Inwazja

- powieść historyczna
- Matthew Shardlake (tom 5)
- Heartstone
- 2014-10-10
- 2014-10-10
- Teresa Tyszowiecka-Tarkowska
Jest lato 1545 roku. Henryk VIII toczy wyniszczającą wojnę z Francją. Matthew Shardlake zostaje wysłany do zbadania sprawy Nicholasa Hobbeya, bogacza, który został oskarżony o znęcanie się nad chłopcem o imieniu Hugh, którym miał się opiekować . Parę dni później oskarżyciel popełnia samobójstwo. Ta przykra sprawa, choć pozornie prosta, okaże się wstępem do wielowątkowej intrygi, która wrzuci Shardlake’a w sam wir wojennych wydarzeń.
Kup Inwazja w ulubionej księgarni
- 2024 4
- Priorytet do kupienia 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inwazja
Kryminałów nie lubię.
Śledztwo w XVI w wyglądało trochę inaczej niż obecnie, procedury były znacznie uproszczone, dbał o to mistrz mało dobry... no, przynajmniej tak mi się wydawało.
W ogóle to ciekawy temat, jak ówcześnie prowadzono takie kryminalne sprawy ?
Bez wykształconej kadry śledczych, współczesnych metod analitycznych, wszystkich tych specjalistów i całego tego zaplecza technicznego itd. itp.
Nie będę ukrywał, że na moją decyzję o przeczytaniu książki miała fabuła rozgrywająca się w tudorowskiej Anglii, okresie historycznie bardzo ciekawym.
Na szczęście się nie rozczarowałem, wątki kryminalne, historyczne, prawnicze, polityczne intrygi, ciekawa dobrze rozbudowana akcja zachęcały do czytania.
Autor pracował nad ósmym tomem serii, niestety śmierć pisarza uniemożliwiła jej dokończenie.
Na podstawie książki powstał serial TV " Shardlake ".
POLECAM !!!
Kryminałów nie lubię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym wypadku po przeczytaniu " Imienia róży " U. Eco postanowiłem ponownie zaryzykować.
W ogóle to ciekawy temat, jak ówcześnie prowadzono takie kryminalne sprawy ?
Bez wykształconej kadry...
Kolejna książka z serii przeczytana szybko i z przyjemnością. Autor ma dobre pióro. Spokojnie opowiada o kryminalnych zdarzeniach na wiarygodnie zarysowanym tle historycznym. Wyczuwa się dobry research materiałów źródłowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część przygód prawnika Matthew Shardlake'a w szesnastowiecznej Anglii. Tym razem niestrudzony londyński detektyw prowadzi śledztwo na zlecenie królowej jednocześnie próbując rozwikłać prywatną sprawę. Wszystko to rozgrywa się w atmosferze napięcia przed nadciągającą inwazją wojsk francuskich. Główny bohater podążając tropem tajemnicy niebezpiecznie zbliża się do miejsca i czasu konfrontacji wielkich armii. Jak to w twórczości C.J. Sansoma oprócz wciągającej fabuły powieść zawiera solidne tło historyczne, dając wyobrażenie o panujących stosunkach społecznych, realiach życia codziennego ludzi różnych stanów, organizacji wojska, funkcjonowania gospodarki, życiu na okrętach itd. w Anglii za burzliwych czasów Henryka VIII.
Kolejna część przygód prawnika Matthew Shardlake'a w szesnastowiecznej Anglii. Tym razem niestrudzony londyński detektyw prowadzi śledztwo na zlecenie królowej jednocześnie próbując rozwikłać prywatną sprawę. Wszystko to rozgrywa się w atmosferze napięcia przed nadciągającą inwazją wojsk francuskich. Główny bohater podążając tropem tajemnicy niebezpiecznie zbliża się do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo nie... Co to było za głębokie rozczarowanie. Nie potrafię zrozumieć tych mega pochlebnych opinii. Do 500 strony byłam przekonana, że to najlepsza książka z serii. W końcu przełamany schemat pisania, ciekawe wątki i sprawy do rozwiązania, gdzie do samego końca człowiekowi WYDAJE SIĘ, że nie wie, kto za czym stoi. Potem nastaje około 520 strona, a ty dostajesz wyjaśnienie wszystkich intryg, tak jak dokładnie myślałeś - przewidywalnie, zero zaskoczenia, a tylko rozczarowanie, że autor dał tak przewidywalny koniec... Bardzo się rozczarowałam, co mogę powtórzyć jeszcze sto razy. Na tej książce moja przygoda z komisarzem Shardlakiem się kończy. A szkoda, bo już złapałam sentyment do postaci i miłego prowadzenia fabuły. Miałam nadzieję, że po poprzednich schematycznych tomach tutaj nie będzie przewidywalnie, a jednak...
No nie... Co to było za głębokie rozczarowanie. Nie potrafię zrozumieć tych mega pochlebnych opinii. Do 500 strony byłam przekonana, że to najlepsza książka z serii. W końcu przełamany schemat pisania, ciekawe wątki i sprawy do rozwiązania, gdzie do samego końca człowiekowi WYDAJE SIĘ, że nie wie, kto za czym stoi. Potem nastaje około 520 strona, a ty dostajesz wyjaśnienie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najmniej mi się podoba.
Chyba najmniej mi się podoba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom przygód komisarza Shardlaka przenosi Nas w bardzo ciekawe czasy. Jest rok 1545, król Henryk VIII i jego kraj szykują się do obrony Anglii wobec inwazji francuskiej. Tymczasem garbaty komisarz z Sądu Próśb podejmuje się, na życzenie królowej Katarzyny Parr, rozwiązania kolejnej zagadkowej sprawy.
Obok interesująco rozwijającej się akcji powieści, autor pokazuje nam życie w ówczesnej Anglii, wstrząsanej zbliżającą się wojną. Na szczególną uwagę zasługują opisy pochodu królewskich oddziałów zbliżających się do wybrzeża, gdzie będzie toczyć się wojna. Czytelnik, razem z wcielonymi do wojska bohaterami drugoplanowymi, powieści poznaje życie w armii, może poczuć się tak jakby brał w nim bezpośredni udział. Podobnie zresztą jest z opisami przygotowań wojska lądowego (łucznicy) do bitwy na okręcie wojennym oraz tragicznych wydarzeń na okręcie flagowym króla Henryka VIII Mary Rose, w chwili jego zatopienia.
Nie tylko działania wojenne są interesująco opisane przez autora w książce. Na szczególną uwagę obok życia codziennego na prowincji (polowanie),zasługują drobiazgi dotyczące prowadzenia spraw przez prawników w XVI wiecznej Anglii. Na długo w mojej pamięci pozostanie próba nie dopuszczenia do przeprowadzenia sprawy sądowej z powodu użycia przez głównego bohatera nieodpowiedniego rodzaju tasiemki. A największym dla mnie smaczkiem jest opis zapleśniałego archiwum, w którym są przechowywane akta spraw Sądu Opiekuńczego.
Wszystko to sprawiło, że książka ta obok doskonałej rozrywki i szarady do rozwiązania to prawdziwy skarbiec wiedzy o epoce minionej. A całość, jak zwykle w przypadku tej serii, zachęca do sięgnięcia po kolejny tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObok interesująco rozwijającej się akcji powieści, autor pokazuje...
Lato 1545 roku, Anglia szykuje się do inwazji wojsk francuskich. Matthew Shardlake poprowadzi sprawę z polecenia królowej Katarzyny Parr. Sprawa dotyczy kurateli nad sierotą. Opiekun prawdopodobnie wykorzystuje swoja pozycje , aby czerpać zyski z powierzonego majątku. Oprócz tej sprawy Matthew chce wyjaśnić sprawę kobiety przebywającej od niemal dwudziestu lat w zakładzie dla obłąkanych. Oczywiście sprawy się komplikują, niektóre osoby mogą być zamieszane w obu sprawach. Dochodzenie przebiega powoli, a adwokat za wszelka cenę pragnie rozwiązać wszystkie sprawy, czasem wbrew zdrowemu rozsądkowi i z narażeniem życia. W tle zbliżająca się inwazja obcych wojsk i czas mobilizacji sił do obrony. Cykl łączy sprawy kryminalne z tłem historycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytało się tak samo świetnie jak poprzednie przygody Shardlake’a, garbatego prawnika z szesnastowiecznego Londynu, choć momentami można wyczuć subtelne przekombinowanie fabuły. Mimo to trudno zarzucić Autorowi brak logiki – wszystkie działania Matthew mają swoje uzasadnienie, choć czasem aż chce się zapytać: po co on to sobie robi?
Jak zwykle prowadzi dwie sprawy – jedna jest zlecona przez królową i dotyczy pozornie niegroźnego tematu opieki nad sierotą, druga, którą bierze na siebie sam, skupia się na poszukiwaniach informacji o swojej przyjaciółce przebywającej w zakładzie dla obłąkanych. Obie sprawy mają punkty styczne, a ich kulminacja nastąpi na pokładzie pewnej wyjątkowej karaki o nazwie Mary Rose...
Sam Shardlake już gdzieś od trzeciej części zdetronizował w moim rankingu wszystkich detektywów, w których przygodach się zaczytywałam – od Cadfaela po Poirota. Choć wielokrotnie podkreśla, że marzy o spokojnym życiu, jego prawdziwie naturalnym środowiskiem jest jednak poszukiwanie prawdy za wszelką cenę – choć nigdy kosztem człowieczeństwa.
Polecam tę część tak samo jak wszystkie poprzednie i zapewne każdą kolejną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle prowadzi dwie sprawy – jedna...
Jak na razie jedna z gorszych książek z "Komisarzem" jakie przeczytałem. Finał wlecze się jak flaki z olejem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja bardzo powoli i spokojnie się rozwija. Jak zawsze dwa główne zawiłe wątki kryminalne i obyczajowe. Dodatkową atrakcją to przedstawianie stosunków społecznych i statusu warstw w XVI wiecznej Anglii. A w tle groźba francuskiej inwazji. Niestety kolejny tom pomimo bardzo ostrożnego czytania rozkleja się.