Henryk VII. Świt Anglii Tudorów

Okładka książki Henryk VII. Świt Anglii Tudorów autora Thomas Penn, 9788389981745
Okładka książki Henryk VII. Świt Anglii Tudorów
Thomas Penn Wydawnictwo: Astra historia
historia
Winter King: Henry VII and the Dawn of Tudor England
2014-09-15
2014-09-15
2012-03-01
Marian Leon Kalinowski

Kup Henryk VII. Świt Anglii Tudorów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Henryk VII. Świt Anglii Tudorów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Henryk VII. Świt Anglii Tudorów

Cieszę się że przeczytałem tą pozycję choć ostatnio czytałem o czasach bardziej współczesnych. Jedyny minus jaki widzę to mnóstwo nazwisk, w których często się gubiłem, choć chyba nie rozsadzało to narracji.
Na pewno czułem się częścią tej epoki czytając tą książkę. Chyba najbardziej urzekła mnie sytuacja z Filipem Burgundzkim, który poprzez "przymusowe lądowanie w Anglii" przypadkowo stał się "gościem" Henryka VII.
Książkę polecam, po jej przeczytaniu zostanę jeszcze trochę w tej epoce zabierając się za dzieło poświęcone Izabeli Kastylijskiej.

Bardzo ciekawa książka o życiu Henryka 7 . Na uwagę zasługuje sposób podporządkowania możnych- król nakładał na nich wysokie grzywny i odechciało im się spisków. Przy okazji napełnił swój skarbiec. Bardzo cwana polityka. W stosunku do Henryka 8 ,który zasłynął głównie ze swych żon jego ojciec jawi się jako mąż stanu i zapobiegliwy władca. Wartościowa lektura.

Książka ciekawie napisana, wciągająca, szybko się ją czyta. Warta polecenia.

Książka ciekawie napisana, wciągająca, szybko się ją czyta. Warta polecenia.

196 użytkowników ma tytuł Henryk VII. Świt Anglii Tudorów na półkach głównych
57 użytkowników ma tytuł Henryk VII. Świt Anglii Tudorów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Henryk VII. Świt Anglii Tudorów

Thomas Penn
Thomas Penn
Dyrektor wydawniczy znanego angielskiego wydawnictwa Penguin Books. Studiował historię w Clare College, Cambridge University i posiada tytuł doktora z zakresu średniowiecznej historii. Pisze dla Guardiana, Daily Telegraph, London Review of Books.

Cytaty z książki Henryk VII. Świt Anglii Tudorów

Dodaj cytat z książki Henryk VII. Świt Anglii Tudorów

Ciekawostki historyczne