Las symboli. Aspekty rytuałów u ludu Ndembu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Antropologia Religii
- 2006-01-01
- 2006-01-01
Trudno, może poza Lévi-Straussem, znaleźć antropologa, który bardziej niż Victor Turner (1920-1983) wpłynął na kształt współczesnej humanistyki w tak wielu dziedzinach. Zrewolucjonizował on funkcjonalistyczną refleksję antropologiczną, przestawiając ją na badania symboli i procesów społecznych. Turner wykorzystuje teorię pól Kurta Lewina, który traktuje rzeczywistość jako obszar częściowo przenikających się pól sił, ograniczonych w czasie i przestrzeni, co pozwala mu uniknąć odrębnego traktowania psychiki jednostkowej i układów społecznych. Religia jest tworzona przez działania obrzędowe stanowiące akt komunikacji z sacrum. Jest ona uporządkowanym chronologicznie zbiorem artykułów z kluczowych dla dojrzewania orientacji naukowej autora lat 1958-1964, ukazującym jego ewolucję metodologiczną i podstawy nowego podejścia do obrzędów.
Kup Las symboli. Aspekty rytuałów u ludu Ndembu w ulubionej księgarni
Oceny książki Las symboli. Aspekty rytuałów u ludu Ndembu
44 użytkowników ma tytuł Las symboli. Aspekty rytuałów u ludu Ndembu na półkach głównych- Chcę przeczytać 31
- Antropologia 2
- Cudne orienty, archaiczności 1