Pan Tompkins w krainie czarów

Okładka książki Pan Tompkins w krainie czarów George Gamow
Okładka książki Pan Tompkins w krainie czarów
George Gamow Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Na ścieżkach nauki nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
Na ścieżkach nauki
Mr Tompkins in paperback
Wydawnictwo:
Prószyński i S-ka
1995-12-05
1960-01-01
838666939X
Marek Krośniak, Barbara Wojtowicz-Natanson, Ludwik Natanson, Maria Nowakowska-Hurwic
Tagi:
fizyka fizyka kwantowa kwant mechanika kwantowa nauka teoria względności

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Nowy świat Pana Tompkinsa George Gamow, Russell Stannard
Nowy świat Pan... George Gamow, Russe...

Mogą Ciebie zainteresować

💣💣💣💣💣💣💣💣

💣💣💣💣💣💣💣💣

Świetna książka. Oczywiście, co nieco się w fizyce zmieniło od tego czasu, ale sposobu opowiadania o trudnych rzeczach naprawdę można Georgeowi Gamowowi pozazdrościć. Dopiero po ukończeniu książki dowiedziałam się, że jest jej nowe opracowanie wydane przez Centrum Kopernika. Nosi tytuł "Nowy świat Pana Tompkinsa", a uwspółcześnił ją Rusell Stannard. Jeśli wpadnie mi w ręce na pewno porównam.

więcej Pokaż mimo to

Czytałam wieki temu, ale przygoda niezapomniana ;) Muszę zdobyć dla dzieci

Czytałam wieki temu, ale przygoda niezapomniana ;) Muszę zdobyć dla dzieci

Kolejna (a raczej jedna z pierwszych, jak mniemam ;) próba wyjasnienia, przedstawienia zjawisk makroświata i mikroświata. skrzyżowanie Alicji w Wonderlandzie i lekcji fizyki -to się Gamowowi udało :-) |Polecam, choć forma "dla dzieci" może być myląca ;-)

Czytałem tę książkę baaardzo dawno, jeszcze w latach 70-tych. Wówczas była dla mnie rewelacją, dzisiaj... nie wiem jak wypadłaby w starciu z obecnym stanem wiedzy. Chętnie sięgnąłbym po nią jeszcze raz :)

gdzie mogę kupic tą książkę???

gdzie mogę kupic tą książkę???

Pomysl na ksiazke bardzo fajny i gratuluje tez autorowi, skad inad genialnemu fizykowi, talentu do wymyslania opowiadan. Chociaz ksiazka nie zawsze wszysko dokladnie tlumaczy to mozna to zrozumiec - w koncu pokazuje bardzo trudne tematy w bardzo duzym uproszczeniu.

Wydanie ktore ja mam jest z 1995 roku, nie wiem byc moze sa jakies nowsze, ale brakowalo mi troche przypisow aktualizujacych tresc, odnoszacych sie do najnowszych odkryc w danym zakresie.

Ksiazke polecam, ale warto czytac ja z Wikipedia w tle :)

więcej Pokaż mimo to

Dodaj cytat z książki Pan Tompkins w krainie czarów