Czarne gwiazdy

Okładka książki Czarne gwiazdy autora Ryszard Kapuściński, 9788326812590
Okładka książki Czarne gwiazdy
Ryszard Kapuściński Wydawnictwo: Agora Seria: Biblioteka Gazety Wyborczej reportaż
reportaż
Biblioteka Gazety Wyborczej
2013-09-01
1963-01-01

Kup Czarne gwiazdy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarne gwiazdy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarne gwiazdy

„Czarne gwiazdy”
Autor: Ryszard Kapuściński
Moja ocena: 8/10

„Czarne gwiazdy” to niezwykle ciekawa i wciągająca relacja z podróży po Afryce, ze szczególnym uwzględnieniem Konga, które w tamtym czasie dopiero co odzyskało niepodległość. Kapuściński, jak zwykle, zabiera czytelnika w fascynującą podróż do miejsc mało znanych i często pomijanych przez media Zachodu, ukazując ich złożoną rzeczywistość z reporterską wnikliwością i literackim kunsztem.

Publikacja daje doskonały wgląd w sytuację społeczną, polityczną i kulturową młodych afrykańskich państw, które dopiero zaczynają budować swoją tożsamość po latach kolonialnego ucisku. Autor w swoim stylu łączy analizę wydarzeń z osobistymi obserwacjami, a jego opowieść, choć osadzona w konkretnej rzeczywistości, porusza uniwersalne tematy wolności, tożsamości i ludzkiej godności.

Wielu wątków zawartych w „Czarnych gwiazdach” można doszukać się również w innych dziełach Kapuścińskiego, szczególnie w książce „Heban”, z którą ta pozycja ma wiele wspólnego pod względem tematyki i atmosfery. Pewne reportaże pojawiają się w różnych wersjach w późniejszych publikacjach autora, co świadczy o tym, jak ważnym dla Kapuścińskiego był temat Afryki.

Mimo że niektóre fragmenty mogą być znane stałym czytelnikom jego twórczości, „Czarne gwiazdy” pozostają wartościową lekturą, pokazującą początki reporterskiej fascynacji Kapuścińskiego Czarnym Lądem. Książka napisana jest przystępnym językiem, z typową dla autora dbałością o szczegół i głębię opisu.

To pozycja obowiązkowa dla miłośników literatury faktu, zainteresowanych historią Afryki oraz stylem reportażu, w którym rzeczywistość zderza się z refleksją i osobistym doświadczeniem autora.

Gorąco polecam!

**01:07 * 17.05.2025 * 45/2025 *

„Czarne gwiazdy”
Autor: Ryszard Kapuściński
Moja ocena: 8/10

Ciekawy reportaż Kapuścińskiego, tym razem o przywódcach DRK i Ghany. Zostały opisane problemy targające tymi krajami w czasie dekolonizacji a także charyzmatyczne postacie: Kwame Nkrumah i Patrice Lumumba.

Reportaże afrykańskie. Ghana i Kongo. Historia kształtowania się państwowości w tych krajach w latach czterdziestych i pięćdziesiątych 20 w. Opowieść o wielkich przywódcach afrykańskich: Nkrumahu i Lumumbie, ale także o innych "Czarnych gwiazdach" (niekoniecznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Język zachwycający, krótkie, ale przez to dosadne zwroty Kapuścińskiego. Wzmianka o potomku polskiego emigranta pochodzenia żydowskiego (Roy Welensky),który rządził Rodezją i nienawidził murzynów, gorący zwolennik dyskryminacji rasowej.

583 użytkowników ma tytuł Czarne gwiazdy na półkach głównych
96 użytkowników ma tytuł Czarne gwiazdy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarne gwiazdy

Okładka książki Kapuściński: Nie ogarniam świata Witold Bereś, Krzysztof Burnetko
Kapuściński: Nie ogarniam świata Witold Bereś, Krzysztof Burnetko
Okładka książki Patrząc na Wschód Piotr Brysacz, Wojciech Górecki, Jacek Hugo-Bader, Maciej Jastrzębski, Michał Książek, Jędrzej Morawiecki, Włodzimierz Pawluczuk, Wacław Radziwinowicz, Magdalena Skopek, Wojciech Śmieja, Andrzej Stasiuk, Mariusz Wilk

Cytaty z książki Czarne gwiazdy