Inny czas

Okładka książki Inny czas autora Andrzej Dziurawiec, 8320705711
Okładka książki Inny czas
Andrzej Dziurawiec Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry Cykl: Ewa wzywa 07... (tom 126) kryminał, sensacja, thriller
34 str. 34 min.
kryminał, sensacja, thriller
Ewa wzywa 07... (tom 126)
1983-01-01
1983-01-01
34 min.
8320705711

Kup Inny czas w ulubionej księgarnii

Oceny książki Inny czas

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inny czas

„Inny czas” Andrzeja Dziurawca to klasyczny kryminał z czasów PRL, który łączy w sobie atmosferę epoki z intrygą kryminalną osadzoną w środowisku artystycznym.
Akcja toczy się podczas przyjęcia u filmowców, gdzie dochodzi do morderstwa młodej kobiety – Bożeny Grałek. Śledztwo prowadzi kapitan Zadra, który próbuje rozwikłać zagadkę, analizując m.in. nagrania z przesłuchań uczestników imprezy. W tle pojawiają się aluzje do wydarzeń sierpnia 1980 roku, co nadaje powieści dodatkowy kontekst społeczno-polityczny – jest mowa o strajkach na wybrzeżu, a raczej o przerwach pracy w tamtejszych zakładach, a w ostatnich zdaniach książki nawet toast za czas zmian.
Autor umiejętnie oddaje realia PRL-u – od trunków i papierosów, przez miejsca spotkań warszawskiej bohemy (SPATiF, Bazyliszek, „Ściek”),po język i zachowania bohaterów. Autor wplata też subtelny humor i ironię, np. w opisie nazwisk milicjantów czy stereotypów środowiskowych.
Mocne i słabe strony kryminału. Mocną stroną tego zeszytu jest: a) autentyczność epoki – świetnie oddany klimat lat 80., z detalami życia codziennego i atmosferą niepewności; b) zwięzłość – historia jest krótka, ale treściwa; c) intryga – choć prosta, oparta na klasycznym schemacie zamkniętego kręgu podejrzanych, potrafi zaskoczyć. Słabe strony, to płytko zarysowane postacie i schematyczność – niektóre elementy fabularne mogą wydawać się przewidywalne dla współczesnego czytelnika.
„Inny czas” to nostalgiczna podróż do świata PRL-owskich kryminałów, która spodoba się fanom gatunku. Choć nie jest to arcydzieło literatury detektywistycznej, ma swój urok i warto po nie sięgnąć, by poczuć atmosferę tamtych lat.

Sierpień'80. Na wybrzeżu strajki, tymczasem milicja biryka się z dochodzenuem w sorawue śmierci młodej orav

33 użytkowników ma tytuł Inny czas na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Inny czas na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Inny czas

Dodaj cytat z książki Inny czas