Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Das Rätsel der menschwerdung – Die Entstehlung des Menschen im Wechselspiel mit der natur
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- Józef Kaźmierczak
Kolebką ludzkości jest Afryka. Ojczyzna naszych praprzodków znajdowała się na żyznych sawannach Wyżyny Wschodnioafrykańskiej, tam gdzie kontynent ten rozdziera ogromne pęknięcie tektoniczne skorupy ziemskiej. Do narodzin rodzaju ludzkiego doszło na obfitujących w zwierzynę stepach przyrównikowych.
Drzewo rodowe człowieka nie pojawiło się przed ponad dwoma milionami lat ot tak, po prostu, z niczego. Jego historia sięga jeszcze wielu milionów lat wstecz, i im lepiej udaje się nam ją poznać, tym wyraźniej widać nieodłączny związek naszego rodowodu z rozwojem innych istot żywych. Jesteśmy produktem naturalnej ewolucji, zarówno niezwykłym, jak i pod pewnym względem niedokończonym. Nasze biologiczne wyposażenie przysparza nam wielu kłopotów. Musimy się ubierać, ponieważ jesteśmy prawie nadzy. Mamy problemy z wadami postawy, gdyż, mimo że pierwotnie byliśmy czworonogami, chodzimy wyprostowani. Matki wydają nas na świat w wielkich bólach, bo nasz wysoko rozwinięty mózg zajmuje tyle miejsca, iż głowa noworodka z trudem przeciska się przez kanał porodowy. Musimy też bardzo zwracać uwagę na to, czym się odżywiamy, ponieważ, w odróżnieniu od zwierząt, ludzie nie mają wyraźnie określonego pokarmu naturalnego.
Uwzględniając te niedoskonałości można by łatwo uznać człowieka nie tyle za „ukoronowanie stworzenia” co raczej za „niewydarzony twór ewolucji”. Oba stwierdzenia są jednak w równym stopniu bezsensowne
Kup Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą w ulubionej księgarni
Oceny książki Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą
58 użytkowników ma tytuł Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą na półkach głównych- Chcę przeczytać 33
- Popularnonaukowe 2
- Biblioteczka domowa 1
- Ewolucja, antropologia 1
- Nauka 1
- Antropologia, ewolucja człowieka 1
- Antropologia 1
Tagi i tematy do książki Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą
Cytaty z książki Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą
Dodaj cytat z książki Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zagadka rodowodu człowieka. Narodziny człowieka w grze sił z przyrodą
Książka mocno zdezaktualizowana, czytałem jeszcze w szkole średniej, ale świetnie napisana z wieloma anegdotami naukowymi, z drugiej strony jeszcze 20 lat temu dopiero domyślano się, że dinozaury mogły mieć pióra... POlecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka o ewolucji. Paleontologia nie wydaje się najciekawszą z nauk, a jednak. Podziwiam szeroką wiedzę autora również z innych dziedzin i jego umiejętność usystematyzowania i poukładania tematów tak, aby czytało się logicznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca książka, w której autor skupił się na aspekcie biologiczno-geograficznym ewolucji człowieka. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem bodajże na trzecim roku studiów. Jedna z pierwszych książek wydanych w Polsce w latach 90. przedstawiająca nowe - jak na tamte czasy - fakty i hipotezy początków rodzaju ludzkiego. Bardzo polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, odkrywcza, stymulująca do myślenia.
Świetna, odkrywcza, stymulująca do myślenia.