The End is Nigh

Okładka książki The End is Nigh autora John Joseph Adams, Hugh Howey,
Okładka książki The End is Nigh
John Joseph AdamsHugh Howey Wydawnictwo: Broad Reach Publishing Cykl: The Apocalypse Triptych fantasy, science fiction
e-book
The Apocalypse Triptych
2014-03-01
2014-03-01
angielski

Kup The End is Nigh w ulubionej księgarnii

Oceny książki The End is Nigh

OPINIE i DYSKUSJE o książce The End is Nigh

Pierwsza antologia opowiadań z trylogii apokaliptycznej. Genialny pomysł na trylogię opowiadań, kolejne tomy opisują wydarzenia kolejno przed apokalipsą, w czasie apokalipsy i po apokalipsie. W całości mają się pojawić kontynuacje więc będą i cykle opowiadań. To nie jest apokalipsa dla nastolatek!!! Opowiadania są mocne, wymagają refleksji, poruszają często realistycznymi scenariuszami. Po prostu udowadniają iż nic bardziej nie zmusza nas do zastanowienia się nad naszym światem jak czytanie o jego końcu. Na 22 opowiadania 6 jest słabych, co jest niezłym wynikiem. Nie są okropne jednak brakuje im czasami sensu (“Break! Break! Break!” Charlie Jane Anders),czasami rozwinięcia dobrego pomysłu ("Enlightenment” Matthew Mather) a czasami gubią się w metafizyce czy symbolizmie (“BRING HER TO ME” Ben H. Winters i “Houses Without Air” Megan Arkenberg). Jednak i one intrygują i zaciekawiają. Natomiast naprawdę dobre opowiadania czyli co najmniej 10 wchodzą pod skórę i porywają wyobraźnię. Żeby nie było negatywów wymienię też opowiadania, które oceniłam najwyżej: “Heaven is a Place on Planet X” Desirina Boskovich, “Removal Order” Tananarive Due, “This Unkempt World is Falling to Pieces” Jamie Ford, “Spores” Seanan McGuire, “Love Perverts” Sarah Langan. Polecam gorąco antologię, mam nadzieję iż będzie kiedyś wydana po polsku aby mogła trafić do większej liczby czytelników. Prawdziwa, mocna apokalipsa!

23 użytkowników ma tytuł The End is Nigh na półkach głównych

Okładka książki Lost Worlds & Mythological Kingdoms John Joseph Adams, Tobias S. Buckell, James L. Cambias, Becky Chambers, Kate Elliott, Charles Coleman Finlay, Jeffrey Ford, Theodora Goss, Darcie Little Badger, Jonathan Maberry, Seanan McGuire, An Owomoyela, Dexter Palmer, Cadwell Turnbull, Genevieve Valentine, Carrie Vaughn, Charles Yu, E. Lily Yu
Okładka książki The End Has Come John Joseph Adams, Hugh Howey
The End Has Come John Joseph Adams, Hugh Howey
Okładka książki The End is Now John Joseph Adams, Hugh Howey
The End is Now John Joseph Adams, Hugh Howey
Okładka książki Under the Moons of Mars: New Adventures on Barsoom John Joseph Adams, Peter S. Beagle, Tobias S. Buckell, Chris Claremont, Theodora Goss, Austin Grossman, David Barr Kirtley, Joe R. Lansdale, Richard A. Lupoff, Jonathan Maberry, Leland Exton Modesitt, Garth Nix, S.M. Stirling, Catherynne M. Valente, Genevieve Valentine, Robin Wasserman
Okładka książki The Living Dead John Joseph Adams, Sherman Alexie, Dale Bailey, Clive Barker, Poppy Z. Brite, Adam-Troy Castro, Catherine Cheek, Andy Duncan, Scott Edelman, Harlan Ellison, Brian Evenson, Jeffrey Ford, Neil Gaiman, Laurell K. Hamilton, Joe Hill, Nina Kiriki Hoffman, Nancy Holder, Nancy Kilpatrick, Stephen King, David Barr Kirtley, John Langan, Joe R. Lansdale, Kelly Link, George R.R. Martin, Will McIntosh, Lisa Morton, Susan Palwick, Norman Partridge, David J. Schow, Darrell Schweitzer, Robert Silverberg, Dan Simmons, Michael Swanwick, David Tallerman, Douglas E. Winter, Hannah Wolf Bowen

Cytaty z książki The End is Nigh

Dodaj cytat z książki The End is Nigh