Śnieg widmo

Okładka książki Śnieg widmo
Patryk Fijałkowski Wydawnictwo: W.A.B. literatura piękna
2014-10-22
2014-10-22

Kup Śnieg widmo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Śnieg widmo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śnieg widmo

Niesamowity debiut (wyjątkowy tym bardziej, że stworzony przez licealistę),niezwykle realistycznie ukazujący jedną z największych chorób cywilizacyjnych - alkoholizm - z perspektywy kochającego partnera.

Zdumiewający realizm magiczny (który osobiście uwielbiam) i przepiękny język - jeden z piękniejszych, z jakimi miałam okazję spotkać się w prozie i chyba najpiękniejszy ze znanej mi współczesnej prozy polskiej. Ta książka to arcydzieło - jest mocna, hipnotyzująca, poruszająca. Minęło już prawie półtora roku od lektury, a wciąż pamiętam oszałamiające wrażenie, jakie na mnie wywarła. Na zawsze zostały ze mną obrazy iluzorycznej Laury, utraconego koncertu, gry w karty na środku zamarzniętej rzeki.

„Próbuje z niej wytulić truciznę, ona zaś usiłuje wcałować mu do głowy spokój, i tak mijają sekundy, minuty, piosenki.”

...a z tyłu głowy powtarzające się bez końca, wytarte sylaby, układające się niezmiennie w to samo brutalne pytanie: Czy dałem z siebie wszystko?

Jak najwięcej osób powinno dowiedzieć się o tej książce.

Trzy razy przeżyłam coś podobnego. Dwa razy jako dziecko, raz jako nastolatka. Nigdy potem to się nie powtórzyło. Może kiedyś...? Może jestem za stara? Hmmm...? (Myśle o scenie na zamarzniętej rzece, nie chce spojlerować). Książkę oceniam na 10. Czułam się podobnie czytając Mistrza i Małgorzatę. Jakbym oszalała. Jakby autor ze mnie drwił i mieszał mi w głowie. Nie jest to łatwa literatura, jednak pozostaje na długo w głowie. Gdy jeszcze pomyśle że pisał to licealista...coż, ktoś tu rzeczywiście ma nie równo pod sufitem 😊

Opinię piszę dwa lata po przeczytaniu i nadal pamiętam uczucia towarzyszące czytaniu i jaki wpływ na mnie wtedy wywarła. Zaskoczyło mnie jak ciężka historia kryje się w tak malowniczo napisanej historii. Wszystko dopełniają zgrabnie wprowadzone elementy magicznie które poniekąd obrazują stan psychiczny bohatera.
Mieszane uczucia mam do języka który z jednej strony świetnie oddawał balans ciężkiej historii i malowniczego świata, ale z drugiej miałam wrażenie że metafor jest czasem za dużo i pierwsza część książki była momentami ciężka do czytania. Mniej więcej koło połowy przestało mi to przeszkadzać ale nie wiem na ile się przyzwyczaiłam a na ile autor zaczął stosować metafory i językowe ozdobniki rozważniej.
Jestem ciekawa kolejnych książek autora i mam nadzieję znowu poczuć podobny klimat.

Mieszane uczucia mam do języka który z jednej strony świetnie...

141 użytkowników ma tytuł Śnieg widmo na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Śnieg widmo na półkach dodatkowych

Patryk Fijałkowski
Patryk Fijałkowski
Autor powieści „Śnieg widmo” (W.A.B.) i „Filip i hydra” (Poradnia K) zaplanowanej na kwiecień 2020. W 2017 przyłapany na przypadkowym romansie z tłumaczeniem - z angielskiego przełożył książkę „Indie games. Podręcznik niezależnego twórcy gier” (Merlin Publishing). Przez trzy lata był redaktorem Polygamia.pl - portalu poświęconego grom wideo. Później pracował jako wolny strzelec, współpracując m.in. z Gry-Online.pl, Spider's Web, Gamezillą, PIXEL-em czy CKM-em. Doświadczył też krótkiego epizodu w Platige Image, podczas którego zrozumiał, że jego pasją nie jest prowadzenie profili social media. Aktualnie zajmuje się pisaniem i projektowaniem zadań fabularnych do gier, jednocześnie pracując nad nową powieścią. Na ogół pisze o smutnych rzeczach, ale dużo się uśmiecha i lubi się budzić. Zodiakalny bliźniak.

Cytaty z książki Śnieg widmo

Dodaj cytat z książki Śnieg widmo