Teonanácatl. Święte Grzyby

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Scientia Psychedelica
- Sacred Mushroom of Visions: Teonanacatl
- Okultura
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Dariusz Misiuna, Maciej Lorenc
- metzner flora grzyby grzybki halucynogenne Teonanácatl Aztekowie
Teonanácatlem czyli „świętymi grzybami” Aztekowie nazywali grzyby przynoszące wizje podczas starożytnych ceremonii magicznych i szamańskich obrzędów uzdrawiania. Hiszpańscy zakonnicy, którzy w trakcie konkwisty zetknęli się z tymi obyczajami, traktowali je jako diabelskie rytuały. Dopiero w XX wieku zachodni badacze – antropolodzy, religioznawcy i mykolodzy – przyznali godne miejsce tej tradycji jako autentycznej ścieżce poszukiwań duchowych. Niektórzy z nich pozwolili sobie nawet na twierdzenie, że stanowi ona pozostałość po najstarszych praktykach religijnych, dzięki którym doszło do uczłowieczenia istot człekokształtnych. Rozwój wyobraźni i słowotwórstwa pod wpływem grzybów psylocybinowych skłonił wielu badaczy do uważniejszego przyjrzenia się tej tematyce, a wyizolowanie z tych grzybów substancji pycho-aktywnej czyli psylocybiny przez dr. Alberta Hofmanna przyczyniło się do wybuchu rewolucji psychodelicznej w latach sześćdziesiątych XX wieku.
Teonanácatl to kompendium wiedzy na temat fascynującej biologii, historii i psychofarmakologii „świętych grzybów”, a także zbiór niezwykle intrygujących opowieści oraz świadectw ich użytkowników. Dzieło bez którego niemożliwe jest zrozumienie fenomenu kultury psychodelicznej, ale i kultury w ogóle.
Bardzo dobrze opracowana i zredagowana pozycja.
Ulubiona wśród ulubionych w tej tematyce.
POLECAM zainteresowanym.
Bardzo dobrze opracowana i zredagowana pozycja.
Pokaż mimo toMiks wiedzy o grzybach oraz o ich działaniu z bardzo ciekawymi opisami "podróży i wglądów".
Ulubiona wśród ulubionych w tej tematyce.
POLECAM zainteresowanym.
Książka bardzo dokładnie opisuje zarówno budowę, jak i zastosowanie magicznych grzybów.
Pokaż mimo toJak dla mnie nieraz aż nazbyt dokładnie, naukowo. Da się jednak przez to przebrnąć nie utrudniając sobie odbioru. Plus za duże zróżnicowanie - każdy rozdział prezentuje inny aspekt dotyczący Teonanacatl. Polecam tym, którzy chcą się wgłębić zarówno w proces działania, jak i w historię.
Ciekawa książka o bardzo intrygującym temacie - a mianowicie o "małych książętach" szamańskich praktyk i rytuałów. Na początku opisana jest historia odkrycia i późniejszych badań nad grzybami halucynogennymi (nie powinienem użyć tego słowa - odsyłam do książki z jakiego powodu :) a konkretnie nad wpływem psylocybiny. Można znaleźć systematykę grzybów i budowę chemiczną związków które są w nich obecne. A co najbardziej wciąga - to opisy przeżyć jakie dostarcza ich spożycie - czyli niesamowite "grzybowe podróże".
więcej Pokaż mimo to