Obraz i pielgrzymka w kulturze chrześcijańskiej

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Image and Pilgrimage in Christian Culture
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-83-233-2686-1
- Ewa Klekot
Książka Obraz i pielgrzymka jest szczegółową analizą dwóch aspektów praktyki pielgrzymowania, niezwykle ważnych z perspektywy antropologicznej. Jednym z nich jest kontekst, czyli teologiczne tło każdej pielgrzymki, oraz tradycje ludowe, dzięki którym pielgrzymi uświadamiają sobie inicjacyjny charakter tego wydarzenia. Drugi to zespół symboli i wizerunków ucieleśniających doświadczenie pielgrzymki, nakładających się w bardzo różny sposób na pierwotne objawienie.
Autorzy przedstawiają fascynującą interpretację fenomenu pielgrzymek w kulturze chrześcijańskiej w różnych regionach świata oraz oferują narzędzia teoretyczne do analizy zjawiska stanowiącego przedmiot zainteresowania także polskich antropologów.
Książka w podziwu godny sposób łączy symboliczne i poznawcze podejście do kultury z funkcjonalizmem społecznym. Może być przydatna zarówno dla studentów pierwszego roku, jak i specjalistów z zakresu antropologii, religioznawstwa i socjologii.
Choice
Victor Turner – wybitny antropolog i religioznawca, wykładowca Uniwersytetu Chicagowskiego. Napisał m.in. Las symboli, The Ritual Process oraz On the Edge of the Bush. Zmarł w 1983 roku.
Edith L.B. Turner – wykładowca w Instytucie Antropologii na uniwersytecie w Wirginii.
Kup Obraz i pielgrzymka w kulturze chrześcijańskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Obraz i pielgrzymka w kulturze chrześcijańskiej
13 użytkowników ma tytuł Obraz i pielgrzymka w kulturze chrześcijańskiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 8
- Historia 1
- Studia- religioznawstwo 1
- ROK 2015 1
- 2020-2022 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obraz i pielgrzymka w kulturze chrześcijańskiej