Szczęśliwi rodzice

Okładka książki Szczęśliwi rodzice autora Laëtitia Bourget, Emmanuelle Houdart, 9788361488330
Okładka książki Szczęśliwi rodzice
Laëtitia BourgetEmmanuelle Houdart Wydawnictwo: Format literatura piękna
40 str. 40 min.
Les heureux parents
2013-09-10
2013-09-10
40 min.
Dorota Hartwich

Kup Szczęśliwi rodzice w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szczęśliwi rodzice

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęśliwi rodzice

Niezłe ilustracje, treść stereotypowa i przez to płytka w swoim happy-go-lucky. Bardziej chyba skierowana do infantylnych dorosłych, niż do dzieci. W baśniowym, bardziej uniwersalnym przedstawieniu idei dorastania i cykliczności życia o wiele lepsza jest historia napisana przez Pierre'a Gripari pt. "O koniu Pipo, księciu Pipo i księżniczce Popi".

Wyjątkowy picturebook. Opowieść o cyklu życia. Ilustracje są pełne mistycznej symboliki. Jednym słowem magiczna książka o blaskach i trudach wychowania dzieci.

dziwna książeczka, dziwne obrazki. Autorka jest "wybitną ilustratorką", więc pewnie należy się zachwycać raczej niż kręcić nosem, ale jak mnie nie zachwyca to co ja zrobie no nic nie zrobie.
Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, podobne rysunki - stylizowane, udziwnione - nie budziły we mnie zachwytu, a najpiękniej ilustrowała Anna Stylo-Ginter.
Historyjka pełna stereotypów i głupot wypisywanych hurtowo w kolorowych gazetach, np. o tym jak cierpi "odrzucony" tatuś, bo mamusia przelała całom swojom miłość na dziecko itp.
Dla kogo? Ja polecam takim nieco egzaltowanym, mocno rozpoetyzowanym rodzicom, ale nie tym prawdziwym, tylko marzycielom, z fantazjami na temat macierzyństwa bardziej niż autentycznym doświadczeniem w tej dziedzinie, powinno trafić w gust.

Historyjka pełna stereotypów i...

50 użytkowników ma tytuł Szczęśliwi rodzice na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Szczęśliwi rodzice na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szczęśliwi rodzice

Okładka książki Cyrkowcy Marie Desplechin, Emmanuelle Houdart
Cyrkowcy Marie Desplechin, Emmanuelle Houdart
Emmanuelle Houdart
Emmanuelle Houdart
Szwajcarska malarka, ilustratorka i autorka książek dla dzieci.

Cytaty z książki Szczęśliwi rodzice

Dodaj cytat z książki Szczęśliwi rodzice