Chuda

Kup Chuda w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chuda

1916 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chuda

wszelkie książki zawierające jakiekolwiek tematy odnośnie anoreksji, są ciężkie. ta jest jedną z nich, jednak mimo wszystko warta przeczytania.

Myślę, że każda nastolatka powinna przeczytać tę książkę. Niesamowita i jednocześnie przerażająca jest presja otoczenia na posiadanie szczupłej sylwetki. Szczególnie narażone są młode dziewczyny, które budują dopiero swoje poczucie własnej wartości oraz pewność siebie, próbują też odnaleźć się w otaczającym je świecie i zyskać akceptację otoczenia i znajomych. Parcie na społeczeństwo mają media społecznościowe, celebrytki, kampanie reklamowe- pokazuje się wyretuszowane, przerobione zdjęcia, które nijak mają się do rzeczywistości, a ludzie oglądając je, wpadają w kompleksy. Ważniejsze jest to, co ma się w głowie, a nie to, jak się wygląda. Najważniejsze, by czuć się dobrze z samym sobą i nie przejmować się zdaniem innych ludzi.

Autobiograficzna opowieść nastolatki o walce z chorobą, która wyniszcza ciało i umysł. Anoreksja o której mowa jest podstępna, bo wszystko zaczyna się niewinnie, kompleksy i wyzwiska rówieśników, daje jej niezłą pożywkę do rozwoju, początkowo objawy są niezauważalne dla osoby dotkniętej chorobą jak i dla bliskich. Zdrowszy tryb życia, liczenie kalorii przecież w tym nie ma nic złego, prawda? Owszem, większość diet nawet tych zalecanych przez dietetyków na tym polega. Problem zaczyna się gdy dojdzie to tego zaburzenie obsesyjno-kompulsywne.
O tym właśnie opowiada autorka książki. Judith przeprowadza czytelnika po wszystkich stadiach choroby, opisuje co działo się z jej ciałem i jej głową. Pokazuje, że chorobą nie wyniszcza tylko osoby chorej, ale również najbliższe otoczenie, wspomina jak wygląda leczenie i sytuacja służby zdrowia.
Nie jest to nowa książka, została wydana w 2007 roku, ale jest jak najbardziej aktualna i patrząc na to jakie trendy na bycie fit panują w dzisiejszych czasach i jak bardzo zakłamany jest obraz ludzkiego ciała będzie aktualna jeszcze przez wiele lat. Ja sama mam straszne kompleksy, dlatego ta książka była mi bardzo bliska. Zastanawiałam się dlaczego autorka tak bardzo sobą gardzi, dlaczego tak bardzo siebie nienawidzi, robiłam chwilę pauzy i myślałam, że ja siebie traktuje dokładnie w taki sam sposób i też nie jestem w stanie tego zmienić.

4325 użytkowników ma tytuł Chuda na półkach głównych
428 użytkowników ma tytuł Chuda na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chuda

Cytaty z książki Chuda