Ścieżka buddyzmu tybetańskiego. Koniec cierpienia i odkrycie drogi do szczęścia

Okładka książki Ścieżka buddyzmu tybetańskiego. Koniec cierpienia i odkrycie drogi do szczęścia Dalajlama XIV
Dalajlama XIV Wydawnictwo: Helion Seria: Editio religia
religia
Editio
The End of Suffering and the Discovery of Happiness: The Path of Tibetan Buddhism
Wydawnictwo:
buddyzm dalajlama Tybet

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Podstawy praktyki buddyjskiej Thubten Cziedryn, Dalajlama XIV
Podstawy prakt... Thubten Cziedryn, D...
Okładka książki Podążaj ścieżką Buddy Thubten Cziedryn, Dalajlama XIV
Podążaj ścieżk... Thubten Cziedryn, D...

Trudna książka. Do polecenia buddystom. Człowiek zachodu niewiele z niej wyniesie.

„Ścieżka buddyzmu tybetańskiego” to pozycja, która tak naprawdę składa się z kilku esejów. Tego możemy się dowiedzieć w „Słowie wstępnym”. Tu też zostały one wyszczególnione, a jest ich sześć. Znajdziemy w tej książce również kilka słów o Jego Świętobliwości XIV Dalajlamie. Zarówno kilka słów o jego osobie zapisane zostało na tylnej części okładki jak również w części zatytułowanej „O Autorze”.

Jest to książka w twardej oprawie więc szybko nie powinna się zniszczyć. Przy tym kolor stronic bardzo przypadł mi do gustu, wprawia w szczególny nastrój. Dodatkowo pożytecznym dodatkiem jest pomarańczowa wstążka/zakładka, która jednocześnie ładnie prezentuje się na tle stronic.

Sama zawartość pozycji jest ciekawa i może przyciągnąć osoby nie tylko zainteresowane buddyzmem tybetańskim czy buddyzmem w ogóle. Niektóre z esejów warte są do przeczytania również dla osób po prostu szukających mądrych słów do przemyśleń. Niektóre z rozdziałów dla tych czytelników mogą jednak za bardzo wchodzić w szczegóły związane z buddyzmem co może ich trochę odstraszyć. Pomimo to myślę, że osoby nie poszukujące wiadomości powiązanych z drogą buddyzmu mogą znaleźć tu wiele ciekawych dla siebie rzeczy. Dla osób zaś, które interesują się tym tematem a szczególnie buddyzmem tybetańskim może być ona tym bardziej warta zainteresowania i zajrzenia do jej środka. Choć niektóre informacje bywają powtarzane kilkakrotnie to bywają one przedstawiane w trochę inny sposób, z innej perspektywy. „Ścieżka buddyzmu tybetańskiego” jest swego rodzaju zebraniem pewnych „podstawowych” informacji o tej drodze.

Dodatkowo oprócz tekstu odnajdziemy tutaj kilka rysunków/ilustracji, co było dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Można więc uznać je za interesujący bonus do ciekawej treści. W samej treści pozycji można znaleźć informacje chociażby na temat tantry jogi najwyższej, zagadnienie buddyzmu a diety (wegetarianizm czy może niekoniecznie ?),potrzebie urzeczywistnienia pustości a także inne.

W książce tej poruszane są różne ciekawe tematy. Myślę, że warta jest do przeczytania i do poświęcenia swego czasu na lekturę jej około 240 stron.

więcej Pokaż mimo to

• Chcę przeczytać