej niż jedną powieść.

Wciąż jest to jednak literatury naszpikowana akcją, a bohaterowie nie mają ani chwili odpoczynku. W tej książce cały czas coś się dzieje.

Mimo wszystko jakość tej powieści nie jest równa. Fragmenty naprawdę świetne (Lirael jako bibliotekarka) przeplatają się z kiepskimi (cały wątek Sama). Brak też jakieś spójności i po prostu pozwolenia czytelnikowi cieszenia się światem przedstawionym. Mam wrażenie, że całe Stare Królestwo - wraz z jego mieszkańcami, miastami, wioskami i przyrodą, to jedynie atrapa dla przygód dwójki protagonistów.

Wielkim plusem są za to zwierzęcy towarzysze - kot jest typowym kotem, a pies psem. Dodaje to uroku książce i nutkę humoru.

Mimo wszystko...

Z jednej strony świetne postacie, pięknie opisany i spójny świat, dynamiczne walki. Z drugiej - kolejny tom, który z nudów rzuciłam w połowie i wróciłam skończyć po miesiącach. Coś tam jednak w akcji szwankowało.

Rzadko się zdarza że druga część jest lepsza od pierwszej. Z przyjemnością usiądę do trzeciej.

1844 użytkowników ma tytuł Lirael na półkach głównych
489 użytkowników ma tytuł Lirael na półkach dodatkowych

Okładka książki Christmas and Other Horrors: An Anthology of Solstice Horror Nadia Bulkin, Terry Dowling, Tananarive Due, Jeffrey Ford, Christopher Golden, Glen Hirshberg, Stephen Graham Jones, Richard Kadrey, Alma Katsu, Cassandra Khaw, John Langan, Josh Malerman, Nick Mamatas, Garth Nix, Benjamin Percy, M. Rickert, Kaaron Warren
Okładka książki Księga magii Eleanor Arnason, Elizabeth Bear, John Crowley, Gardner Dozois, Andy Duncan, Kate Elliott, Matthew Hughes, Megan Lindholm, Scott Lynch, George R.R. Martin, Garth Nix, K.J. Parker, Rachel Pollack, Tim Powers, Lavie Tidhar, Ysabeau S. Wilce, Liz Williams, Greg van Eekhout
Garth Nix
Garth Nix
Garth Richard Nix (ur. 19 lipca 1963 w Melbourne) – australijski pisarz fantasy, znany przede wszystkim z twórczości dla młodzieży. Wychował się w Canberze, studiował profesjonalne pisarstwo na University of Canberra, a przed rozpoczęciem kariery literackiej pracował m.in. jako księgarz, przedstawiciel handlowy, redaktor w HarperCollins i agent literacki. Od początku lat 2000 zajmuje się pisaniem zawodowo. Największą popularność przyniosła mu bestsellerowa seria „Stare Królestwo”, obejmująca powieści „Sabriel”, „Lirael”, „Abhorsen”, „Clariel”, „Goldenhand” i „Terciel and Elinor”, a także liczne opowiadania. Do jego ważniejszych cykli należą także „Siódma Wieża” i „Klucze do Królestwa”, a w nowszych latach „The Left-Handed Booksellers of London”. Nix jest również autorem samodzielnych powieści, takich jak „Shade’s Children”, „A Confusion of Princes”, „Frogkisser!” czy „Angel Mage”. Współtworzył także książki wraz z Seanem Williamsem, m.in. w ramach serii „Troubletwisters” i „Spirit Animals”. Jego krótsze formy prozatorskie były publikowane w licznych antologiach i czasopismach, a postacie Sir Herewarda i Mistera Fitza doczekały się własnego cyklu opowiadań. Oprócz literatury dla młodzieży pisał scenariusze i artykuły do gier fabularnych, m.in. „Dungeons & Dragons” i „Traveller”. Jego prace ukazywały się także w prasie informatycznej. Za zasługi dla literatury otrzymał w 2025 roku Medal Orderu Australii. Mieszka w Sydney z żoną Anną McFarlane, wydawczynią, i dwoma synami.

Cytaty z książki Lirael