Pandora Hearts: tom 9

Oceny książki Pandora Hearts: tom 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pandora Hearts: tom 9

⏳ „Pandora Hearts” Jun Mochizuki
📖 Recenzja tomów 7-9

Choć na początku może się wydawać, że w tych trzech tomach dzieje się niewiele, szybko okazuje się, że to właśnie tutaj Jun Mochizuki otwiera przed nami drzwi do pierwszych, najważniejszych tajemnic swojego świata. Mamy do czynienia nie tylko z porcją humoru i oddechem w postaci „pijanej imprezy”, gdzie bohaterowie pokazują swoje mniej poważne oblicze, ale przede wszystkim z niezwykle intensywnym „lore dropem”, który zmienia nasze spojrzenie na fabułę. 👀

Największe wrażenie zrobiła na mnie historia Breaka. To właśnie tutaj dowiadujemy się, że dawniej nosił imię Kevin Regnard, a jego przeszłość jako nielegalnego kontrahenta jest jednocześnie tragiczna i przerażająca. Jego spotkanie z Intencją Otchłani i utrata oka to momenty, które mrożą krew w żyłach. Brutalność tej sceny, nawet bez drastycznych szczegółów, działa na wyobraźnię i podkreśla, jak groźnym miejscem jest Otchłań.

Nową i niezwykle intrygującą postacią staje się Rufus Barma, który dzieli się z bohaterami kluczowymi informacjami. To właśnie od niego padają słowa, które odwracają wszystko do góry nogami: Alice (B-Rabbit) i Intencja Otchłani to bliźniaczki. Odkrycie tego sekretu sprawia, że cały wątek tragedii w Sablier nabiera nowej, mroczniejszej głębi, bo przypominam... Alice zginęła podczas tej tragedii.

Podróż do dawnej stolicy staje się kolejnym punktem zwrotnym. Główni bohaterowie po raz kolejny spotykają Elliota i Leo, ale przede wszystkim jest nam po raz pierwszy pokazana twarz samego Glena Baskerville’a. Jego łańcuch – Jabberwock – to cudowna perełka dla fanów „Alicji w Krainie Czarów”.

Im dalej wchodzimy w mrok Sablier, tym mocniej czujemy, że jesteśmy świadkami rozwoju opowieści, która nie boi się balansować na granicy tragedii, poświęcenia i sekretów, które mogą złamać bohaterów.

Po lekturze tych tomów nie mam wątpliwości, co do jednego: fabuła zaczyna się naprawdę rozkręcać. Postacie, które znamy od początku, powoli się zmieniają i dojrzewają, a ich ewolucja jest satysfakcjonująca i wiarygodna.

To nie tylko manga dla fanów „Alicji w Krainie Czarów” czy miłośników starszych tytułów. To historia, która zachwyci każdego, kto ceni głęboką fabułę, misternie utkane relacje i mroczne tajemnice.

⏳ „Pandora Hearts” Jun Mochizuki
📖 Recenzja tomów 7-9

Cóż, to już ten moment, gdy seria może mnie już tylko zaskakiwać, bo nie mam pojęcia, co wydarzy się dalej.

Podróż do Sablier, tajemnice z przeszłości, dualistyczne osobowości - potrafi to zaintrygować, ale jeeeny jakie to wszystko jest miejscami przegadane :/

A to zachęcająca końcóweczka.

A to zachęcająca końcóweczka.

366 użytkowników ma tytuł Pandora Hearts: tom 9 na półkach głównych
287 użytkowników ma tytuł Pandora Hearts: tom 9 na półkach dodatkowych