Niebieskie migdały

Okładka książki Niebieskie migdały autora Ewa Nowak, 9788323770275
Okładka książki Niebieskie migdały
Ewa Nowak Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Miętowa (tom 16) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Miętowa (tom 16)
2014-10-20
2014-10-20

Kup Niebieskie migdały w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niebieskie migdały

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niebieskie migdały

Książka była bardzo fajna. Niektóre rozdziały były bardzo wyidealizowane. Tak poza tym książka była ciekawa.

"Niebieskie migdały" Ewy Nowak to literatura dziewczyńska.
Ponad 500 stron książki to 5 opowiadań o sześciu nastolatkach:
Elizie, Zuzi, Hani, Laurze, Karolinie i Oli.

Oprócz głównych bohaterek znajdziemy tu ich koleżanki, kolegów,
rodzeństwo, rodziców, dziadków, siostrzeńców, nauczycieli, sąsiadów.

Główną osią każdego opowiadania jest potrzeba miłości.
A także potrzeba akceptacji i zrozumienia oraz marzenia i kłopoty.
W każdym opowiadaniu pojawia się młodzieżowe czasopismo "Niebieskie migdały".

Autorka niewątpliwie ma pisarski talent i niesamowite wyczucie młodego pokolenia.
Prosty (ale nie infantylny) język dostosowany jest do młodego czytelnika.
Książkę czyta się szybko. Wciągają wartka akcja i naturalne dialogi.

Bohaterki mieszkają w różnych miejscowościach,
nie łączy ich prawie nic prócz młodości i obozu językowego.
Jedna ma bezrobotnego ojca, drugiej dokuczają starsi bracia,
trzecia boryka się z kłamstwami, czwarta próbuje łączyć sport z innymi obowiązkami,
a siostry-bliźniaczki wychowuje bardzo surowa i nieco staroświecka babcia.

Fascynacje, zakochania, przyjaźnie, marzenia, kompleksy, samotność,
kłamstwa i prawda, talent i brak talentu, choroby, poświęcenie, pozory,
brak pracy lub pracoholizm, rozwód, romans...
To tylko niektóre z poruszanych tu spraw.
Spraw dojrzewających dziewcząt i bliskich im dorosłych.

Wsiąkłam w każdą z tych historii.
Przywiązałam się i wzruszyłam.

Polecam gorąco!

"Niebieskie migdały" Ewy Nowak to literatura dziewczyńska.
Ponad 500 stron książki to 5 opowiadań o sześciu nastolatkach:
Elizie, Zuzi, Hani, Laurze, Karolinie i Oli.

Oprócz głównych bohaterek znajdziemy tu ich koleżanki, kolegów,
rodzeństwo, rodziców, dziadków, siostrzeńców, nauczycieli, sąsiadów.

Główną osią każdego opowiadania jest potrzeba miłości.
A także potrzeba...

Może jestem za stara na takie książki, bo mam więcej niż 12 lat, infantylność tej książki jest wprost miażdżąca. Mam ochotę się jej pozbyć z mojej półki.

527 użytkowników ma tytuł Niebieskie migdały na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Niebieskie migdały na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niebieskie migdały

Okładka książki Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński
Ewa Nowak
Ewa Nowak
Książka Ewy Nowak „Pierwsze koty” została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii literatura młodzieżowa. Autorka felietonów, opowiadań oraz powieści dla dzieci i młodzieży. Jej twórczość podpowiada, jak sobie radzić w domu i w szkole, w dobrych i złych chwilach, z przyjaciółmi i z rodzicami. Odnosi się do takich wartości, jak uczciwość, szczerość wobec siebie i innych, przyjaźń, miłość i szacunek dla drugiego człowieka. Zadebiutowała w 1997 roku w „Filipince” tekstem dotyczącym zdawania egzaminów ustnych pt. „100% skuteczności”. Współpracuje z pismami: „Cogito”, „Victor Gimnazjalista”, „Victor Junior”, „Trzynastka”, „Witch”, „Edukacja Twojego Dziecka”, „Twój Styl”, „Przyjaciółka”, „Filipinka”.

Cytaty z książki Niebieskie migdały

Ewa Nowak Niebieskie migdały Zobacz więcej