Zakazana historia bogów i ludzi

Okładka książki Zakazana historia bogów i ludzi autorstwa Jan Niżnikiewicz
Okładka książki Zakazana historia bogów i ludzi autorstwa Jan Niżnikiewicz
Jan Niżnikiewicz Wydawnictwo: VM Media nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2013-01-01
2013-01-01
Jeśli masz dość zalewu informacji, które wlatują jednym, a wylatują drugim uchem, które bombardują cię bez przerwy, z prawej, lewej, walą z góry w łeb i szarpią od dołu, weź do ręki "Zakazaną historię bogów i ludzi" i zacznij czytać. Znajdziesz się w innym świecie. Polecisz w czasie i przestrzeni. O wielu rzeczach niby coś tam wiedziałeś. Trochę. Ale nie na tyle, aby zacząć o nich rozmyślać. A te pytania podstawowe: skąd przychodzimy, dokąd zmierzamy? To nie żadna fikcja. Wyłącz radio, zgaś telewizor. Usiądź wygodnie i czytaj. Nie pożałujesz.
Stefan Truszczyński, Sekretarz Generalny Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, Redaktor Naczelny Forum Dziennikarzy

Jest to jedna z najśmielszych i najbardziej interesujących interpretacji historii naszej dotychczasowej cywilizacji. Bez względu na prawdopodobieństwo tez autora książka obala stereotypy o przeszłości i teraźniejszości. Poprzez obrazoburczą i prowokacyjną treść wywołuje ferment intelektualny i zmusza do refleksji. Niezaprzeczalnym walorem tekstu jest erudycja autora i sposób prowadzenia narracji dotyczące zarówno nauk podstawowych, jak i humanistycznych. Z tych wszystkich względów "Zakazana historia bogów i ludzi" wymyka się standardowej klasyfikacji Gorąco polecam!
Prof. zw. dr hab. Wiktor Pepliński, Instytut Filozofii, Socjologii i Dziennikarstwa Uniwersytetu Gdańskiego

Książka nie jest łatwą lekturą. Stanowi ciekawą kompilację solidnej wiedzy, religii, mitów, prowokacyjnych tez, tajnych informacji, metafizyki, zjawisk paranormalnych, fantazji, transcendencji. Pisana przez neurologa posiadającego doskonałą wiedzę o ludzkim mózgu. Tekst stanowi bardzo interesującą prowokację intelektualną. Czytając, w wielu miejscach można próbować sprzeczać się z autorem, ale trudno nie odnieść wrażenia, że o to właśnie mu chodzi. W sumie znakomite ćwiczenie krytycznego myślenia celem analitycznego rozbioru bardzo sugestywnego tekstu.
Prof. zw. dr hab. n. med. Grzegorz Opala, Kierownik Katedry i Kliniki Neurologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Publikację Jana Niżnikiewicza odkładałem po lekturze nie bez uczucia dojmującej grozy. Pytania stawiane przez autora będą mi się śnić po nocach. A jednak książkę tę szczerze polecam śpiochom wszelkiej maści, osobliwie takim, którzy odnoszą się z pogardą do bezmiaru ludzkiej niewiedzy.
Henryk Tronowicz, Redaktor "Dziennika Bałtyckiego"

Dzieło Jana Niżnikiewicza gorąco polecam wszystkim żądnym wiedzy o genezie i rozwoju ludzkości. Została napisana o Tych, którzy przed tysiącami lat przybyli na Ziemię, byli nauczycielami ludzkości, dostarczając odpowiedni zasób wiedzy i umiejętności potrzebny do rozwoju cywilizacji. Nazwano ich bogami, którzy pod różnymi imionami byli znani we wszystkich cywilizacjach naszego globu. Fascynującą tematykę autor przedstawił w sposób niezwykle interesujący, jako przedmiot do głębokich przemyśleń nie tylko naszej przeszłości, ale także skłaniający do refleksji o przyszłości.
Prof. zw. dr hab. n. med. Witold Juzwa, Katedra i Zakład Fizjologii, Gdański Uniwersytet Medyczny

Kup Zakazana historia bogów i ludzi w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Zakazana historia bogów i ludzi

Opinie i dyskusje o książce Zakazana historia bogów i ludzi

Cóż za bełkot. Kompletnie kupy się nie trzyma, pełna błędów i co i rusz autor przeczy sam sobie.

Książka warta przeczytania, choć nie lekka. Autor przedstawia swoją wizje dawnych cywilizacji poprzez analizę dziejów różnych kultur. Opisuje również swoje poglądy dotyczące czasów współczesnych w kontekście powiązań z danymi tychże kultur. Według mnie, książka ciekawa, szczególnie dla tych którzy lubią budować swoje zdanie znając różne punkty widzenia. Książka dla osób otwartych ale nie maniakalnych.

(las; mężczyzna ubrany jak myśliwy obserwuje coś przez lornetkę; podchodzi dziennikarz z mikrofonem)

DZIENNIKARZ
Dobry wieczór. W dzisiejszym programie, bardzo starannie, zajmiemy się obserwowaniem wielbłądów. Cześć.

OBSERWATOR WIELBŁĄDÓW
Cześć Peter.

D: Czym się pan zajmuje?

OW: Obserwuję wielbłądy. Rozglądam się za wielbłądami, a potem zapisuję je w swoim notesie obserwatora wielbłądów.

D: Ile wielbłądów wypatrzył pan do tej chwili?

OW: Do tej chwili... jak na razie... prawie... prawie jednego.

D: Prawie jednego?

OW: Powiedzmy... żadnego.

D: Świetnie. Od dawna pan tu jest?

OW: Od trzech lat.

D: Przez trzy lata nie zauważył pan wielbłądów?

OW: Tak, tylko przez trzy lata... Skłamałem, przez cztery, a szczerze mówiąc przez pięć lat... Wypatruję wielbłądów od siedmiu lat. Przedtem obserwowałem yeti.

D: Yeti? To na pewno było bardzo ciekawe.

OW: Bardzo, bardzo ciekawe, prawie całkiem... To było nudne, potwornie nudne. Boże, jak nudne! Siedziałem w poczekalni dworca Waterloo, ale jak zobaczysz jednego yeti, to tak jakbyś zobaczył wszystkie.

D: A widział pan wszystkie?

OW: Jednego, małego... zdjęcie. Słyszałem o nim.

D: Co pan robi gdy widzi pan wielbłąda?

OW: Zapisuję jego numer.

D: Wielbłądy nie mają numerów.

OW: Mają. Trzeba tylko wiedzieć gdzie ich szukać... z boku lokomotywy.

D: Co?

OW: A jeśli to dromader, wówczas zapisuję go w rubryce z dromaderami.

D: Po czym poznaje pan dromadera?

OW: Dromader ma jeden garb, zaś wielbłąd ma wagon restauracyjny i konduktora.

D: Czy nie zajmuje się pan przypadkiem pociągami?

OW: Co?

D: Pan obserwuje pociągi.

OW: Przestałeś być zabawny.

(cięcie)

60 użytkowników ma tytuł Zakazana historia bogów i ludzi na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Zakazana historia bogów i ludzi na półkach dodatkowych

Jan Niżnikiewicz
Jan Niżnikiewicz
Jan Niżnikiewicz - doktor medycyny, specjalista neurolog, pracownik naukowy Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Laureat nagród literackich m.in. Pomorskiej Nagrody Artystycznej "Gryf Pomorski" w 2017 roku, najważniejszego wyróżnienia w województwie dla twórców kultury oraz Medalu Prezydenta Miasta Gdańska. Do tej pory wydał siedem książek, w tym trzy powieści: Krzyż Nilu, 1997; Kod Lucyfera, 2004 oraz Zakazana historia bogów i ludzi, 2013.

Cytaty z książki Zakazana historia bogów i ludzi

Nasuwa mi się pomysł na pracę doktorską: "Wpływ diety o określonym składzie (manna i przepiórki) na okres przeżycia i płodności wyizolowanej, wysoce agresywnej grupy Ziemian z plemienia Hebrajczyków w obserwacji czterdziestoletniej"...Temat smaczny, chociaż niewątpliwie będą tu trudności dokumentacyjne.

Jan Niżnikiewicz Zakazana historia bogów i ludzi Zobacz więcej

W Starym Testamencie Bóg - ze znanych mu wyłącznie przyczyn - kocha wyłącznie Żydów, a względem innych narodów wykazuje postawę, którą można uznać za bezwzględną. Co więcej, wyraża pogląd, że rzezie wszystkich ludów dokonywane przez Hebrajczyków "bardzo mu się podobają". W miarę upływu czasu wiedza Mojżesza o prowadzeniu wojen rozpowszechniła się wśród lewitów, a w Biblii znalazły się podstawowe zasady sztuki wojennej. Wiemy stąd, jak przerażający był najazd hebrajskich nomadów i co Żydzi czynili z pojmaną ludnością. Samemu Jahwe przypisuje się przekazanie dokładnych instrukcji, jak złupić miasto i wytępić ludność do ostatniego dziecka. Czasem Bóg był bardziej łaskawy i pozwalał zabrać trzodę i dziewczynki, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną. Ten ostatni przepis był i jest wielce racjonalny i nadal zrozumiały. Tym bardziej może stanowić główny temat obrad zebrań feministek, najmniej przez następnych 100 lat.

Jan Niżnikiewicz Zakazana historia bogów i ludzi Zobacz więcej

Wcześniej, po zakończeniu trwającej 1500 lat współpracy z Hebrajczykami, Jahwe być może dotarł tam ogromnymi statkami tartezyjskimi. Wielce prawdopodobne, że tam zmienił imię, dając się poznać jako Quetzalcoatl. Po rozstaniu z niewdzięcznym Salomonem, chciał może pokazać Hebrajczykom potęgę stworzoną w nowym miejscu. W miejscowości Chavin został zbudowana świątynia daleko większa i wspanialsza niż ta w Jerozolimie. Jahwe- Quetzalcoatl, działając na nowym kontynencie, zmodyfikował wcześniej stosowany program operacyjny. Przekształcił go z wojenno-zdobycznego , jaki propagował u Żydów, na dydaktyczno-oświatowy, przekazywany u Azteków i Majów.