Jak wykuwały się fortuny

Okładka książki Jak wykuwały się fortuny autora Andrzej Krajewski, 9788377784136
Okładka książki Jak wykuwały się fortuny
Andrzej Krajewski Wydawnictwo: G+J reportaż
reportaż
2013-08-14
2013-08-14

Kup Jak wykuwały się fortuny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak wykuwały się fortuny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak wykuwały się fortuny

Lekka i przyjemna lektura oraz krótka książka. Ukazuje historię budowania niektórych fortun na świecie. Przystępny sposób przybliża sposoby najbogatszych ludzi świata na zdobycie fortuny. Przybliża nam bardzo znane nazwiska takie jak: Rockefellera, J.P. Morgana czy Onasisa albo Alfreda Nobla. Znajdują się w niej historie bezwzględnych kapitalistów jak i ludzi, którzy wpadli na fenomenalny pomysł albo z powodu nieszczęśliwego zbiegu okoliczności. Jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Czytelnik będzie miał do czynienia z ciekawym podejściem do tematu, z frapującymi, historycznymi informacjami np. jak Niderlandy omal nie zbankrutowały z nadmiaru posiadania cebulek tulipanów. Także widać, że autor oparł się o książkę taką jak Wojna o pieniądz 1. Prawdziwe źródła kryzysów finansowych.

Lekka, krótka lektura. Autor opisuje w niej losy kilku bogaczy, stara się znaleźć ich cechy wspólne. Nie twierdzi, że fortuna jest dla każdego i wszystko jest możliwe. Warto przeczytać.

Książka od Mikołaja, który zapewne chciał abym zadbała o własne finanse. Wykuwanie się fortun pokazane na przykładzie historii największych, choćby Rockefeller, Carnegie czy Nobel, których dotąd wiązałam raczej z ich inną działalnością. Książka wciąga, napisana prostym językiem, szybko się czyta.
Mnie zachęciła do zapoznania się z bardziej szczegółowymi biografiami jej bohaterów. Teraz poluję na biografię Rockefellera :)
Polecam.

Mnie zachęciła do zapoznania się z bardziej szczegółowymi biografiami jej...

100 użytkowników ma tytuł Jak wykuwały się fortuny na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Jak wykuwały się fortuny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jak wykuwały się fortuny

Okładka książki Pomocnik historyczny nr 3/2021. Piękna epoka. Historia XIX w. Narodziny współczesnego świata Andrzej Chwalba, Karol Jałochowski, Maciej Janowski, Małgorzata Karpińska, Adam Kożuchowski, Andrzej Krajewski, Wojciech Morawski, Ewa Paczoska, Aleksandra Porada, Andrzej Szwarc, Tomasz Targański, Tadeusz Zawadzki
Okładka książki Poczet Przedsiębiorców Polskich Arkadiusz Bińczyk, Andrzej Krajewski, Wojciech Kwilecki, Marcin Rosołowski
Andrzej Krajewski
Andrzej Krajewski
Historyk i dziennikarz. Obecnie autor publikujący na łamach „Dziennika Gazety Prawnej” oraz miesięczników „Forbes” i „Focus Historia”. Wcześniej długoletni publicysta tygodnika „Newsweek”. Swoje teksty zamieszczał także w: „Rzeczpospolitej”, „Polsce the Times” oraz „Polityce”. Laureat Polsko-Niemieckiej Nagrody Dziennikarzy 2000-2001 w kategorii prasa, za cykl artykułów opublikowanych na łamach „Gazety Wrocławskiej” pt. „Stawka większa niż PRL”. Spod jego pióra wyszły też książki: „Między współpracą a oporem. Twórcy kultury wobec systemu politycznego PRL w latach 1975-1980” oraz niedawno wydana: „Największe wpadki tajnych służb”. Doradca prezesa Instytutu Pamięci Narodowej. Z wyboru wrocławianin.

Cytaty z książki Jak wykuwały się fortuny

Dodaj cytat z książki Jak wykuwały się fortuny