Szczęśliwi rodzice

- 2013-09-10
- 2013-09-10
- 40 min.
- Dorota Hartwich
Najpiękniejsza przygoda życia jest jednocześnie największym wyzwaniem. O tylu rzeczach rodzice dowiadują się dopiero wtedy, kiedy już w niej uczestniczą!
„Szczęśliwi rodzice" to wyważona, niespieszna, oszczędna w słowach opowieść o najciekawszym doświadczeniu życia, jakim jest rodzicielstwo. Lapidarny tekst Laëtitii Bourget zaczyna się bajkowo, by potem, stopniowo, przeprowadzić nas przez kolejne stopnie dojrzewania do rodzicielstwa. Bywa dosłowny i nieco szorstki, ale jest w nim również mnóstwo czułości. Obrazy Emmanuelle Houdart, laureatki Bologna Ragazzi Award, znanej już polskim czytelnikom z wyd. w 2012 r. „Cyrkowców”, w idealny sposób dopełniają opowieść. Z dozą ironii, ale zarazem delikatnie i z uczuciem nie ilustrują, ale komentują i wzbogacają słowo pisane. I razem z nim ileż dostarczają nam wzruszeń!
Kup Szczęśliwi rodzice w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczęśliwi rodzice
50 użytkowników ma tytuł Szczęśliwi rodzice na półkach głównych- Chcę przeczytać 26
- Dzieci 2
- Literatura piękna 1
- 2018 1
- Dla szkrabów 1
- Najmłodsi 2018 1
- RODZICIELSTWO 1
- Chcę kupić 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęśliwi rodzice
Niezłe ilustracje, treść stereotypowa i przez to płytka w swoim happy-go-lucky. Bardziej chyba skierowana do infantylnych dorosłych, niż do dzieci. W baśniowym, bardziej uniwersalnym przedstawieniu idei dorastania i cykliczności życia o wiele lepsza jest historia napisana przez Pierre'a Gripari pt. "O koniu Pipo, księciu Pipo i księżniczce Popi".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjątkowy picturebook. Opowieść o cyklu życia. Ilustracje są pełne mistycznej symboliki. Jednym słowem magiczna książka o blaskach i trudach wychowania dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todziwna książeczka, dziwne obrazki. Autorka jest "wybitną ilustratorką", więc pewnie należy się zachwycać raczej niż kręcić nosem, ale jak mnie nie zachwyca to co ja zrobie no nic nie zrobie.
Historyjka pełna stereotypów i głupot wypisywanych hurtowo w kolorowych gazetach, np. o tym jak cierpi "odrzucony" tatuś, bo mamusia przelała całom swojom miłość na dziecko itp.
Dla kogo? Ja polecam takim nieco egzaltowanym, mocno rozpoetyzowanym rodzicom, ale nie tym prawdziwym, tylko marzycielom, z fantazjami na temat macierzyństwa bardziej niż autentycznym doświadczeniem w tej dziedzinie, powinno trafić w gust.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam, że gdy byłam dzieckiem, podobne rysunki - stylizowane, udziwnione - nie budziły we mnie zachwytu, a najpiękniej ilustrowała Anna Stylo-Ginter.
Historyjka pełna stereotypów i...
Szarpie serce...
Szarpie serce...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRodzicielska bajka
O problemach przyszłych mam i dalszych zmaganiach w okresie macierzyństwa napisano wiele. Ta publikacja wyróżnia się od innych swoją formą. Czytelnik spotyka się tu z historią rodziców, którzy stają się księcie i księżniczką i wspolnie przezywają blsaki i cienie bycia mamą, tatą, opisując to wszytskow formie bajki. Na początki nie byłam przekonana co do formy i obrazków, zawartych w tekscie, jednak, z każda stroną bajka ta wciągała coraz bardziej. Warto przekartkwoać. Może to jest sposób na opowiadanie o trudnych sprawach dzieciom.
Rodzicielska bajka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO problemach przyszłych mam i dalszych zmaganiach w okresie macierzyństwa napisano wiele. Ta publikacja wyróżnia się od innych swoją formą. Czytelnik spotyka się tu z historią rodziców, którzy stają się księcie i księżniczką i wspolnie przezywają blsaki i cienie bycia mamą, tatą, opisując to wszytskow formie bajki. Na początki nie byłam przekonana co...
Piękna. Prawdziwa. Bardzo polecam młodym i starym rodzicom. Podsumowanie naszej egzystencji, naszej miłości do partnera, naszych dzieci i naszych pragnień. A w tym Wszytskim najważniejsza jest miłość i mądrość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUlegamy malarskiej wizji pełnej barokowego przepychu, magicznych detali. Intensywność barw, zdecydowana kreska uwydatniają cechy poszczególnych postaci. Rządzą nimi emocje. Są zarazem wspaniali i straszni. Zagubieni i obrażeni, źli, a jednocześnie łagodni i czuli. Dziwność splata się tu z poezją. Tekst i obraz są nierozłączne, sumują się i uzupełniają nawzajem. Budują wielowarstwowy portret rodziny. Plastyczne aluzje doprawione szczyptą ironii wzbudzają uśmiech. Całość porusza wyobraźnię, prowadząc z czytelnikiem zabawę w skojarzenia, stając się punktem wyjścia do poważnej dyskusji.
"Szczęśliwi rodzice" to doskonale opowiedziana historia, składająca się bardziej z obrazu niż tekstu. Ujawnia się cecha książki - picture book, przemawiają ilustracje, które nie są jedynie ozdobnikiem, ale dopełniają lekturę o nowe treści. Opowieść zaprasza do wychodzenia poza jej strony, do uzupełnienia jej o nasze myślowe dopiski, o dopowiedzenia. Pozostawia przestrzeń dla wyobraźni czytelnika, jego osobistej interpretacji.
Więcej o tej niesamowitej książce na moim blogu:
Ulegamy malarskiej wizji pełnej barokowego przepychu, magicznych detali. Intensywność barw, zdecydowana kreska uwydatniają cechy poszczególnych postaci. Rządzą nimi emocje. Są zarazem wspaniali i straszni. Zagubieni i obrażeni, źli, a jednocześnie łagodni i czuli. Dziwność splata się tu z poezją. Tekst i obraz są nierozłączne, sumują się i uzupełniają nawzajem. Budują...