Kagen no Tsuki - Last Quater (1)

- komiksy
- Kagen no Tsuki (tom 1)
- 下弦の月
- 2012-12-18
- 2012-12-18
Ona nazywa się Mizuki, on Adam. Ona jest licealistką, której życie z pewnością nie układa się tak jakby tego chciała, On zaś cudzoziemcem i uzdolnionym muzykiem. Poznają się pewnego dni na ulicy i od razu znajdują wspólny język. W ciągu następnych dwóch tygodni ich romans kwitnie, aż do momentu gdy Adam postanawia wyjechać z Japonii a Mizuki goniąc za nim wpada pod samochód. Lecz nie oznacza to końca tej historii, wręcz przeciwnie - to dopiero jej początek...
Kup Kagen no Tsuki - Last Quater (1) w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Kagen no Tsuki - Last Quater (1)
RECENZJA WSZYSTKICH TRZECH TOMÓW! "Jak tarcza księżyca, która wydaje się kurczyć, tak ja coraz głębiej skrywam się w półmroku moich blednących warg... Modlić się? Śpiewać? Co zrobić, gdy straciłem ciebie - moje słońce...?" A wszystko zaczyna się od marzenia Mizuki - zwykłej nastolatki - która pragnie uwolnić się od ludzi, którzy zawodzą ją na każdym kroku. Przeznaczenie chce, by w jej życiu nagle pojawił się przystojny Adam - obcokrajowiec, grający na gitarze przeszywające serce, smutne melodie. Gitarzysta okazuje się sławnym muzykiem, a sama Mizuki niebezpiecznie przypomina mu jego zmarłą narzeczoną. Gdy pojawia się okazja wspólnego wyjazdu za granicę, dochodzi do nagłego wypadku, w którym główna bohaterka trafia przed niekończące się bramy... W tym właśnie miejscu spotyka uroczą dziewczynkę z włosami na pazia. Lecz nie jest to ich ostatnie spotkanie. Następnym razem będzie im dane spotkać się w opuszczonej willi... willi, której Mizuki nie może opuścić. Ponieważ jest duchem, którego tylko mała Hotaru może zobaczyć i usłyszeć. Wspólnie z trojgiem przyjaciół postanawiają dowiedzieć się, czemu biedna dusza nie może trafić do nieba. Jednakże nie jest to takie proste, ponieważ jedyną wskazówką - jedyne, co Mizuki pamięta - jest pewne męskie imię... Adam... Zapamiętajcie tylko jedno - tutaj nic nie jest tak oczywiste, jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Tajemnica pogadania tajemnicę, zagadka zagadkę i tylko szczere uczucia ludzi mogą zdawać się tak rzeczywiste, jakimi są w istocie (i to też nie zawsze). Ai Yazawa udowodniła, iż można stworzyć zamykającą się w trzech tomach wzruszającą historię inną niż wszystkie. Autorka krok po kroku - niczym najlepszy przewodnik - wprowadza czytelnika w świat oświetlony głównie przez księżyc. Stopniowo zwiększa dramatyzm i akcję, a zagadki samoistnie się piętrzą, sprawiając, iż nie sposób odłożyć od tak drugi tomik bez uprzedniego kupienia ostatniego. Ai Yazawa zmiksowała tajemnicę, dramat, romans... a przy tym także i komedię, która niejednokrotnie rozładowuje napięcie, sprawiając, że całą historię czyta się z nieznikającym do ostatniej strony uśmiechem. Ponieważ sam pomysł jest niecodzienny i inny niż wszystkie, a sposób wykonania nie mógłby zniszczyć tak dobrego scenariusza. Wybierając na swych bohaterów dzieci, pani Yazawie udało się zrobić coś niebywałego, co nie udałoby się, gdyby postaciami był ktokolwiek inny. I choć może powinnam zacząć od Mizuki i sławnego Adama, nie zrobię tego, by nie psuć nikomu radości z ich poznawania. Zamiast tego skupię się na czwórce dzieci z podstawówki - Hotaru, Sae, Masakim i Tetsu. Choć są nadal dziećmi, potrafiły niejednokrotnie zaskoczyć mnie swoją pomysłowością i inteligencją, a przy tym nigdy nie przekroczyli granicy, po której musiałabym ich uznać za dorosłych ukrywających się w ciele małoletnich. Ai Yazawa ma bardzo specyficzny, oryginalny sposób rysowania postaci. Często wyglądają jak żywi, choć bohaterowie - szczególnie Ci starsi - mają wąskie ciała i długie palce. Udało jej się doskonale oddać wszystkie towarzyszące uczucia - smutek, radość, tęsknotę, rozpacz, przyjaźń i miłość. Relacje pomiędzy poszczególnymi postaciami są jak najbardziej wyczuwalne i w ani jednym centymetrze nieprzesadzone. To właśnie sprawia, iż Kagen no Tsuki czyta bez tchnienia. Nie bójcie się wcale tych czarno-białych stron - kolory same się włączają, jak tylko otwieramy pierwszą stronę. Kolory podpowiedziane przez wyobraźnię. Bardzo się cieszę, że wydawnictwa Waneko postanowiło wydać tak niezwykłą mangę - według mnie naprawdę dla wszystkich. To opowieść tak ciepła, a jej zakończenie pozostawia ten przyjemny posmak zadowolenia, że nie sposób się jej oprzeć. Nie żałuję ani jednej minuty spędzonej nad tą trzytomową lekturą i wiem, iż jeszcze nie raz do niej powrócę. A te tomiki to moje maleńkie perełki, wyróżniające się wśród opasłych tomisk. Ponieważ nie wszystko da się przedstawić słowami... http://wymarzona-ksiazka.blogspot.com/2016/01/recenzja-mangi-kagen-no-tsuki-ai-yazawa.html
Oceny książki Kagen no Tsuki - Last Quater (1)
406 użytkowników ma tytuł Kagen no Tsuki - Last Quater (1) na półkach głównych- Przeczytane 340
- Manga 75
- Mangi 26
- 2013 16
- Mangi 5
- 2014 4
Tagi i tematy do książki Kagen no Tsuki - Last Quater (1)
Cytaty z książki Kagen no Tsuki - Last Quater (1)
...A mimo to zdecydowałam się porzucić wszystko, by być z Tobą. Gdy ze mną jesteś, nie potrzebuję niczego więcej.
Jak tarcza księżyca, która wydaje się kurczyć, tak jak ja coraz głębiej skrywam się w półmroku moich blednących warg. Modlić się? Śpiewać? C...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kagen no Tsuki - Last Quater (1)
Ai Yazawa to mangaczka znana przede wszystkim z "Nany" i "Paradise Kiss". Przy tych dwóch popularnych tytułach, manga "Kagen no Tsuki" wydaje się zapomniana. Myślę, że niesłusznie, bo i ten komiks ma sporo uroku. Tym razem autorka zamiast na klasyczny obyczaj, postawiła na historię z wątkami fantastycznymi. Opowieść rozgrywa się na kilku płaszczyznach czasowych i nie brakuje w niej zagadek, na które odpowiedzi powoli odkrywamy razem z bohaterami. Na początku obawiałam się, czy "Kagen no tsuki" przypadnie mi do gustu, głównie ze względu na młodszy niż zazwyczaj u Yazawy wiek bohaterów. Przyzwyczaiłam się jednak do tego szybciej, niż przypuszczałam. Spodobała mi się też atmosfera melancholii i tajemnicy, płynąca z kart mangi. Doceniam również długość tego komiksu, która jest idealnie dobrana do treści. Nie polecałabym zaczynania przygody z mangami Ai Yazawy od tego tytułu — za bardzo różni się od jej flagowych pozycji. Myślę jednak, że osoby już zaznajomione z jej twórczością powinny go przeczytać. Choć nie ujął mnie tak jak "Paradise Kiss" czy "Nana", był udaną lekturą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tospoopy
spoopy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna, a jednocześnie dojrzała manga dla nie przeciętnego odbiorcy.
Przyjemna, a jednocześnie dojrzała manga dla nie przeciętnego odbiorcy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tospokojnie i miło się zaczyna, oczywiście piękna kreska
spokojnie i miło się zaczyna, oczywiście piękna kreska
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam mangę ze względu na to, że autorką jest Ai Yazawa (autorka paradise kiss i Nany). Muszę przyznać, że miałam wysokie oczekiwania, którym manga sprostała. Ba mogę nawet powiedzieć, że dostałam znacznie więcej.
Na duży plus są dla mnie głowni bohaterowie, którzy są jeszcze dziećmi. Jeśli mam być szczera nie umiem sobie wyobrazić, żeby zastapił ich ktoś starszy. W końcu dzieci mają w sobie coś niewinnego, chcą pomagać i są w stanie uwierzyć w coś, co nawet nie jest namacalne. Pomimo wieku wykazały się dojrzałością i udowodniły nam, że nawet z pozoru coś niemożliwego może być do osiągnięcia, jeśli tylko się postaramy.
Emocje nie są przerysowane dzięki czemu wszystko wydaje się autentyczne.
Chyba nie muszę mówić, że kreska jest CUDOWNA. Nie dość, że Ai Yazawa tworzy piękne historie, które potrafią dotknąć duszy, to jeszcze jej rysunki zapierają dech w piersi. To damo tyczy się dialogów!
Pod koniec mamy nagły zwrot akcji, a wszystko jest jeszcze bardziej skomplikowane niż mogłoby się nam wydawać, ale dzięki temu, że dowiadujemy się kto jest narratorem opowieści, wszystko nabiera sensu. Mogę powiedzieć tylko tyle, że jest to piękna historia o miłości i przyjaźni, która jest wieczna. Nawet smierć nie jest w stanie zniszczyć uczucia, którym darzymy drugą osobę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa duży plus są dla mnie głowni bohaterowie, którzy są jeszcze dziećmi. Jeśli mam być szczera nie umiem sobie wyobrazić, żeby zastapił ich...
Pierwszy tom trochę przynudza, zachowanie Mizuki irytuje mimo, świadomości, ze jest nastolatką. Na szczęście potem historia się rozwija i stąd ta ocena. Polecam przeczytać całość ponieważ naprawdę warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeciutko naciąganą ocenę wystawiam za całokształt historii, czyli wszystkie 3 tomy. Naciągana, ze wzgląd na przesympatyczne postaci i miłość do autorki.
Historia wzruszająca, smutna, skłaniająca do refleksji a zarazem pokazująca kwitnięcie pięknych przyjaźni i początkowych miłości u nieletnich, wręcz dzieci. Może poniektóre postaci są aż nazbyt dojrzałe jak na swój wiek, jednak mają w sobie wiele uroku, siły i wiary, której brakuje nastolatkom bądź ludziom dorosłym w tej historii. Obserwowanie ich perypetii, próby rozwiązania tajemnicy Ewy są zdecydowanie atutem tej historii. Warto, śmiało sięgnąć. Jeśli to będzie pierwsze spotkanie z Ai Yazawa, zdecydowanie zachęci do dalszych poszukiwań w jej twórczości, a jest co szukać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria wzruszająca, smutna, skłaniająca do refleksji a zarazem pokazująca kwitnięcie pięknych przyjaźni i początkowych miłości u nieletnich, wręcz dzieci. Może poniektóre postaci są aż nazbyt dojrzałe jak na swój wiek,...
Rzeczywiście Shoujo(i Dramat i Romans) już wiem, czemu mi się tak podobało.
Rzeczywiście Shoujo(i Dramat i Romans) już wiem, czemu mi się tak podobało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHotaru jest jeszcze uczennicą podstawówki. Trochę nieśmiała dziewczynka ulega poważnemu wypadkowi i poznajemy ją w momencie, kiedy ma opuszczać szpital. Akurat tak się składa, że udaje jej się wyzdrowieć jeszcze przed rozpoczęciem szkoły i nowej klasy. Dziewczynka ma nawracające sny dotyczące kobiety w białej zwiewnej sukience i jej kotka, Luny. We śnie kobieta nie może wydostać się z ogrodzonej posesji, a w powietrzu unoszą się pióra oraz fantastyczna melancholijna muzyka. W rzeczywistości kotek Hotaru zaginął w dzień wypadku i dwa ostatnie dnie wolnego od szkoły dziewczynka spędza na szukaniu go. Tak trafia do domu, w którym spotyka Mizuki, opiekującej się do tej pory Luną. Z pomocą przyjaciół Hotaru postanawia pomóc płaczącej dziewczynie, którą nazwała Ewą i dowiedzieć się, dlaczego nie może ona opuścić domu.
Więcej na http://www.monime.pl/last-quarter-kagen-no-tsuki-ai-yazawa/
Hotaru jest jeszcze uczennicą podstawówki. Trochę nieśmiała dziewczynka ulega poważnemu wypadkowi i poznajemy ją w momencie, kiedy ma opuszczać szpital. Akurat tak się składa, że udaje jej się wyzdrowieć jeszcze przed rozpoczęciem szkoły i nowej klasy. Dziewczynka ma nawracające sny dotyczące kobiety w białej zwiewnej sukience i jej kotka, Luny. We śnie kobieta nie może...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek mangi nieco przynudza, ale pod koniec tomu zaczyna się już rozkręcać. ,,Kagen no tsuki" ma szansę na bycie naprawdę niezłą pozycją na naszym rynku :)