Medycyna. Vs religia

Okładka książki Medycyna. Vs religia autora Halina Bortnowska, Jacek Filek, Krystyna Strączek, Andrzej Szczeklik, Marzena Zdanowska, Andrzej Zoll, 9788324028313
Okładka książki Medycyna. Vs religia
Halina BortnowskaKrystyna Strączek Wydawnictwo: Znak Seria: Minibook [Znak] filozofia, etyka
filozofia, etyka

Oceny książki Medycyna. Vs religia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Medycyna. Vs religia

35 użytkowników ma tytuł Medycyna. Vs religia na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Medycyna. Vs religia na półkach dodatkowych

Okładka książki Gen ryzyka w sobie miał... Adam Boniecki, Józefa Hennelowa, Adam Michnik, Janina Ochojska-Okońska, Joanna Podsadecka, Anna Szałapak, Andrzej Szczeklik
Okładka książki My i Oni. Zawiła historia odmienności / Us and Them. An Intricate History of Otherness Karolina Grodziska, Bronisław Maj, Anna Olszewska, Jacek Purchla, Andrzej Rabenda, Andrzej Szczeklik
Andrzej Szczeklik
Andrzej Szczeklik
prof. dr hab. med. Andrzej Tadeusz Szczeklik - polski lekarz, eseista i filozof medycyny. Rodowity krakowianin. Absolwent Krakowskiej Akademii Medycznej. W latach 1963-1972 pracował w Klinice Medycznej we Wrocławiu. Po tym okresie powrócił do ukochanego Krakowa, z którym nie rozstał się już do końca życia. Specjalista z zakresu chorób wewnętrznych. Autor lub współautor około 600 prac naukowych. W 1998 roku, m.in. za wykrycie mechanizmu przeciwzakrzepowego działania aspiryny, otrzymał Nagrodę Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej. Członek Papieskiej Akademii Nauk i Polskiej Akademii Nauk (PAN). Odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. Wybrane publikacje: "Choroby wewnętrzne. Podręcznik multimedialny oparty na zasadach EBM" (Medycyna Praktyczna, 2005),"Kore. O chorych, chorobach i poszukiwaniu duszy medycyny" (Znak, 2007),"Katharsis. O uzdrowicielskiej mocy natury i sztuki" (Znak, 2009),"My i Oni. Zawiła historia odmienności / Us and Them. An Intricate History of Otherness" (praca zbiorowa, Międzynarodowe Centrum Kultury, 2011). Żona: Irena (do 03.02.2012, jego śmierć),3 dzieci: córka i 2 synów (jeden z nich o imieniu Andrzej).

Cytaty z książki Medycyna. Vs religia

Dodaj cytat z książki Medycyna. Vs religia