Moje pożegnanie z Tajlandią

- literatura podróżnicza
- 2014-03-19
- 2014-03-19
Tajlandia. Kraj marzeń wielu, wielu ludzi, a ja przyjechałem tu do pracy, na kontrakt w hucie miedzi w Rayong. […]
Prawie dwa lata przebywania z mieszkańcami Tajlandii to wielka lekcja w moim ponadpięćdziesięcioletnim życiu. Lekcja cierpliwości i pokory, doświadczeń życiowych, materialnych i tych wewnętrznych − psychicznych. One właśnie są moim największym bogactwem wyniesionym z pobytu w Tajlandii. Nigdy nie należy mówić „nigdy”, ale w moim przypadku uważam ten dwuletni pobyt w tym kraju za zamknięty rozdział w życiu.
(fragment książki)
„Nie mam duszy artysty i nie potrafię malowniczo opisywać, ale chciałem jak najwięcej przekazać i starałem się to zrobić jak najlepiej”.
Ludwik J. Wnukiewicz
Kup Moje pożegnanie z Tajlandią w ulubionej księgarni
Oceny książki Moje pożegnanie z Tajlandią
21 użytkowników ma tytuł Moje pożegnanie z Tajlandią na półkach głównych- Przeczytane 12
- Kindle 1
- Azja - Południowo-Wschodnia 1
- Legimi 1
- Podróże i zwiedzanie 1
- Azja 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje pożegnanie z Tajlandią
Autor napisał jakiś swój pamiętnik, nie bardzo wiadomo dlaczego powstała z tego książka. Mało o samej Tajlandii, dużo jakiś wątków pobocznych. Mam wrażenie, że autor mało o Tajlandii wie. Zagadką pozostaje dlaczego ta książka powstała. Jak ktoś chce dowiedzieć się czegoś poza opisami z przewodników to polecam książkę Piotra Druzgały "co kryje tajski uśmiech".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam.
Gdybym chciała poczytać o Egipcie to mam książki o Egipcie.
Jedna wielka pomyłka, strata czasu, rozczarowanie. Nic się nie dowiedziałam nowego. Za mało o samej Tajlandii.
I skąd ten tytuł? Według mnie bez sensu.
Wyzwanie LC na czerwiec (kierunek marzen)
Nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkropne gadanie o rodzinie, Polsce i pobytach w domu na urlopach, a także o wycieczkach z detalami po Santorini, Egipcie czy Izraelu.
Gdybym chciała poczytać o Egipcie to mam książki o Egipcie.
I skąd ten tytuł? Według mnie bez sensu.
Wyzwanie LC na...
Nie polecam, autor więcej pisze o pracy i sprawach prywatnych niż o Tajlandii.
Nie polecam, autor więcej pisze o pracy i sprawach prywatnych niż o Tajlandii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętna książka o potencjalnie (gdyż będę tam za chwilę) nieprzeciętnym rejonie globu. Ni to beletrystyka, ni to przewodnik. Niestety nie dowiesz się tutaj Czytelniku niczego poza tym, że to, co ładne, jest ładne, a to, co bee nie jest cacy. Zgodnie z regułą Tarskiego "śnieg jest biały, tylko wtedy, kiedy jest biały"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez rewelacji, ale i bez tragedii - zwyczajny człowiek jedzie do pracy w Tajlandii i pisze o tym, co go spotyka: o specyfice pracy, o tęsknocie za domem, o wyspach, które odwiedza, o pięknej pogodzie, czasem o zabytkach, również ze swojej kambodżańskiej wycieczki. Bez pozowanie na podróżnika, bez zadęcia, bez pretensji pokazuje czytelnikowi kawałek swojego życia. Tylko tyle - i aż tyle.
Bez rewelacji, ale i bez tragedii - zwyczajny człowiek jedzie do pracy w Tajlandii i pisze o tym, co go spotyka: o specyfice pracy, o tęsknocie za domem, o wyspach, które odwiedza, o pięknej pogodzie, czasem o zabytkach, również ze swojej kambodżańskiej wycieczki. Bez pozowanie na podróżnika, bez zadęcia, bez pretensji pokazuje czytelnikowi kawałek swojego życia. Tylko tyle...