Tajemnicza rana

Łukasz Mieszkowski Wydawnictwo: W.A.B. powieść historyczna
powieść historyczna
2014-08-13
2014-08-13
Jeden z najbardziej tragicznych i kontrowersyjnych momentów Powstania Warszawskiego.
13 sierpnia 1944 roku podczas powstania warszawskiego doszło do jednego z najbardziej dramatycznych wydarzeń – wybuchu niemieckiego pojazdu bojowego, w wyniku którego śmierć poniosło kilkaset osób. Przez dekady masakra urosła do rangi mitu. Po siedemdziesięciu latach autor zbiera relacje, dokumenty i artykuły na temat wybuchu. Z ich konfrontacji wynika, że tragedii prawdopodobnie można było uniknąć. Kto więc ponosi za nią odpowiedzialność?

Kup Tajemnicza rana w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Tajemnicza rana i

Opinia społeczności książki Tajemnicza ranai

Książki 2702 Opinie 626

Oceny książki Tajemnicza rana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnicza rana

Łukasz Mieszkowski konsekwentnie, krok po kroku burzy mit czołgu-pułapki oddzielając zafałszowane przez lata relacje, które powielane osiadły w społecznej świadomości, od faktów, które dla historyka są najważniejszą zasadą zgłębiania przyczyn każdego zdarzenia. (...)

W pełnym spojrzeniu do odkrycia
w poniższym linku:

W pełnym spojrzeniu do odkrycia
w poniższym linku:

37/2023

Łukasz Mieszkowski w swojej publikacji pochylił się nad jednym z najtragiczniejszych epizodów Powstania Warszawskiego. Chodzi mianowicie o wybuch „czołgu-pułapki”, który czołgiem nie był. Akurat ukończyłem pozycję w rocznicę tych tragicznych wydarzeń, więc fajnie się złożyło. W jakimś stopniu oddało to cześć ofiarom tych strasznych wydarzeń.

W pierwszym rozdziale autor niezwykle plastycznie opisuje te makabryczne wydarzenia. Można poczuć grozę tej chwili gdy pół tony trotylu wybuchło wśród setek Warszawiaków na Starówce. Niezwykle dosadny i mocny opis. Bardzo mocne wprowadzenie do lektury.

W dalszych rozdziałach autor najpierw poświęca się warstwie mitologicznej, która narosła przez te wszystkie lata, aż w końcu na podstawie niezliczonych źródeł kompleksowo rekonstruuje tragiczne wydarzenia z 13 sierpnia.

Na sam koniec poznajemy interesującą historię pojazdu, który tak naprawdę w skali wojny był niewypałem. Niestety, jak to zwykle w życiu, Borgward zaistniał w skali makro akurat 13 sierpnia zabijając co najmniej 220 osób...

Wydarzenia te są tak szczególnie tragiczne ponieważ do tej tragedii doszło z powodu lekkomyślności żołnierzy oraz oficerów, którzy zdecydowali się triumfalnie wprowadzić na swoje pozycje pojazd wypełniony ładunkami wybuchowymi.

Książka idealnie pokazuje jak żmudna jest praca historyka i jak ciężko jest odsiać prawdę od fikcji. Jak bardzo trzeba być uważnym, żeby nie przyczyniać się do jeszcze większego zakłamywania wydarzeń. Taka praca u podstaw jest sensem pracy historyka. Niestety coraz częściej można zauważyć, że autorzy stawiają na coraz głośniejsze tytuły swoich publikacji i coraz bardziej kontrowersyjne tezy, żeby książki się dobrze sprzedawały i było o nich głośno.

Dlatego cieszę się, że Łukasz Mieszkowski poruszył ten tragiczny epizod Powstania Warszawskiego, ale marginalny w skali II wojny światowej. To dobitnie pokazuje jak nawet takie wydarzenie o stosunkowo małej skali przez lata narosło o setki wzajemnie wykluczających się przeinaczeń i zakłamań. Daje to mocno do myślenia, że szukając prawdy nie można jej szukać na wierzchu, ale czasami trzeba mocno i głęboko „grzebać”.

37/2023

W pierwszym rozdziale...

Bardzo dobra monografia z 2014 roku rozstrzygająca moment gdy niemiecki, bezzałogowy czołg przejęty przez powstańców, z reguły służący do zostawiania ładunku wybuchowego wybucha zabijając ponad trzystu powstańców. Kontrowersje, przekłamania, narracja niejakiego Rymkiewicza przez lata pozwalały twierdzić, że winę ponoszą Niemcy. Nie, winę ponoszą sami powstańcy, chciwość dowódców chcących mieć "swój czołg" tak bardzo, że rezygnują z podstawowych reguł zapewnienia bezpieczeństwa i po prostu bez sprawdzenia sprowadzają go za barykadę. Mnóstwo źródeł, interesujący rozdział o czołgach produkowanych przez Niemców w fabryce najpierw produkującej limuzyny. Ciekawy smaczek, że te czołgi były wadliwe, często łączność radiowa się zawieszała a same wybuchały, a jako jeden z pierwszych testował je sam Adolf Hitler. Niestety przeżył, próba zostawienia ładunku i odjechania się udała, za to niemieccy oficerowie mieli duszę na ramieniu. Kawał porządnej roboty. No i książka z 2014, Polska była jeszcze nieskażona polityczną propagandą.. Polecam.

150 użytkowników ma tytuł Tajemnicza rana na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Tajemnicza rana na półkach dodatkowych

Okładka książki 44 - Antologia komiksu Robert Adler, Rafał Betlejewski, Jacek Frąś, Krzysztof Gawronkiewicz, Ernesto Gonzales, Rafał Gosieniecki, Grzegorz Janusz, Alex Kłoś, Tomasz Kołodziejczak, Berenika Kołomycka, Irek Konior, Piotr Kowalski (scenarzysta komiksowy), Tomasz Kwaśniewski, Adrian Madej, Łukasz Mieszkowski, Tomasz Niewiadomski, Agata Nowicka, Marek Oleksicki, Krzysztof Ostrowski, Tobiasz Piątkowski, Jakub Rebelka, Sylwia Restecka, Joanna Sanecka, Barbara Seidler, Rafał Skarżycki, Benedykt Szneider, Przemysław Truściński, Michał Wójcik, Dennis Wojda
Okładka książki Ursynowska Specgrupa do rozwałki T. 1 Łukasz Mieszkowski, Marek Oleksicki
Ursynowska Specgrupa do rozwałki T. 1 Łukasz Mieszkowski, Marek Oleksicki
Okładka książki Likwidator: Alternative. Antologia 1 Robert Adler, Nikodem Cabala, Patryk Cabała, Artur Chochowski, Olgierd Olaf Ciszak, Michał Gałek, Krzysztof Gawronkiewicz, Andrzej Janicki, Tomasz Jędrzejowski, Karol Kalinowski, Sławomir Kiełbus, Arkadiusz Klimek, Michał Lasota, Cyryl Lechowicz, Adrian Madej, Łukasz Mieszkowski, Marcin Nowakowski, Mariusz Sopyłło, Benedykt Szneider, Tomasz Tomaszewski, Przemysław Truściński, Clarence Weatherspoon, Mariusz Zabdyr, Robert Zaręba
Łukasz Mieszkowski
Łukasz Mieszkowski
Historyk, absolwent Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego, stypendysta Imre Kertész Kolleg w Jenie i Instytutu Historii Europejskiej Leibniza w Moguncji. W Instytucie Historii Polskiej Akademii Nauk pisze doktorat zatytułowany „Smoki i wszy. Polska w czasie zarazy 1918–1922”. Mieszkowski jest również aktywnym artystą plastykiem. Zajmuje się ilustracją, małą architekturą i projektowaniem wystaw. Jest m.in. autorem muzeum i założenia pomnikowego na terenie byłego obozu zagłady w Sobiborze oraz warszawskiego pomnika Archiwum Ringelbluma, którego budowa właśnie się rozpoczyna. W 2014 r. ukazała się jego książka „Tajemnicza rana. Mit czołgu-pułapki w powstaniu warszawskim”.

Na białych Polaków obława Grzegorz Motyka
Na białych Polaków obława
Grzegorz Motyka
Wydana niedawno praca Grzegorza Motyki w ogólny i przystępny sposób przybliża problem walk polskiego podziemia antykomunistycznego z wojskami nowego zaborcy – ZSRS. Ale, należy na wstępie podkreślić, autor gwarantuje rzetelne i wnikliwe podejście do tematu. A przy tym zbadanie nieokreślonej liczby materiałów źródłowych w polskich i rosyjskich archiwach. Zadziwiająca jest dla mnie pobłażliwość autora przy opisie pogromu kieleckiego, kiedy pisze jedynie o domniemanej komunistycznej prowokacji. Ja zaś słyszałem o tym, że to w ubeckiej rodzinie przetrzymywano polskie dziecko rzekomo porwane przez Żydów, agresję na Żydach rozpoczęli wojskowi z „ludowego„ WP i KBW, większość uzbrojonych w pałki robotników to komunistyczni aktywiści, a będący w mieście Sowieci nawet nie ”kiwnęli palcem”… Grzegorz Motyka nie ma za takiej wspaniałomyślnej pobłażliwości dla ludzi z NSZ przy opisie nie do końca przecież wyjaśnionych zdarzeń pod Rząbcem oraz w Wierzchowinach. W tych miejscach autor nie mówi już o „domniemanej winie” NSZ, ale jednoznacznie przypisuje cała winę żołnierzom narodowej organizacji zbrojnej. Książkę Na białych Polaków obława mogę z czystym sumieniem polecić każdemu, kto choć trochę interesuje się historią Polski. A na pewno każdy zainteresowany dziejami Żołnierzy Wyklętych i ich nierówną walką, powinien koniecznie sięgnąć po najnowszą książkę Grzegorza Motyki. Pracę, która w znakomity sposób uzupełnia dotychczasową wiedzę o polskim podziemiu antykomunistycznym. (https://historia.org.pl/2014/11/17/na-bialych-polakow-oblawa-wojska-nkwd-w-walce-z-polskim-podziemiem-1944-1953-g-motyka-recenzja/)
Szymon Nowak - awatar Szymon Nowak
Brudne serca. Jak zafałszowaliśmy historię chłopców z lasu i Ubeków Anna Karolina Kłys
Brudne serca. Jak zafałszowaliśmy historię chłopców z lasu i Ubeków
Anna Karolina Kłys
Książka porusza delikatne i kontrowersyjne sprawy z naszej historii najnowszej. Potwierdzeniem tego są ekstremalnie skrajne opinie czytelników. Autorka próbuje powiedzieć, że współcześni ludzie z niezwykłą łatwością dokonują ocen i ferują wyroki wobec innych. Tym łatwiej, im mniej ich dzisiejsze, bezpieczne i syte życie przypomina wojenne i powojenne czasy strachu, głodu, bólu i terroru. Nie mamy bladego pojęcia o tych czasach, ale nie przeszkadza nam wytykać palcem kto zasługuje na pomnik a kto na wieczne potępienie. Udaje się jej to do momentu, gdy temat dotyka jej własnego ojca. Wtedy cała argumentacja idzie się paść, a ona sama z oburzeniem przyznaje, że nie rozumie ojcowych wyborów. Jak gdyby po tym wszystkim co wcześniej napisała, nie potrafiła pojąć, że niemal każdy z nas i naszych przodków ma na swoim koncie czyny lub słowa, z których nie jest dumny i że czasem są to drobne wpadki a czasem duże, okrutne a nawet haniebne. Dziwi się Autorka, jak żołnierz, Polak, mógł składać przysięgę na wierność Związkowi Radzieckiemu. Za chwilę sama przyznaje, że wtedy ludzie po prostu chcieli żyć. Czasami chodziło o zwyczajne czy lepsze życie, a czasami o życie w ogóle. Ot i cała tajemnica. Ale my, współcześni nie mamy możliwości aby to pojąć. Nie z wygodnego fotela, po smacznej kolacji, w cieple i z drinkiem w ręce. No way.
Kramer - awatar Kramer
Szpieg Stalina Emil Draitser
Szpieg Stalina
Emil Draitser
Książka mająca w podtytule opis "zdumiewająca kariera ... rosyjskiego superszpiega" opisuje losy Dmitrija Bystrolotowa. Człowiek ten bez wątpienia miał niezwykle barwne i ciekawe życie dlatego też spodziewałem się po tej pozycji czegoś niezwykle interesującego. Jednakże po przeczytaniu jej odczuwam lekki niedosyt a nawet zawód. Dlaczego? Myślę, że przede wszystkim ze względu słabą merytorykę książki. Autor mając taki ciekawy temat nie stworzył z tego wybitnego dzieła. Wręcz przeciwnie. Czytając je ma się wrażenie, że do ogólnie zestawionych głównych faktów reszta jest dodaną naprędce otoczką. Mamy tu np. rozdziały zatytułowane w taki sposób, że czytelnik oczekuje w nim rozwinięcia tematu a tymczasem otrzymuje wstęp na ten temat a reszta informacji dotyczy czegoś innego. Wiele w tej książce jest rzeczy albo skrajnie wyjaskrawionych albo trudnych do uwierzenia. Zresztą sam autor wielokrotnie używa tu stwierdzeń typu "mam sprzeczne informacje". Czasami jak czyta się niektóre opisy to ma się wrażenie, że jest to w stylu "zabili go i uciekł". Do tego sam opis historii "superszpiega" jakoś mnie nie przekonuje. Autor ukazuje go jako człowieka, który często się myli, podejmuje naiwne pomysły, wiele rzeczy mu się nie udaje. Jak na tytułowego superszpiega Stalina to liczyłem na bardziej przekonujące działania. Notabene tytuł wskazuje, że Bystrolotow jest prawą ręką Stalina a tymczasem jedyna sytuacja, w której zbliżył się do wodza to ta kiedy... zlecono mu odnalezienie jednej osoby ponieważ Stalin zażądał żeby ktoś to natychmiast zrobił. To jedna z takich sytuacji gdzie celowo podkręca się temat. Samo też powierzenie historii Bystrolotowa autorowi książki przedstawia się wielce naiwnie. Pisze on, że przypadkiem u krawca dowiedział się, że ten zna dziennikarza i akurat jemu wyjawił na parę lat przed śmiercią historię swojego życia. Na dodatek według tego co pisze autor szpiegowi udało się przed śmiercią napisać swoją biografię składającą się z 2,5 tys stron i 12 tomów (sic) i dobrze ją ukryć. Można by więc tu zadać pytanie dlaczego nie przekazał ją do wydania jakiemuś wydawnictwu na zachodzie Europy? Potem uważny czytelnik znajdzie jeszcze wpis, że z w samym ZSRR skorzystano z notatek Bystrolotowa i "z 11 tomów opublikowano tylko małą część". Mamy więc tu kolejną nieścisłość co do ilości tomów. No cóż nie będę już wyszukiwał takich niuansów więcej ale podsumowując szczerze przyznaje, że nie złapała mnie za serducho ta pozycja. W podobnym klimacie czytałem już wiele innych zdecydowanie ciekawszych książek min. o działalności Mosadu. Tak więc ja książki nie polecam ale zdaję sobie sprawę, że wielu czytelnikom może się ona spodobać.
tom5210 - awatar tom5210
Generalne Gubernatorstwo. Mroczne serce Europy Hitlera Martin Winstone
Generalne Gubernatorstwo. Mroczne serce Europy Hitlera
Martin Winstone
Książka „Generalne Gubernatorstwo. Mroczne serce Europy Hitlera” to solidne i wnikliwe studium funkcjonowania administracji hitlerowskiej na okupowanych ziemiach polskich. Autor szczegółowo prezentuje genezę tego sztucznego tworu utworzonego po agresji III Rzeszy na Polskę, którego nadrzędnym celem było maksymalne wykorzystywanie zasobów i systematyczne wyniszczenie narodu polskiego. Autor opisuje mechanizmy władzy w Generalnym Gubernatorstwie, wskazując na brutalność i korupcję jego przedstawicieli. Kluczową postacią tego reżimu był Hans Frank, którego administracja stała się centralnym ośrodkiem Holokaustu. To właśnie tutaj, z całej Europy, sprowadzano Żydów w celu eksterminacji. Dla mieszkańców okupowanych obszarów codziennością była niemal absolutna bezkarność okupanta – każda ulica mogła stać się miejscem publicznej egzekucji, a rabunek i terror były na porządku dziennym. Co więcej, oficjalne przewodniki turystyczne propagowały ten region jako „czysty” etnicznie i zachęcały Niemców do wypoczynku w wolnych od Żydów miastach. Autor nie tylko ukazuje bezwzględność nazistowskiego aparatu, ale również sięga do bogatego materiału źródłowego, co znacząco podnosi wiarygodność opracowania. Ważnym atutem książki jest fakt, iż jest to pierwsza publikacja w języku angielskim poświęcona tematyce Generalnego Gubernatorstwa. Dzięki temu szerokie grono czytelników zyskuje dostęp do rzetelnej analizy tego jednego z najokrutniejszych eksperymentów kolonialnych w historii Europy. Zdecydowanie polecam tę pozycję wszystkim zainteresowanym historią II wojny światowej, zarówno specjalistom, jak i czytelnikom stawiającym pierwsze kroki w tej tematyce. Autor dostarcza nie tylko wielu interesujących faktów, lecz przede wszystkim głębokiej refleksji nad mechanizmami władzy i ludzkiego okrucieństwa. Czytajcie!
mikroczytelnia - awatar mikroczytelnia
oceniła na711 miesięcy temu

Cytaty z książki Tajemnicza rana

Dodaj cytat z książki Tajemnicza rana