Oficer i szpieg

Okładka książki Oficer i szpieg autorstwa Robert Harris
Okładka książki Oficer i szpieg autorstwa Robert Harris
Robert Harris Wydawnictwo: Albatros Ekranizacje: Oficer i szpieg (2019) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
An Officer and a Spy
2014-09-24
2014-09-24
Andrzej Niewiadomski
Ekranizacje:
Oficer i szpieg (2019)
Sprawa Alfreda Dreyfusa podzieliła na przełomie XIX i XX wieku nie tylko Francję, ale też całą Europę. Oficer żydowskiego pochodzenia oskarżony został o szpiegostwo na rzecz Niemiec. Nagonka na niego zjednoczyła narodowców i prawicę. Powieść Harrisa koncentruje się na postaci, która dotąd pozostawała w cieniu sprawy. Georges Picquart, młody francuski oficer i antysemita, odkrywa, że oskarżenie Dreyfusa o szpiegostwo było fałszywe, i podejmuje walkę o ujawnienie prawdy.

Harris przewertował ogromną ilość materiałów poświęconych sprawie Dreyfusa, a dzięki swoim wybitnym zdolnościom literackim stworzył powieść emocjonującą i głęboką
The Washi ngton Post

Kup Oficer i szpieg w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficer i szpieg

734 734

Oceny książki Oficer i szpieg

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oficer i szpieg

6.5

6.5

Powieści Roberta Harrisa są dla mnie ostatnimi czasy bardzo ważnym elementem codziennego rytuału czytania.

Książka "Oficer i Szpieg" nie rozczarowuje, bardzo dobrze ułożona, wciągająca i pokazująca prawdziwe oblicze instytucji państwowych.

Normalnie bym powiedział, że mało realistyczna. Ale niestety pracowałem dla wojska i widziałem tam naocznie skrajne i chore absurdy w rzeczywistości. Wojsko w Polsce w mojej ocenie jest przeżarte miernotami i upolitycznieniem koteryjnym. Nepotyzm i absurdy na każdym kroku. Na pewno więc to co w książce, staje się bardzo prawdopodobne mimo fikcji literackiej.

1987 użytkowników ma tytuł Oficer i szpieg na półkach głównych
296 użytkowników ma tytuł Oficer i szpieg na półkach dodatkowych

Robert Harris
Robert Harris
Brytyjski pisarz, dziennikarz i komentator polityczny, wyróżniony tytułem Felietonisty Roku. Absolwent wydziału literatury angielskiej Uniwersytetu w Cambridge. Pracował jako reporter telewizji BBC, dziennikarz prasowy i komentator polityczny w brytyjskich dziennikach „The Observer”, „Sunday Times” i „The Daily Telegraph”. Harris jest autorem kilku światowych bestsellerów, napisanych w konwencji thrillera powieści nawiązujących do wydarzeń z historii starożytnego Rzymu (Pompeje, Cycero, Spisek i Dyktator),drugiej wojny światowej oraz współczesnej polityki. Cztery z nich (Vaterland, Enigma, Archangielsk i Autor widmo) zostały zekranizowane, m.in. przez Romana Polańskiego. Książki Harrisa przetłumaczono na 30 języków. W czasach działalności dziennikarskiej napisał kilka książek z gatunku literatury faktu, między innymi na temat wojny o Falklandy czy fałszywych dzienników Hitlera. W 1992 roku ukazał się Vaterland, jego pierwsza powieść, opowiadająca alternatywną wersję historii, w której naziści wygrywają drugą wojnę światową. Zarówno Vaterland, jak i wydaną trzy lata później Enigmę wkrótce sfilmowano. Na podstawie Archangielska z 1999 roku powstał miniserial telewizyjny. W XXI wieku Robert Harris podjął tematykę historii starożytnego Rzymu w powieści Pompeje oraz w Trylogii rzymskiej obejmującej książki Cycero, Spisek i Dyktator. Natomiast w roku 2007 opublikował powieść Autor widmo – historię o brytyjskiej polityce na najwyższych szczeblach. Na jej podstawie razem z Romanem Polańskim napisał scenariusz do filmu Ghost Writer. Ich praca została nagrodzona Cezarem za najlepszy scenariusz adaptowany. Współpraca i przyjaźń z Polańskim zaowocowała powieścią Oficer i szpieg, w której Harris, zachowując dokumentalną wierność historycznym faktom, brawurowo opisuje sprawę Dreyfusa − największy polityczny skandal we Francji pod koniec XIX wieku.

Czerwona jaskółka Jason Matthews
Czerwona jaskółka
Jason Matthews
Zapowiadało się obiecująco, jednak szybko się okazało, że lektura nie jest tak fascynująca, jak się tego spodziewałam. Autor, to emerytowany oficer CIA z trzydziestoletnim doświadczeniem, więc raczej nie ma się co dziwić, że jego powieść rzetelnie oddaje realia pracy szpiegów i obfituje w detale dotyczące ich pracy i działań operacyjnych. Jednak ta drobiazgowość była tutaj trochę przytłaczająca, co przedkładało się na istotne informacje dla fabuły, wręcz odwracając uwagę od kluczowych elementów historii. Postać Dominiki mało przekonująca, jak na dobrze wyszkoloną agentkę. Nie staje się ona ikoną siły, wręcz przeciwnie. Jej postać w miarę rozwoju akcji traci na mocy, a jej działania są często zdominowane przez manipulacje innych. Zamiast silnej bohaterki, otrzymujemy postać, która musi podejmować decyzje z ograniczonymi możliwościami, co stawia pod znakiem zapytania jej kompetencje. Powieść z potencjałem, który nie został jednak w pełni wykorzystany. Czyta się ją z umiarkowanym zainteresowaniem, w nadziei na emocjonujące zwroty akcji, które rzadko mają tutaj miejsce. Brakuje napięcia i emocji, a postać głównej bohaterki nie rozwija się w sposób satysfakcjonujący. Trudno było mi zaangażować się w tę historię oraz uwierzyć w autentyczność niektórych szczegółów z życia agentów. Niestety, to jedna z tych książek, która nie jest w stanie przekonać mnie do sięgnięcia po kontynuację.
Joanie - awatar Joanie
W ogrodzie bestii Erik Larson
W ogrodzie bestii
Erik Larson
Erik Larson, autor intrygującego Diabła w Białym Mieście, tym razem zaprasza nas do Niemiec z lat 30. ubiegłego wieku. Hitler doszedł już do władzy, ale świat nie wie jeszcze, do czego jest zdolny. Wszyscy wierzą, że szybko się ogarnie i odrzuci szokującą retorykę, która pozwoliła mu zdobyć wielką popularność. To nie jest powieść; to książka non-fiction. Autor oparł ją na licznych dokumentach i zapiskach, wywiadach, wspomnieniach, zdjęciach. Jasne, dołożył trochę od siebie, ale to najczęściej detale tła, opisy, jakieś domniemania wyraźnie zaznaczone, że są domniemaniami. A wszystko po to, by w możliwie wierny sposób odtworzyć atmosferę epoki i przypomnieć, jak wyglądało wówczas życie w Berlinie. W tomie W ogrodzie bestii obserwujemy to z perspektywy amerykańskiego ambasadora i jego rodziny. William E. Dodd nie był pierwszym wyborem Roosevelta na to stanowisko, nie miał też odpowiedniego doświadczenia. Pracował jednak na rzecz prezydenta, wspierał go w kampanii, i w związku z tym znajdował się na liście potencjalnych kandydatów. Został wybrany, bo inni odmówili, jakby czuli, że to nie będzie łatwa kadencja. Dodd początkowo wierzył, że doniesienia są wyolbrzymione. Potem myślał, że wkrótce Hitler się ogarnie, a sytuacja uspokoi. Przez rok, który spędził w Niemczech, zdążył się rozczarować. Uświadomić sobie grozę sytuacji. Erik Larson do opisu jego losów, portretu kraju pod rządami faszystów, dorzuca jeszcze parę wątków obyczajowych. Najmocniej skupia się na córce Dodda, osobie dość rozwiązłej, która cieszyła się wielkim zainteresowaniem na salonach. Jej postać dopełnia tą historię i ją niejako zamyka. Dobra, ciekawa rzecz. Z wieloma obserwacjami, które są aktualne aż do dzisiaj. Więcej recenzji: https://zdalaodpolityki.pl/category/ksiazka/
Michał Zacharzewski - awatar Michał Zacharzewski

Cytaty z książki Oficer i szpieg

Siła sugestii to podstępna bestia.

Siła sugestii to podstępna bestia.

Robert Harris Oficer i szpieg Zobacz więcej

...- Tak, przepraszam za swój udział w tej ponurej farsie.
- No cóż, chyba się pan zrehabilitował! - Dreyfus rozgląda się po gabiniecie i z uznaniem kiwa głową. - To wielka sprawa zrobić tyle co pan, a na końcu zostać wybranym do Rządu Republiki Francuskiej.
- Widzi pan, to dziwne, ale prawdziwe, że nigdy bym tego nie osiągnął bez pana.
- Nie, panie generale - odpowiada Dreyfus. - Osiągnął pan to dlatego, że wykonał pan swój obowiązek...

...- Tak, przepraszam za swój udział w tej ponurej farsie.
- No cóż, chyba się pan zrehabilitował! - Dreyfus rozgląda się po gabinieci...

Rozwiń
Robert Harris Oficer i szpieg Zobacz więcej

...Zauważcie majorze Picquart: Rzymianie rzucali lwom na pożarcie chrześcijan, my im rzucamy Żydów. To chyba postęp, co?.