Okładka książki Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości autora Henepola Gunaratana, 9788373776029
Henepola Gunaratana Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii religia
religia
Mindfulness in Plain English: 20th Anniversary Edition
2013-08-26
2013-08-26
Barbara Mińska

Kup Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości

Podstawy podstaw

Podstawy podstaw

Na półkach: , , , ,

Warto sięgać po nią regularnie. Nie tylko wtedy, gdy dostaniesz porządną chłostę od życia, gdy wiatr wieje w oczy i nie wiesz już gdzie się schować, a najlepiej byłoby zniknąć. Jak się okazuje (mówię z doświadczenia),wiele bolesnych, niechcianych sytuacji i zdarzeń możemy uniknąć (a dokładniej - nie odczuwać tak dramatycznie),tylko najpierw trzeba otworzyć oczy. Ale otworzyć je naprawdę i spojrzeć ponad ten materialny przepych, który nas zalewa każdego dnia, w każdej chwili. Zobaczyć to, co na co dzień często niewidoczne. Ta książka jest w stanie pomóc, ale nie czyni cudów. Po prostu pozwala "patrzeć inaczej". Ale trzeba być na to gotowym. Nie zawsze niestety jesteśmy.

Dobra pozycja dla osób zaczynających medytację. Przeczytałem już dawno, ale wydaje mi się, że całość przedstawiona jest dość ogólnikowo i o ile w przypadku anapanasati wystarczy kilka linijek, tak konkretów o vipassanie było tu (o ile mnie pamięć nie myli) niewiele.

89 użytkowników ma tytuł Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości

Henepola Gunaratana
Henepola Gunaratana
Mahathera Henepola Gunaratana został wyświecony w wieku 12 lat na mnicha buddyjskiego w małej świątyni w miejscowości Malandeniya Village w Kurunegala District na Sri Lance. Jego nauczycielem był Czcigodny Kiribatkumbure Sonuttara Mahathera. W wieku 20 lat uzyskał wyższe święcenia w Kandy w 1947 roku. Otrzymał wykształcenie w Vidyalankara College oraz Buddhist Missionary College w Colombo. Następnie przez 5 lat pracy misjonarskiej dla Mahabodhi Society jeździł do Indii, służąc Harijana (Nietykalnym) w Sanchi, Delhi i Bombaju. Spędził również dziesięć lat jako misjonarz w Malezji, pełniąc funkcję doradcy religijnego w Sasana Abhivurdhiwardhana Society, Buddhist Missionary Society oraz Buddhist Youth Federation of Malaysia. Był nauczycielem w Kishon Dial School oraz Temple Road Girls' School a także Dyrektorem Buddhist Institute w Kuala Lumpur. Na zaproszenie Sasana Sevaka Society, Czcigodny Gunaratana przyjechał do Stanów Zjednoczonych w 1968 aby pełnić funkcję Honorowego Sekretarza Generalnego w Buddhist Vihara Society of Washington, D.C. W 1980 został wybrany na Przewodniczącego tegoż Stowarzyszenia. W tym czasie uczył buddyzmu na kursach, prowadził medytacje w odosobnieniu, oraz dawał częste wykłady w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Europie, Australii i Nowej Zelandii. Rozwijał także swoje zainteresowania akademickie uzyskując kolejno stopnie licencjacki, magisterski i doktorski w dziedzinie filozofii na American University. Uczył buddyzmu na kursach w American University, Georgetown University oraz University of Maryland. Jego książki i artykuły zostały wydane w Malezji, Indiach, na Sri Lance i Stanach Zjednoczonych. Od roku 1973 pełni funkcję doradcy na American University, pomagając studentom zainteresowanym buddyzmem i medytacją buddyjską. Obecnie jest Przewodniczącym Bhavana Society w Zachodniej Virginii w Shenandoah Valley, około 100 mil od Washingtonu, D.C., gdzie uczy medytacji oraz prowadzi medytacje w odosobnieniu.

Cytaty z książki Medytacje buddyjskie. Współczesny podręcznik osiągania wyższego stanu świadomości